[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Міжнародна науково-практична конференція



Фон

Міжнародна науково-практична конференція
«Миротворче значення бібліотеки у формуванні толерантності та духовності суспільства»

Сучасна філософська думка, при всій різноманітності її течій та напрямків, сходиться в одному: найстрашніша з катастроф, що загрожують суспільству — це “антропологічна катастрофа”, тобто руйнація людства і людяності, а всі інші — техногенні, екологічні, економічні, — є лише похідними від неї.

Тому на сьогодні важливим завданням галузей культури й освіти є поворот від абстрактної схеми інформування, виховання, навчання до реальної конкретної людини, з усіма притаманними їй особливостями. Отже, сприяння формуванню толерантності і духовності особистості, суспільства сьогодні стає одним з першочергових завдань бібліотеки, як сучасного інформаційного і соціокультурного закладу, відкритого для кожної людини.

Наше рідне місто Кіровоград, мала батьківщина багатьох талановитих людей, було і залишається перехрестям шляхів, ідей, течій. Містом, в якому завжди товаришували люди різних мов, національностей, вірувань. Містом, чуйним до суспільного життя та його викликів. Бібліотека взяла на себе важливу миротворчу місію, адже є толерантною за суттю. У ст. 21 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» визначено, що громадяни України незалежно від статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних та релігійних переконань, місця проживання мають право на бібліотечне обслуговування.

Теоретичними напрацюваннями з даної проблеми та шляхами її реалізації в практичній діяльності ділилися науковці, краєзнавці, керівники об’єднань національних меншин, громадські діячі, бібліотекарі-практики на Міжнародній науково-практичній конференції «Миротворче значення бібліотеки у формуванні толерантності та духовності суспільства», яка проходила 28, 29 та 30 вересня 2010 року в м. Кіровоград на базі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського.

Метою конференції було визначено: формування в бібліотеках полікультурної особистості, відкритої до сприйняття ідеалів та цінностей представників інших культур; сприяння у налагодженні повноцінного і рівноправного діалогу, розвиток навичок спільної продуктивної діяльності між українцями та представниками національних, етнічних, релігійних і мовних меншин, біженцями, іммігрантами та соціально найменш захищеними групами у суспільстві.

Роботу Міжнародної науково-практичної конференції відкрила Олена Миколаївна Гаращенко, директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, з вітальним словом до учасників та гостей звернулися Наталія Юріївна Овчаренко, начальник управління культури і туризму Кіровоградської облдержадміністрації, Сергій Миколайович Табалов, перший заступник міського голови м. Кіровограда.

       

Конференція мала три пленарні засідання. В перший день з доповіддю „Бібліотека – місце зустрічі” виступила Оксана Василівна Ткаченко, заступник директора з основної роботи обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, розповівши про місію бібліотеки у просуванні ідей толерантності, основні напрямки роботи та досягнення у цій царині.

        

Доповідь про роль публічних бібліотек України у створенні багатокультурного суспільства презентувала Інна Олексіївна Цуріна, завідуюча відділом наукового аналізу та розвитку бібліотек Національної Парламентської бібліотеки України, м.Київ.

Науковці-освітяни виступали з доповідями як навчити плекати українця і громадянина світу. Віктор Володимирович Громовий, голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, культури, науки, спорту, молодіжної політики, у справах сім'ї і туризму, Голова Координаційної ради Асоціації лідерів освіти України, заслужений учитель України презентував доповідь про глобальну освіту для миру і любові. Микола Петрович Тупчієнко, викладач Кіровоградського національного технічного університету, дослідник історії, археолог, краєзнавець, автор низки розвідок з проблем давньої історії Центральної України, - доповідь „Паралелі сприйняття відкритості інформаційної складової громадськістю, суфійською думкою та сучасною інформаційною ідеологією”.

У Конференції взяли участь Олександр Іванович Полячок, голова об’єднання поляків Кіровоградщини Полонія ім.Кароля Шимановського, розповівши про співпрацю об’єднання з обласною універсальною науковою бібліотекою ім.Д.І.Чижевського. Валентина Василівна Бажан, Голова обласної організації Руського руху України, доцент Кіровоградської філії Відкритого Міжнародного університету розвитку людини Україна, виступила з доповіддю „Краєзнавча література як джерело національного примирення народів України”.

Унікальними розвідками були виступи краєзнавців Григорія Джамаловича Гусейнова, письменника, Лауреата Національної премії України ім.Т.Г.Шевченка, головного редактора журналу „Кур'єр Кривбасу” (м.Кривий Ріг Дніпропетровської обл.) про маловідомі сторінки життя Марка Лукича Кропивницького.

Василь Вікторович Білошапка, головний зберігач фондів Олександрівського районного краєзнавчого музею Кіровоградської області, розповів про питання толерантності у роботі олександрівських краєзнавців.

У роботі Міжнародної науково-практичної конференції взяли участь наші колеги з Дольношльонської публічної бібліотеки ім.Т.Микульського (м.Вроцлав, Польща) - Іоланта Убовська, заступник директора, розповіла про місто Вроцлав та його історико-культурні, бізнесові, туристичні аспекти, особливості роботи польської бібліотеки з різними категоріями користувачів, у напрямку популяризації іноземних культур на прикладі роботи бібліотечних Центрів американської, французької, німецької та корейської культур. Її колега Єжи Куміега, директор відділу роботи з дітьми, у доповіді „Бібліотека для дітей і молоді – джерело натхнення у виховній діяльності”, на прикладі проекту „Бібліотека – Світотека” наголосив на основному принципі бібліотечної роботи з дітьми: граючись – навчатися.

       

Пол Грег, житель м. Даллас, США, розповів про те, як він став волонтером відділу документів іноземними мовами головної книгозбірні області та про освітню роботу, як він безкоштовно провадить для наших співгромадян.

Викликала дискусію доповідь „Бібліотеки на порозі глобальних перетворень: сумнівні перспективи або чи готові ми до перевтілення книги?” Олега Михайловича Волохіна, головного інженера відділу автоматизації обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського.

Перший день роботи конференції виявився насиченим і багатим на нові відкриття. Чудовим подарунком гостям і учасникам конференції став урочистий концерт Кіровоградського муніципального хору під керівництвом Юрія Любовича, прекрасне виконання музичних творів надало усім святкового настрою.

       

В другий і третій день пленарного засідання з доповідями виступали директори обласних та регіональних бібліотечних закладів області, фахівці обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. Це була чудова можливість обмінятися кращими здобутками та запозичити досвід для того, аби покращити і вдосконалити роботу з користувачами.

Учасники конференції висловили щиру вдячність Олені Миколаївні Гаращенко, директору обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, Оксані Василівні Ткаченко, заступнику директора з основної роботи, голові оргкомітету конференції за такий оригінальний «бібліотечний міст» учасників, за вміння відшукати творче зерно і донести його до бібліотекарів, яке в недалекому майбутньому заколоситься в кожному районі області й за її межами.

       

Міжнародна науково-практична конференція мала високий науковий рівень. Збірник, який буде видано за результатами проведення конференції, буде розповсюджено бібліотечною системою області, електронна версія матеріалів конференції буде представлена на веб-сайті Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського.



[ HOME ]

Міжнародна науково-практична конференція
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua