[HOME]

ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata

[ HOME ]
Фон Подаровані видання



ПОДАРОВАНІ ВИДАННЯ ЗА ГРУДЕНЬ 2009 р.



Від видавництва “Темпора”


Книги в дарунок бібліотеці вручив Володимир Євгенович Панченко — професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”, доктор філологічних наук, член Спілки письменників України. Автор шістнадцяти книжок та близько чотирьохсот публікацій в пресі. Лауреат Міжнародної премії імені В. Винниченка, Українського фонду культури (1995), літературної премії “Благовіст” (1996) та премії імені О. Білецького (1998). Народний депутат України першого скликання (1990-1994). Автор численних досліджень з історії української літератури 20-го століття (“Юрій Яновський” (1988), “Магічний кристал. Сторінки історії українського письменства” (1995), “Будинок з химерами. Творчість В. Винниченка 1900-1920 рр. у європейському літературному контексті” (1998) тощо)”.


Панченко Володимир Євгенович. Небо Левка Мацієвича: нарис. - К.: Унів. Вид-во Пульсари, 2009. - 52 с.; іл.

Левко Макарович Мацієвич (1877-1910) — талановитий конструктор морських кораблів, авіатор та громадський діяч, який прожив коротке, але яскраве, насичене життя.
З ідеологічних мотивів ім’я Л. Мацієвича тривалий час замовчувалось, у т. ч. й на його батьківщині, у містечку Олександрівка на Кііровоградщині. І цей нарис — одна з перших спроб повернути з історичного забуття ім’я славного сина України.



Окуневський Ярослав. Листи з чужини: літературно-художнє видання. - К.: Темпора, 2009. - 520 с.; іл.

Подорожні нотатки Ярослава Окуневського, українського громадського діяча, адмірала флоту Австро-Угорщини, австрійського військового лікаря, - це своєрідна яскрава картина Європи, Азії та північно-східної Африки кінця ХІХ століття. Автор, мандруючи світом, споглядаючи картини життя далеких країн, знайомиться з їхньою культурою та світоглядом і водночас — відчуває нерозривний зв’язок із батьківщиною, бо через пізнання інших народів доходить до глибшого розуміння менталітету українців.
“Листи з чужини” демонструють спостережливість автора, його вміння помічати деталі, дотепно, яскраво і з гумором описувати життєві ситуації.
Книга розрахована на широке коло читачів.



Бондар-Терещенко Ігор. У задзеркаллі 1910-30-их років: Науково-популярне видання. - К.: Темпора, 2009. - 528 с.; іл.

Пропонована книга є цікавим, несподіваним поглядом на так званий “радянський” культурний процес 1910-1930-х років ХХ століття: крізь своєрідне “задзеркалля” офіційної епохи і зсередини — через листування, спогади, щоденникові нотатки. Зокрема, йдеться про взаємовідношення життя й мистецтва, влади й діячів культури, їх роль та місце в умовах радянської ідеології.
Видання розраховане на широке коло читачів.



Альманах “ЛітАкцент”, - К.:Темпора, 2009. - 580 с.; іл.

Черговий випуск альманаху “ЛітАкцент” увібрав матеріали однойменного сайту за І пол. 2009 року. До традиційних рубрик цього разу додалася нова - “Наші за кордоном”. Разом матеріали “старих” і “нових” рубрик складають панораму сучасного літературного життя в Україні та за її межами.




Стебницький Петро. Вибрані твори. - К.: Темпора, 2009. - 632 с.; іл.

У виданні вперше представлена значна частина публіцистичної та літературної спадщини відомого українського діяча кінця ХІХ — початку ХХ ст. П. Стебницького (1862-1923). Різножанрові праці, що увійшли до збірника, друкувалися лише за життя автора й на сьогодні стали раритетними виданнями, що потребували нового введення у науковий обіг. До збірника увійшли найвідоміші праці П. Стебницького: “Поміж двох революцій”, “Украинский вопрос”, “Украина в экономике России», «Українська справа”, статті з журналів “Украинская жизнь”, “Літературно-науковий вісник”, “Книгар”, “Записки історико-філологічного відділу ВУАН” та газети “Село”, нариси про відомих сучасників й окремі літературні твори. Книга розрахована на науковців, викладачів вузів і шкіл, журналістів та всіх, хто цікавиться історією України початку ХХ ст.




Мазепіана: матеріали до бібліографії (1688-2009). - К.: Темпора, 2009. - 248 с.

Покажчик знайомить читача зі значною кількістю опублікованих джерел, науковою, науково-популярною, енциклопедичною та художньою літературою, присвяченою постаті Івана Мазепи та періоду його гетьманування (1687-1709), що виходила друком протягом другої половини XVII — початку ХХІ ст. в Україні та зарубіжних країнах. Також вибірково представлено інтернет-ресурси, які містять змістовну інформацію про біографію І. С. Мазепи, подають історіографічні оцінки його діяльності, містять відомості про українську та світову мазепіану. У виданні відображено матеріали українською, російською, польською, англійською, французькою, німецькою, румунською та іншими мовами.
Для науковців, викладачів, аспірантів, студентів.




Гетьман. Т. І. Шляхи: Науково-популярне видання. - К.: Темпора, 2009. - 272 с.; іл.
Гетьман. Т. ІІ. Осмислення: Нариси до історії мазепіани. - К.: Темпора, 2009. - 365 с.; іл.

Видавничий проект - двохтомник “Гетьман” пропонує читачеві неупереджений та всебічний погляд на одну з видатних постатей української історії — гетьмана Івана Мазепу. Нариси до біографії гетьмана та до української і зарубіжної мазепіани, вміщені у двох томах книги, подають цілісний портрет видатної особистості в контексті своєї епохи, дозволяють скласти уявлення про суспільні обставини, у яких І. Мазепа сформувався і виявив себе як державний діяч, а відтак глибше зрозуміти мотиви і чинники його діяльності та, можливо, відкрити для себе незнану досі грань історії, українського державотворення. Ви дізнаєтеся про інтерпретацію постаті гетьмана в українській і зарубіжній історіографії, у творах мистецтва та художній літературі, про вшанування його пам’яті.
Книга розрахована на широке коло читачів.




Фон


Фон

[ HOME ]
Фон Подаровані видання
Фон Фон © ОУНБ, Кiровоград 2009 Webmaster: webmaster@library.kr.ua