[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Рушникові доріжки


Фон

Увага!

23 червня о 14:00 у відділі краєзнавства
відбудеться відкриття виставки „Рушникові доріжки”

Щороку до Дня Конституції України Клуб народних ремесел „Ниточка” готує експозицію українських рушників, чергуючи виставки робіт членів клубу зі старовинними вишитими рушниками. Цього року в експозиції представлені стародавні рушники з приватної колекції керівника клубу Наталії Ніжнікової.

Різними шляхами потрапили вони до дбайливих рук майстрині. Є серед них подаровані, є успадковані, є придбані, а є врятовані та реставровані. Найдавніший експонат датований кінцем 19-го - початком 20 ст. Решта рушників представляють щойно минуле двадцяте століття. Вишиті різними техніками, а єднає їх те, що створені вони були у нашому степовому краї, а відтак є матеріальним свідченням нашої культури.

Колекція Наталії Костянтинівни не просто лежить, чекаючи слушної нагоди „вийти в люди”. У перервах між експонуванням ці полотняні скрижалі слугують живим підручником та наочним прикладом для занять клубу. З професійною цікавістю майстрині роздивляються традиційні рахункові техніки, мережки. Вивчають гаму кольорів, поєднання тканини рушника із мереживом. Шукають спільне і відмінне на схожих рушниках. Висловлюють припущення щодо призначення рушника – кілковий, весільний, під коровай, божник… Вивчають композицію і порівнюють з етнографічними публікаціями. Розширюють власні знання про символіку – ось родове дерево, ось орнамент, а нижче цей же орнамент у дзеркальному відображенні, ось віньєтка, а в ній монограма (закарбований криптонім роду), далі – букетики квітів (розквітлі квіти – по кількості дівчат у родині, а поряд пуп’янки – перелічено немовлят?). Світобудова, закодована у вишивці, магічні знаки, що так багато говорили нашим предкам…

Хто долучиться до того, щоб їх озвучити, щоб ці скрижалі заговорили до нас, сьогоднішніх, таких уніфікованих і глобалізованих, таких звиклих до машинного і швидкого? Хто прищепить повагу та інтерес до багатоденного, важкого і натхненного рукоремесла? Звичайно, майстрині „Ниточки”, але і ми всі, кому небайдужа багатонаціональна, веселково різнобарвна культура рідного краю. Протягом року працюватимуть майстрині, створюючи власні, неповторні вироби, синтезуючи минуле і сьогодення, і до Дня Конституції України у наступному 2013 році вони представлять вже сучасні рушники, а потім знову до нас промовлятимуть старовинні вишивки, що протягом року поповнять скарбнички членів клубу.

Відвідайте експозицію, постійте в задумі, перегляньте рушники, можливо, їхні доріжки поведуть вас через асоціації та спогади в дитинство і юність, нагадають вам ваш родовід та задавнені ваші борги… Ніколи не пізно оживити пам'ять. Будьмо уважними до своїх родин, до своєї малої батьківщини, до своєї держави, єднаймо коріння і крону - на пишний цвіт і щедрий врожай!

Запрошуємо всіх земляків та гостей міста переглянути виставку „Рушникові доріжки”, яка буде експонуватись протягом липня у відділі краєзнавства бібліотеки (ІІІ поверх, кімната 309).




Фон


Фон

[ HOME ]

Рушникові доріжки
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua