[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Відбудеться вечір, присвячений пам'яті Леоніда Куценка


Фон

Відбудеться вечір, присвячений пам'яті Леоніда Куценка


15 лютого о 16.00 у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відбудеться вечір, присвячений пам'яті знаного в Україні вченого-літературознавця, доктора філологічних наук, професора Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка, члена НСПУ Леоніда Васильовича Куценка.

Куценко Леонід Васильович народився 15 лютого 1953 року в селі Вільховому Ульяновського району Кіровоградської області в учительській родині. В 1978 році закінчив філологічний факультет Кіровоградського педагогічного інституту, працював секретарем комсомольської організації вузу, деканом рідного факультету, доцентом кафедри української літератури. Професор, доктор філологічних наук. Заслужений працівник народної освіти України. Член Національної спілки письменників України з 1998 року, лауреат літературних премій імені Євгена Маланюка (2003) і премії фонду Водяників-Швабінських фундації Українського вільного університету в США (2003).

Леонід Васильович належав до тих рідкісно виняткових у сьогоднішньому діловому й черствому світі людей, хто від першої зустрічі прихиляв до себе. Глибокою ерудицією, нестандартним і відповідальним мисленням, неприйняттям фальші й пристосуванства. Ним захоплювались студенти, журналісти, вчені, письменники... Він ніс у собі потужну енергію добра, любові, правди. Він зробив вагомий внесок у розвиток української літератури, відкрив широкому загалу ім'я Євгена Маланюка - одного з кращих поетів української діаспори, дослідив цікаві сторінки життя відомих та маловідомих українських письменників, таких як Д. Чижевський, М. Зеров, М. Куліш, М. Вороний, Ю. Дараган, Л. Чернов-Малошийченко, Н. Левицька-Холодна, М. Чирський та інших.

Леонід Куценко любив свій край і навіть не думав, аби покинути його й податися у світи, хоча охоче працював у бібліотеках і архівах Праги, Варшави, Нью-Йорка. Він був справжнім патріотом, не вважав себе героєм, а просто робив те, що йому підказувала совість. У нього була дивовижна здатність об'єднувати навколо себе людей.

Попри наукову й літературну зайнятість він не цурався громадської роботи: у діяльності патріотичних рухів, "Просвіти", краєзнавства, захисті національних пріоритетів його думка завжди була бажана й вагома. Відкритий і доступний, неперевершений оратор і полеміст, жартівник і життєлюб - таким був Леонід Куценко. Був, є і буде з нами - у книгах, у справах, у вдячній пам'яті.

Родзинкою вечора буде презентація книги „Я обрав свій шлях....”. Леонід Куценко у спогадах, листах, пам`яті. Упорядкував книгу письменник Іван Михайлович Задоя. Книга вийшла в Одесі у видавництві “Астропринт” в 2012 році. Видання містить близько 350 сторінок, понад півсотні ілюстрацій, спогади понад трьох десятків людей, які знали Леоніда Васильовича - це письменники, друзі, науковці. Окрім того, добірка листів Леоніда Куценка з українською діаспорою всього світу, адже досліджуючи постать Євгена Маланюка він об`їздив цілий світ.

Бібліотека презентує біобібліографічний покажчик “Закоханий у світ”. У покажчику вміщено інформацію про джерела, які висвітлюють життя та творчість Леоніда Васильовича Куценка. Видання приурочене 60-річчю від дня його народження і покликане задовольнити інтерес читачів до відомої особистості у культурному житті краю – науковця, літературознавця, педагога краезнавця та журналіста. В покажчику представлена бібліографія праць Леоніда Куценка – окремих видань, публікацій у наукових збірниках та періодичних виданнях, відгуки на його праці та інтерв’ю з автором. До покажчика увійшли також спогади друзів, колег та учнів про Л.Куценка та його коротка біографія.

Презентовані видання будуть надзвичайно цікавими для літературознавців, педагогів, студентів, особливо для тих, хто особисто знав Леоніда Куценка. На вечір пам`яті запрошено громадськість міста - письменників, викладачів, бібліотекарів, вчителів, студентів, краєзнавців.

Вхід - вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Відбудеться вечір, присвячений пам'яті Леоніда Куценка
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua