[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Засідання Краєзнавчих студій “70 років форсування Дніпра”


Фон


Засідання Краєзнавчих студій
“70 років форсування Дніпра”


25 вересня о 14.00 у відділі краєзнавства відбудуться Краєзнавчі студії.

Найближчим часом Кіровоградщина та уся Україна відзначатимуть низку знаменних дат: 8 січня 2014 року – 70 років визволення Кіровограда, 28 жовтня 2014 року – 70 років визволення України, 9 травня 2015 року – 70 років Великої Перемоги.

Відзначенню 70-ї річниці історичної події – форсування річки Дніпро під час Великої Вітчизняної війни в районі сіл Куцеволівка та Дериївка – і присвячене чергове засідання Краєзнавчих студій. Ця дата надзвичайно важлива в історії Кіровоградщини, – саме з цієї події кіровоградці відліковують час, коли почалися активні бойові дії, що мали на меті звільнення області від навали німецько-фашистських загарбників.

До обговорення теми запрошені: кандидат історичних наук Олександр Чорний, директор Світловодського краєзнавчого музею Віктор Сєргєєв, історики, краєзнавці, вихованці ліцею “Сокіл”.

У дні підготовки до 70-ї річниці визволення України від фашистських військ ми згадуємо поіменно – живих і полеглих – усіх, хто брав участь у двобої з фашизмом.

І це засідання Краєзнавчих студій є першим кроком з підготовки відзначення героїчних подій.

Історична довідка:
Битва за Дніпро – одна з яскравих сторінок історії Великої Вітчизняної війни. В результаті наступу з 26 серпня по 30 вересня 1943 року радянські війська вийшли до Дніпра на майже 750-кілометровому фронті від Лоєва до Запоріжжя, захопили 23 плацдарми, хоча гітлерівці надавали великого значення оборонному рубежу під назвою "Східний вал" із забезпеченням особливої неприступності укріплення по Дніпру.
Битва за Дніпро переросла у боротьбу за визволення Правобережної України від фашистських загарбників. 28 вересня – 3 жовтня 1943 року частини 37-ї армії, 4-ї і 5-ї гвардійських армій під керівництвом командуючого 2-м Українським фронтом генерала І.С.Конєва форсували Дніпро на дільницях Деріївка – Куцеволівка (Онуфріївського району), Табурище – Новогеоргіївськ, Змитниця – Старе Липове Новогеоргіївського району.
18 жовтня 1943 року радянські війська зайняли міцний вузол оборони – села Куцеволівка та Деріївка Онуфріївського району. Це були перші визволені кілометри Кіровоградщини. Свідченням масового героїзму воїнів у боях за ці села є нагороди, отримані учасниками. За подвиги під час форсування Дніпра, розширення плацдарму на дільниці Куцеволівка – Деріївка 218 воїнів 37-ї армії (командуючий – генерал-лейтенант М.М.Шарохін) були удостоєні звання Героя Радянського Союзу та 3433 нагороджені орденами і медалями.

Тетяна Макарова

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Засідання Краєзнавчих студій “70 років форсування Дніпра”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua