[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка


Фон

2 лютого – Урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка

Євген Маланюк – одна з найяскравіших і найталановитіших постатей вітчизняної та світової літератури ХХ ст., її безумовний класик. І хоча вітри історії занесли козацького правнука далеко від рідних степів, проте не вивітрили з його серця палкого почуття до Вітчизни. Поет любив її “Франковою любов”ю”, в якій мало сентименту, та багато болю й гніву, прагнення великих перетворень і благодатних змін.

2 лютого 2010 року світова громадськість відзначила 113 річницю від дня народження поета, дослідника, публіциста Євгена Маланюка. І саме в цей день стало традицією нагороджувати кращих літераторів, публіцистів, перекладачів Кіровоградської області.

На Кіровоградщині, малій Батьківщині письменника, рішенням обласної ради від 19 квітня 2002 року №13 засновано обласну літературну премію імені Євгена Маланюка, що є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори Кіровоградської області за високохудожні твори, спрямовані на ствердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію суспільства.

Автору твору-переможця надається звання „Лауреат обласної літературної премії імені Євгена Маланюка”, вручаються диплом установленого зразка, нагрудний знак лауреата, почесна відзнака обласної ради і обласної державної адміністрації — скульптура „Степовий орел” та грошова частина премії.

2 лютого в обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського відбулася урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім.Є.Маланюка. Урочистості відкрила директор бібліотеки, Заслужений працівник культури України Олена Гаращенко.

Лауреатами обласної літературної премії імені Євгена Маланюка за 2009 рік стали:

- у номінації „художня література” (поезія, проза, драматургія) Тетяна Андрушко з Малої Виски за збірки поезій „Вогнище спасіння” (Кіровоград, ПВЦ “Мавік”, 2007 р.) і “Весни навідувався птах” (Кіровоград, 2008);

- у номінації „літературознавство і публіцистика” – Олександр Кердіваренко з Кіровограда за збірку публіцистики „Село – мій ревний біль” (Кіровоград, “Степ”, 2007 р.).

Оголосив підсумки конкурсу на здобуття обласної літературної премії імені Євгена Маланюка за 2009 рік і нагородив лауреатів Микола Олексійович Сухомлин, голова обласної ради, голова журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка.

В урочистій церемонії нагородження взяли участь члени журі обласної літературної премії імені Євгена Маланюка, письменники, науковці, журналісти та всі, хто цікавиться літературним життям краю.

Приємним сюрпризом для літературної еліти області став візит Володимира Яворівського, голови Національної спілки письменників України, народного депутата України, голови комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, який був потішений творами цьогорічних лауреатів, і запропонував зробити цю премію Центрально-Українською.

Гості свята мали змогу отримати естетичну насолоду від професійного читання поезій Євгена Маланюка Олександром Ярошенком, провідним актором Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Марка Кропивницького і виконання кращих зразків світової музичної культури камерним оркестром Кіровоградського музичного училища та солістами студентського хору, лауреатами хорового фестивалю “Мондус Кантат Сопот-2009”.

Всі бажаючі мали змогу переглянути діючу виставку “Лауреати обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка”, де представлені твори всіх лауреатів від початку заснування премії. Виставка працюватиме у відділі краєзнавства до кінця лютого.


Фон


Фон

[ HOME ]

Урочиста церемонія вручення обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua