[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Конкурс „Краща сільська бібліотека Кіровоградщини”


Фон

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом управління культури і
туризму облдержадміністрації
від „12” квітня 2010 року № 197

ПОЛОЖЕННЯ
про обласний огляд-конкурс
„Краща сільська бібліотека Кіровоградщини”

І. Загальні положення.

Обласний огляд-конкурс „Краща сільська бібліотека Кіровоградщини” (далі - Конкурс) проводиться управлінням культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації, обласними бібліотеками: універсальною науковою ім.Д.І.Чижевського, для юнацтва ім.О.М.Бойченка, для дітей ім.А.П.Гайдара з 15 квітня по 30 вересня 2010 року.

ІІ. Мета Конкурсу.

Метою Конкурсу є визначення кращих інновацій сільських бібліотек області щодо організації вільного доступу населення до інформації і знань, впровадження нових бібліотечних послуг, що сприяють ефективній діяльності сільських книгозбірень та подальшого їх впровадження у роботу бібліотечних закладів області.

ІІІ. Учасники Конкурсу.

Учасники Конкурсу - бібліотечні працівники сільських бібліотек області.

ІV. Порядок організації та проведення Конкурсу.

Для підготовки і проведення огляду-конкурсу створюються обласний та районні організаційні комітети, які розробляють і здійснюють практичні заходи щодо проведення огляду-конкурсу, та відповідні журі, які визначають переможців районних та обласного Конкурсів.

Конкурс проводиться у 2 етапи:

1 етап: з 15 квітня по 1 липня 2010 року у районах області організовуються та проводяться огляди-конкурси, під час яких визначаються сільські бібліотеки-переможці районних конкурсів.

На районному рівні визначається одна бібліотека-переможець.

Документи на бібліотеку-переможця надсилаються обласному організаційному комітету з підготовки та проведення обласного огляду-конкурсу „Краща сільська бібліотека Кіровоградщини” (далі – обласний оргкомітет) до 15 липня 2010 року на адресу обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського: 25006, м. Кіровоград, вул. К.Маркса 24 (з позначкою „На обласний огляд-конкурс „Краща сільська бібліотека Кіровоградщини”).

Надіслані на обласний конкурс документи повинні містити рекомендацію сільської ради, резюме працівників бібліотеки-переможця, матеріали про бібліотеку згідно з “Критеріями оцінки переможців огляду-конкурсу” та мультимедійну презентацію про діяльність бібліотеки.

2 етап: з 15 липня до 15 вересня 2010 року:

обласним організаційним комітетом буде визначатися відповідність умовам Конкурсу, наданих районними оргкомітетами документів та прийматися рішення щодо допуску документів до участі у Конкурсі;

журі обласного огляду-конкурсу розглядатиме допущені до участі у Конкурсі документи; визначатиме бібліотеки-претенденти на перемогу у Конкурсі; здійснюватиме виїзди до бібліотек-претендентів.

На обласному рівні визначається три бібліотеки-переможці (I, II, III місце).

Оцінювання матеріалів, допущених до участі у Конкурсі, здійснюватиметься за 5-бальною системою (за кожним критерієм). Бібліотеки, які набрала найбільшу кількість балів, визнаються переможцями.

Переможці конкурсу нагороджуються дипломами управління культури і туризму облдержадміністрації та цінними подарунками.

Підсумки обласного огляду-конкурсу оголошуються в обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського під час проведення Обласного форуму сільських бібліотекарів Кіровоградщини 30 вересня 2010 року.

Узагальнення та поширення досвіду роботи бібліотек-переможців проводиться обласними бібліотеками.

V. Критерії оцінки переможців огляду-конкурсу.

Основні показники роботи: кількість користувачів; книговидача; відвідування.

Матеріально-технічна база бібліотеки: розміщення бібліотеки, опалення, освітлення, проведення ремонтних робіт, наявність сучасного технічного обладнання, телефонного зв’язку.

Залучення позабюджетних коштів, платні послуги (інформація за 2008-2009 рр. про отримання коштів та їх використання).

Комфортність умов обслуговування користувачів: зручний режим роботи, інтер’єр бібліотеки (додати фотографії), кількість місць у читальному залі.

Інформаційний потенціал бібліотеки (оновлення книжкового фонду, репертуар періодичних видань за останні 2 роки (2008-2010 рр.).

Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки (перелік каталогів та картотек, актуальні рубрики).

Участь бібліотеки в соціокультурному розвитку села та взаємодія з органами місцевої влади, закладами культури і освіти, недержавними організаціями.

Участь бібліотеки в реалізації районних соціальних програм (інформація про програми і конкретну участь бібліотеки в їх реалізації), в обласних та всеукраїнських конкурсах (додати фотографії).

Організація обслуговування окремих груп населення (дітей, юнацтва, неповносправних громадян, людей похилого віку, багатодітних сімей).

Краєзнавча діяльність бібліотеки: збір та розкриття краєзнавчого фонду, наявність ілюстративних матеріалів, краєзнавчі заходи, збереження та розвиток історії, традицій, культури села (додати фотографії).

Опис кращого заходу (сценарій), спрямованого на популяризацію книги та підвищення іміджу бібліотеки.

Діяльність любительських об’єднань, клубів за інтересами (додати положення, фотографії).

Підвищення кваліфікації (зазначити де і коли).

Висвітлення діяльності бібліотек в засобах масової інформації (копії газетних статей, відеозаписи, аудіозаписи).

VI. Вимоги до оформлення конкурсних документів.

На конкурс подаються текстові матеріали обсягом до 10 сторінок, у т.ч. коротка історична довідка про бібліотеку – до 1 стор., формат А4 (297х210 мм), шрифт Times New Roman, розмір 14.
До тексту додати ілюстративні та фотоматеріали. Фотографії, що додаються, повинні мати розмір - 21x30.

Матеріали, подані на конкурс, не повертаються.


Фон


Фон

[ HOME ]

Конкурс „Краща сільська бібліотека Кіровоградщини”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua