[HOME]
Поточні новини  
DC.Metadata
Повернутися
[ HOME ]
Проект "LEAP-III"


Відкриття Інтернет – центру.

Проект “Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP-III)”

Посольства США в Україні

Прес-реліз

8 серпня 2003 року об 11.00 в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського (вул. К.Маркса,24) відбулося відкриття Інтернет - центру.

Протягом останніх років було відкрито в публічних бібліотеках України Інтернет-центри за програмою Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні "Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)". Ця програма має на меті допомогу публічним бібліотекам України у наданні інформаційних послуг населенню, підтримку вільного і відкритого обміну інформацією, що є важливим для інтегрування України у світову спільноту та проведення реформ.

Уряд Сполучених Штатів виділив понад 1,2 млн. доларів на покращання доступу громадян України до інформації через відкриття у публічних бібліотеках Інтернет-центрів, безкоштовних для читачів. Відповідно до проектів, бібліотеки отримали фінансування на придбання техніки, програмного забезпечення, оплату послуг провайдера, навчання користувачів Інтернету. Проект розрахований на два роки. У конкурсі проектів "Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP-IIІ)" взяли участь бібліотеки з різних регіонів України. 15 бібліотек стали переможцями цього конкурсу. В тому числі і Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського.

Починаючи з 1998 року користувачі нашої бібліотеки отримали можливість доступу до інформації в мережі Інтернет. Відкриття Інтернет-класу суттєво сприяло зростанню позитивного іміджу бібліотеки, як інформаційного центру регіону, котрий намагався задовольняти увесь спектр інформаційних потреб читачів.

ОУНБ ім.Д.І.Чижевського має значний досвід використання інформаційних технологій в бібліотечній практиці. Вебсайт діє протягом чотирьох років і є одним з найпотужніших бібліотечних сайтів в Україні.

Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського – це головний заклад області у сфері бібліотечно-інформаційного обслуговування громадян, науково-дослідний, методичний, координаційний центр бібліотек усіх систем і відомств регіону, центральне обласне книгосховище, обласний депозитарій краєзнавчої літератури, центр книгообміну і міжбібліотечного абонементу.

Але, насамперед, Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського залишається інформаційним закладом, який реалізує право громадян на вільний доступ до джерел інформації.

Відкриття Інтернет – центру в Бібліотеці надасть користувачам, на додаток до друкованих джерел інформації, доступ до світових електронних інформаційних ресурсів.

Організація вільного доступу до інформації, є вирішальним елементом для розвитку демократичного суспільства, ми ставимо на меті – організувати вільний доступ соціально-незахищених верст населення регіону – студентів та учнів, представників громадських організацій, безробітних, військовослужбовців, людей з обмеженими фізичними можливостями, працівників освіти до інформаційних ресурсів світової спільноти шляхом використання можливостей Інтернет, електронної пошти в новоствореному Інтернет - центрі ОУНБ.

Посольство США оплачує придбання комп’ютерного обладнання та інших ресурсів:

    • 9 робочих місць для користувачів,
    • плата провайдеру за використання Інтернет.

Представники Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні надаватимуть консультації фахівцям ОУНБ ім.Д.І.Чижевського у роботі по реалізації та втіленню проекту для того, щоб полегшити інтеграцію Інтернет - послуг в структуру Бібліотеки.

В рамках роботи Центру ми плануємо:

    • надавати згаданим вище аудиторіям вільний доступ по Інтернет;
    • проводити безкоштовні тренінги для названих вище аудиторій з різних аспектів пошуку інформації в мережі Інтернет;
    • навчити бібліотечних спеціалістів області усіх систем і відомств пошуку інформації в мережі Інтернет шляхом проведення тренінгів.

Адміністрування Інтернет – центру буде здійснюватися на основі “Правил користування Інтернет - центром”

Інтернет - центр буде доступний для читачів бібліотек безкоштовно протягом терміну дії проекту (два роки).

ФОТОРЕПОРТАЖ




Гості
Спонсори



[ HOME ]
 
© ОУНБ Кропивницький 1999-2000     Webmaster: webmaster@library.kr.ua