[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Міжнародний день рідної мови


Фон

Святкуємо Міжнародний день рідної мови


13 лютого в залі гуманітарних наук ОУНБ ім.Д.Чижевського відбулася зустріч з учнями Кіровоградської гімназії № 5 на честь святкування Міжнародного Дня рідної мови. У світі це свято було започатковане ще у 1999 році на засіданні ХХХ конференції ЮНЕСКО. Вперше відзначалося в Парижі у 2000 році, далі — в Афінах у 2001 році. В Україні ж його почали святкувати лише у 2002 році.

Відтоді, щорічно, 21 лютого вся світова спільнота відзначає Міжнародний День рідної мови. Тож і в бібліотеці Д.І.Чижевського це свято глибоко пошановується, адже в свідомості українця — це ствердження нашої національної ідентичності, визнання у світовому масштабі високого статусу української мови.

Для користувачів бібліотеки ми запропонували книжкову виставку “Із чистоти родилось наше слово”. Її наповнюють книги наукового, публіцистичного, художнього спрямування. Тут і монографії відомих лінгвістів Л.Масенко, С.Губерначука, Р.Кацавця, М.Грушевського, С.Савойської та ін. Українська література має митців світового рівня. Тож на експозиції читачам пропонуються твори Т.Шевченка, І.Франка, Л.Українки, Л.Костенко, В.Симоненка, О.Гончара, Б.Олійника, М.Вінграновського, В.Шевчука та ін. Матеріали виставки збагачені й антологіями творів вітчизняних митців, збірниками, фольклористичними, літературознавчими працями.

Експозицію супроводжують висловлювання класиків, відомих митців українського слова, ілюструється також і думка сучасної молоді про стан і перспективи української мови. Студенти Києво-Могилянської академії переконливо заявили, що “українська мова — це ім'я народу, візитівка нації, паспорт етносу. Якщо людина свідомо відмовляється від своєї мови — вона змінює національну незалежність. А невизначена нація не може довго зберігати незалежність і повноцінно розвиватись”.

Отож, 13 лютого до нас прийшли юні любителі українського слова, учні 3-х - 4-х класів Кіровоградської гімназії № 5. Зустріч була захоплюючою і для співробітників бібліотеки, і для дітей. Бібліотекарі познайомили дітей із книгами письменників-земляків А.Царук, І.Горового, А.Черниша та ін., розповіли їм про високий статус нашої мови в контексті світових мов. А учні з радістю, юним запалом, з дитячою безпосередністю ввійшли у світ дитячих мовних і літературних ігор, запропонованих їм працівниками читального залу. Учні продовжували розпочату казку чи поезію, читали вірші, скоромовки, лічилки, розгортали вервечку антонімів, синонімів, фразеологізмів, епітетів. І так приємно було спостерігати за щирим захопленням учнів українською мовою й літературою, за рівнем підготовки юних знавців українського слова.

Фінал зустрічі увінчався показом барвистих мультиплікаційних фільмів, де прозвучала рідна мова, пісня, виконана Н.Матвієнко. Дітям запропонували привітати своїх батьків і рідних з цим чудовим святом, подарувати їм радість почути якийсь вірш чи пісню рідною мовою. Спілкуванням залишились задоволені всі присутні. Гості й бібліотекарі сподіваються на нові зустрічі.



Фон


Фон

[ HOME ]

Міжнародний день рідної мови
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2011 Webmaster: webmaster@library.kr.ua