[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Я – лідер



Фон

«Людина після навчання виходить як спеціаліст, а не як особистість»

«Я – лідер. Участь молоді у вирішенні проблем суспільства». Саме такою була тема круглого столу, організованого у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Ініціатором створення такого заходу був Кіровоградський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Для обговорення питань сприяння участі молоді у вирішенні проблем суспільства в м. Кіровограді, розвитку волонтерського руху, встановлення партнерських відносин було запрошено представників обласних та міських громадських організацій, волонтерів, спеціалістів по роботі з молоддю, лідерів учнівського та студентського самоврядування. На жаль, були не всі громадські організації, але як сказали організатори заходу «прийшли ті, хто хоче щось робити». Круглий стіл передбачав презентацію громадських організацій, їх діяльність, проекти, пропозиції, ознайомлення з результатами соціологічного дослідження «Молодь Кіровограда – 2011 », що було проведено Кіровоградським міським центром СССДМ, а також обговорення ключових питань.

Багато було озвучено проблем, які зараз спостерігаються в молодіжному середовищі. Це і проблеми спілкування учнів з дітьми з фізичними вадами, відсутність ініціативи допомагати дітям-сиротам, дітям-інвалідам як з боку учнів, так і з боку вчителів. «Учні в школі не мають фінансової підтримки, щоб брати участь у волонтерському русі, тому вони просто не бачать людей, у яких є проблеми. Вони їх бояться!» - розповіла Раєва Олена, соціальний педагог ЗОШ № 4. Також вона розповіла і навіть показала відео фрагменти тренінгів, які проводяться з учнями. Ці тренінги дозволяють учням відчути на собі ті проблеми, які мають люди-інваліди: відсутність слуху, зору, обмежені можливості пересування чи спілкування.

«Людина після навчання виходить як спеціаліст, а не як особистість» - констатував Мудрій Ярослав, представник громадської організації «Нова хвиля». Він пояснив, що людину навчають у школі, у вищому навчальному закладі, їй показують ким вона повинна стати, але після закінчення навчання кожен стикається з проблемою «я нікому не потрібен у цьому житті». Тому одним із напрямів роботи громадських організацій повинно бути орієнтація людини, відкриття правди про відносини з людьми, про життя у шлюбі, про життя людини у суспільстві взагалі. «Ми повинні вкласти в людей цінності, щоб створити нормальне громадське суспільство, а не чекати чогось від когось!» - сказав Ярослав.

Серед учасників круглого столу були навіть іноземці. Карін Джонс – волонтер Корпусу Миру, яку було запрошено у Кіровоград для співпраці з ОУНБ ім. Д. І.Чижевського. Корпус Миру працює вже у 77 країнах світу, з Україною ж співпраця почалася з 1992 року. Напрямками його діяльності є розвиток громадських організацій, розвиток молоді, а також викладання англійської мови для учнів та студентів. Карін Джонс зараз працює над проектом, який дасть можливість людям з фізичними вадами працювати за комп’ютером, залучати таких «особливих» людей до бібліотеки, спілкування з людьми.

Дуже яскраво представила себе Школа Волонтерів, що знаходиться при Кіровоградському міському центрі СССДМ. Волонтери завдяки невеличкому театральному дійству представили напрями своєї роботи, повідомили про те, як можна вступити до Школи волонтерів (кожен може провчитися 2 роки, і по закінченню отримати сертифікат державного зразка), чим можна займатися після навчання. Представники Школи надали багато фото і друкованої інформації, які показали, що волонтери завжди є активними учасниками усіх акцій, вони є дійсно професіоналами.

Після того як всі учасники круглого столу презентували себе, Кіровоградський міський центр СССДМ представив результати соціологічного дослідження «Молодь Кіровограда – 2011». Питання дослідження стосувалися таких аспектів: за рахунок чого можна підвищити якість життя, на кого можна покластися в своєму житті, де можна провести вільний час, які проблеми зараз найбільше поширені серед молоді і навіть скільки книг було прочитано за останній час. Більшість студентів(оскільки опитування проводилося у стінах ОУНБ ім. Д.І. Чижевського, то опитувані були віком від 16-22 років) покращує своє життя за рахунок розваг та хобі, занять спортом, самовдосконалення, вони не дуже покладаються на допомогу з боку місцевої влади, спеціалістів, а подають всі сподівання саме на себе, свої можливості. Найбільше вільного часу сучасна молодь проводить з друзями та в Інтернеті, майже не читаючи книжок. Найбільшою проблемою молодіжного середовища студенти все ж вважають шкідливі звички.

Найбільше порадував ентузіазм самих учасників круглого столу. Після двогодинного знайомства і спілкування, було все ж таки досягнено думки, що проблеми потрібно вирішувати системно, разом, а не «точечно», по одному. Було домовлено про зустріч і обговорення планів щодо майбутньої співпраці. Була також озвучена пропозиція створити сайт, на якому буде розміщуватись інформація про найактивніші громадські організації, контакти і дані про діяльність, створені проекти. Основним гаслом зустрічі було «громадські організації повинні тісно співпрацювати з органами місцевої влади». Тож після таких домовленостей та ідей можна бути спокійними. Кіровоградська молодь в надійних руках!

С. Дубина

  

 


[ HOME ]

Я – лідер
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2011 Webmaster: webmaster@library.kr.ua