[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Сліди минулого»


Фон

Відкриття виставки-презентації
«Сліди минулого»


11 вересня 2013 року о 13.30 у відділі рідкісних та цінних видань ОУНБ ім. Д.Чижевського відбудеться презентація виставки «Сліди минулого», присвяченої 250-річчю з дня розкопок Мельгуновського кургану. Виставка організована відділом рідкісних видань бібліотеки спільно з Державним архівом Кіровоградської області та відділом мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського.

На виставці представлені оригінальні документи з фондів Державного архіву Кіровоградської області, що стосуються історії археологічних досліджень у нашому краї, документи, пов’язані з життям та діяльністю відомих археологів краю – В.Ястребова та П.Рябкова, копії наукових публікацій та рукописів цих вчених із фондів Національної історичної бібліотеки та Наукового архіву Інституту Археології НАН України. Також вашій увазі представлені публікації перших дослідників історії розкопок Мельгуновського кургану та роботи сучасних науковців з цієї тематики і багато іншого.


Мельгуновський курган, Лита або Червона могила – відома археологічна пам’ятка, один із найдавніших курганів царських скіфів другої половини VII століття до н.е. Розкопки кургану були проведені за наказом генерал-поручика О.Мельгунова у вересні 1763 року в урочищі Кучерові Буєраки (поблизу сучасного села Копані Знам’янського району на Кіровоградщині). Саме з розкопок цієї пам’ятки дослідники ведуть відлік початку польових археологічних досліджень в Україні та виникнення нової галузі археологічних досліджень – скіфології.

Курган мав високий земляний насип, на вершині якого височіла «кам’яна баба». Під час розкопок були знайдені численні золоті, срібні, бронзові прикраси, оздоби зброї, деталі одягу та ін. Від прізвища першовідкривача та через величезну кількість коштовних речей, знахідка отримала назву «мельгуновський скарб».

Лита могила викликала інтерес у багатьох вчених – істориків, археологів, мистецтвознавців, але, нажаль, до сьогоднішнього дня історія розкопок Мельгуновського кургану майже не досліджена і залишається цікавим об’єктом вивчення для сучасних науковців.

Виставка буде діяти з 11 по 25 вересня 2013 року.

Запрошуємо всіх бажаючих разом з нами прочинити завісу таємниці давнини й ближче познайомитись з однією із загадок, що залишили в нашому краї після себе войовничі скіфи.

  

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

«Сліди минулого»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua