[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata

[ HOME ]
Фон Подаровані видання

Подарунок бібліотеці від Романа Іваничука

Бічуя

Бічуя Н.
Землі роменські: Новели.— Львів: ЛА "Піраміда", 2003. - 176 с. ( Видавничий проект сучасної літератури "Приватна колекція". Серія "Українська модерна проза").

У 60-ті рр. львівська писменниця Ніна Бічуя, за словами Валерія Шевчука, стала безсумнівною королевою жіночої прози, а сучасні критики вважають Ії предтечею урбаністичного дискурсу в українській літературі 80-90-х рр. ХХ ст.
Стилю Н.Бічуї притаманні глибокий психологізм й інтелектуальна напруга, медитативність. безсюжетність, висока культура слова та рельєфність письма. Її художні писання відзначаються вишуканістю й елегантністю, приворожують артистичністю й стрімкістю польоту авторської уяви. Новелістичне слово Н.Бічуї дихає й прискорено пульсує, його можна відчути на доторк, воно звучить і має колір і запах. Такою письменниця є у своїх кращих урбаністичних, психологічних й історичних новелах та притчах, які увійшли до книги її вибраних творів "Землі роменські".



Габор

Габор В.
Книга екзотичних снів та реальних подій:Новели. 2-е вид. — Львів: ЛА "Піраміда", на замовлення приватного підприємця Говди І.В., 2003. - 156с. ( Видавничий проект сучасної літератури "Приватна колекція". Серія: "Українська модерна проза").

Рідкісна у наші часи книга новел Василя Габора " Книга екзотичних снів та реальних подій", яка писалася понад двадцять років, вийшла на диво цілісною. Випущена у світ 1999 р. львівською "Класикою", вона давно уже стала раритетом, тому й назріло її перевидання.
Ці новели ніби перетикають одна в одну, витворюючи цілісний світ, реальний і химерний водночас, де сни переходять у дійсність і навпаки. Василь Габор описує сни так, ніби все це відбувається насправді і у якийсь момент починаєш забувати, що мова йде про сон. Хоч, може, це і є та паралельна дійсність, доступитися до котрої може не кожен.



Неборак

Неборак В.
Введення у Бу - Ба - Бу: (Хронопис кінця тисячоліття).2-е вид., доп. та переробл.— Львів: ЛА "Піраміда", 2003. - 216 с. (Видавничий проект сучасної літератури "Приватна колекція" Серія "Вибрана українська есеїстика").

"Введення у Бу-Ба-Бу" - це не підручник , не лекційний курс і навіть не спогади про напівзабуте літературно - атракційне угрупування, до якого має честь належати автор як Прокуратор. Це радше спроба ввести зацікавленого читача у час, пронизаний електрикою, злетами, ілюзіями, прозріннями, злетами, падіннями і новими троянськими виправами. Застосований при вкладенні книги хронологічний принцип - не так претензія на історичність, як своєрідний замінник сюжетності. Отож, "Введення у Бу-Ба-Бу" - це ще й достатньо суб'єктивний хронопис агонії в Україні другого тисячоліття, яке. вже, хвилити Бога, "за шеломянемъ".
Усі описані у книзі події відбуваються насправді. Усі прізвища - справжні, а прізвиська - принагідні.



Пагутяк

Пагутяк Г.
Захід сонця в Урожі Романи. повісті та оповідання. - Львів: ЛА "Піраміда", 2003. - 356 с. (Видавничий проект сучасної літератури "Приватна колекція". Серія : "Українська модерна проза").

Галина Пагутяк - яскрава письменниця нової літературної генерації, безсумнівний майстер сучасної української прози. За глибиною відтворення людських почуттів та національної автентичності її без вагання можна назвати спадкоємницею Ольги Кобилянської.
Галині Пагутяк властиві фантастично - символічна манера письма, , прорив до "вигаданого світу", потяг до містики та безнастанних пошуків спасіння людської душі у жорстокому світі, тому багато її творів сповнені тугою за Садом. У вибрану книгу "Захід сонця в Урожі" увійшли найкращі її романи, повісті та оповідання.
Фон


[ HOME ]
Фон Подаровані видання
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 1998-2003 Webmaster: webmaster@library.kr.ua