[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Мельгунівський курган - археологічна пам`ятка”


Фон

“Мельгунівський курган - археологічна пам`ятка”
(до 250-річчя розкопок)

Пройшли шляхами ураганними,
Звели із попелу життя,
А степ все світиться курганами,
Й не дозволяє забуття....
Борис МОЗОЛЕВСЬКИЙ

28 березня у відділі краєзнавства відбулося  засідання Краєзнавчих студій на тему “Мельгунівський курган - археологічна пам`ятка” (до 250-річчя розкопок).

Участь у студіях  брали фахівці-історики КДПУ ім. В.Винниченка – кандидат історичних наук, доцент Ірина Козир; кандидат історичних наук, доцент Олександр Чорний; викладач КНТУ Микола Тупчієнко; голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олег Бабенко; наукові співробітники  обласного краєзнавчого та художнього музеїв — Костянтин Шляховий, Олег Юрченко;  науковий співробітник робочої групи обласної редколегії тому “Звід пам`яток історії та культури України” Олексій Орлик; головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Валентин Собчук.

Мельгунівський курган (Литий курган, Лита могила) - одна з найдавніших могил-курганів скіфів другої половини VII ст. до н. е., найдавніша пам'ятка скіфської культури, з часу відкриття якого бере початок світова скіфологія.
Це - єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган тієї доби в Північному Причорномор'ї, розкопки якого дали поштовх до проведення археологічних досліджень в Україні.

Знайдені в кургані скарби датовані вченими кінцем VII - початком VI ст. до н.е. або часом походів скіфів до Передньої Азії. Виявити інші скіфські коштовності, які б належали до цього періоду, археологам поки що не вдалося.

На час роботи останньої археологічної експедиції наприкінці 80-х під керівництвом  кандидата історичних наук, доцента Нінель Бокій, кургану вже фактично не було. Вирізнялося серед степу тільки невисоке підвищення. Зараз від Литої Могили майже нічого не залишилося. У кого можна запитати чому так сталося? Адже для  нашої області курган є знаковим, багато знайдених у ньому золотих прикрас відтворювали образ скіфського орла, який став основним елементом символіки Кіровоградської області. Можливо, причиною була необізнаність з історією свого краю і, як результат, байдужість до залишків пам`яток того часу. Байдужість, що навіть не зупинила місцеве населення, яке розорювало курган при проведенні сільгоспробіт. А, можливо, як завжди, турботи сьогодення переважили необхідність зберегти пам`ятку давнини для прийдешніх поколінь.

Саме тому Кіровоградська обласна рада, пропагуючи збереження історико-культурної спадщини Кіровоградщини та враховуючи наукову цінність Литої Могили як найдавнішої пам'ятки скіфської культури, в 2011 році прийняла рішення щодо встановлення на місці проведення археологічних досліджень скіфського поховання пам'ятного знаку “Лита могила”.

Згідно з проектом, розробленим інститутом “Кіровоградпроект” за ескізами архітектора Віталія Кривенка та за участі науковців Ірини Козир, Миколи Тупчієнка, Костянтина Шляхового, передбачено впорядкування території навколо кургану: озеленити її, облаштувати під`їзди до пам`ятки та паркувальний майданчик для автомобілів.

Це проблемне питання не раз упродовж десятиліть періодично порушувалося в засобах масової інформації істориками, журналістами, краєзнавцями. Висловлювалися більш масштабні варіанти впорядкування цього історичного місця, але все так і залишилося на рівні побажань.

Якщо зараз у рік 250-річчя ювілею перших розкопок кургану ми знову нічого не зробимо, то через деякий час розвіється полем пам`ять про наших далеких предків, а Кіровоградщина втратить можливість заявити про свою унікальну історичну значимість.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

“Мельгунівський курган - археологічна пам`ятка”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua