[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Наша мова – пісня, і в словах любов!


Фон

21 лютого – День рідної мови

Наша мова – пісня, і в словах любов!

Мова, слово – це найбільш виразне й найкраще виявлення благодаті Святого Духа в людях (В.Липинський). Це те, що живе в наших серцях, створюючи світлицю, пронизану сонцем щирості, життєдайного джерела енергії й любові. Мова, - за словами Панаса Мирного, така ж жива істота, як і народ, що її витворив.

То ж не випадково 21 лютого світ відзначає Міжнародний День рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також пише свою історію, адже сама проблема української мови на наших землях нараховує кілька століть. А нині – це свято благословенної чистоти, ніжної краси, чарівної пісні.

Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо – Тараса Шевченка, удосконалювалось Іваном Нечуєм-Левицьким, Панасом Мирним, Лесею Українкою, Михайлом Коцюбинським, збагачувалось Володимиром Винниченком, Олесем Гончаром, Ліною Костенко та багатьма іншими талановитими митцями.

То ж велика насолода для душі - зустрітися з усіма цими нетлінними скарбами. Таку можливість надає ОУНБ ім. Д.І.Чижевського, де у відділі читальних залів представлено книжкову виставку «Одвічна сув'язь мови і ментальності». Експозиція пропонує також і знайомство з колективною монографією Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України «Мовна ситуація в Україні: між конфліктом і консенсусом»; низкою наукових праць відомого філолога України Лариси Масенко «Мовна країна», «Мова і політика», «Українська мова в ХХІ столітті», «Мова і культура». Із сучасним станом української мови, її положенням у світовому соціумі знайомить книга Ореста Ткаченка «Українська мова і мовне життя світу». Унікальною науковою працею з питань психоісторії новітньої української літератури є монографія Ніли Зборовської «Код української літератури».

Самобутність української душі, її щирість, мудрість, доброту, романтичні почуття відтворюють перлини пісенної, фольклорної творчості, що розкривають ліричну сторону нашої ментальності.

Усе багатство духовного виміру українців, неповторна палітра їх художнього генію акумулюється у Слові, силу і красу якого ввібрали у себе книги, знайомство з якими вам пропонує бібліотека.


У відділі міського абонемента працює книжкова виставка «Рідна мово, ти ніжний цвіт». Виставка складається з кількох розділів. Перший розділ - ”Мова-це теж Батьківщина”. Тут представлена література, яку можна об'єднати висловом видатного радянського педагога В.О.Сухомлинського: ”Мовна культура людини-це дзеркало її духовної культури”.
Книги, що ввійшли до цього розділу: О.Олійник. Світ українського слова.-К.,Хрещатик,1994;
М. Грушевський Про українську мову та українську школу.-К.,Веселка,1991; Найдорожчий скарб.Слово про рідну мову.-К.,Рад. Письменник,1990 та ін. Розповідають про історичне значення рідної мови і рідної школи, про те, що рідна мова має стати невимушеною, природною мовою повсякденного спілкування і піднесених думок.

Особливим попитом серед читачів користується тематична збірка “Найдорожчий скарб”, де зібрано класичну і сучасну поезію, присвячену українській мові, боротьбі народу за її збереження та утвердження.Окрасою видання є зібрані вислови видатних діячів політики і літератури, мистецтва, науки з різних країн про українську мову, її витончену красу, багатство і місце в світовій культурі.

2 – й розділ “Буду я навчатись мови золотої...” вміщує посібники, довідники, підручники, словники,-тобто все те, що допомагає у вивченні української мови. Окремо слід сказати про такі видання цього розділу:

“Я пізнаю світ. Українська мова. Дитяча енциклопедія.-К.,2006. Ця книжка розкаже допитливому читачеві про неоціненне значення рідної мови для духовного існування народу, нації, користувачі дізнаються про здобутки української мовознавчої науки, про цікаві факти з історії української мови та про деякі її особливості.

Л.П. Гнатюк, О.В. Бас-Кононенко. Українська мова. Особливості практичного застосування.-К.,2006. У посібнику послідовно висвітлено основні розділи курсу сучасної української мови. Його перевагою є системний виклад матеріалу, який органічно поєднується з практичними завданнями різноманітного характеру.

У 3-му розділі виставки “Яке це щастя - рідні чуть слова” представлена класична та сучасна українська література. Тут можна побачити збірки української літератури різних періодів такі як: “Спадщина поклінь”, ”Світанок Вітчизни”, “Шляхи сподівань”.

Сучасна українська література представлена такими іменами як: Л.Кононович “Кайдани для олігарха”, М.Гримич “Варфоломієва ніч”, В.Медвідь “ Кров по соломі”.Значне місце серед літератури книжкової виставки відведено краєзнавчій тематиці. Тут можна знайти збірки кіровоградських поетів: В.Шурапова “Як нам болить за тебе, Україно...”, О.Кіріченко “Я торкнуся до вашого серця”, А.Корінь “Віку мого день” та багато інших.

Запрошуємо до перегляду виставок у затишних залах нашої бібліотеки.


Фон


Фон

[ HOME ]

Наша мова – пісня, і в словах любов!
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua