[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Лицарський світ Юрія Обжеляна


Фон

Кіровоградська обласна універсальна наукова
бібліотека ім. Д.І.Чижевського
Кіровоградська обласна організація НСПУ

"Останній караван" Юрія Обжеляна
Презентація книги


18 грудня 2012 року о 17-00 ОУНБ ім Д.І.Чижевського разом із мистецькою громадськістю області вшановуватиме пам’ять письменника, сценариста, педагога Юрія Васильовича Обжеляна.

Його книга "Останній караван", видана посмертно, номінована на найвищу обласну літературну премію. Саме на представлення громадськості цього твору Ю.Обжеляна і запрошено читачів та працівників бібліотеки, літераторів, журналістів, краєзнавців, членів творчих спілок та літературних об’єднань, освітян та студентів. Очікуються виступи голови обласної організації НСПУ Василя Бондаря, побратимів по перу, земляків та друзів автора. Обжелян Юрій Васильович народився 8 травня 1962 року в містечку Добровеличківка на Кіровоградщині, тут пройшло його дитинство, тут він закінчив середню школу із золотою медаллю, згодом навчався у Московському університеті імені Ломоносова (механіко-математичний факультет), з четвертого курсу був призваний на службу в радянську армію (Бєлгород, Митищі – Росія), але після демобілізації до університету вже не повернувся і завершував освіту у Миколаївському педінституті. По закінченні навчання разом з дружиною став вчителювати у сільській школі (викладав математику), у Липняжці, неподалік від рідного селища. Заочно закінчив Літературний інститут імені Горького (Москва) у 1994 році.

Перші літературні твори писались російською мовою, але на обласний літературний конкурс імені Валерія Гончаренка Юрій Обжелян подав оповідання українською, і потім вже писав рідною мовою. Його перша у творчій біографії книга «Побратими» (Кіровоград, ПВЦ “Мавік”, 2001) принесла йому і звання лауреата, і членство у Національній спілці письменників України. Його творча праця йшла поруч з педагогічною. Разом із дружиною Ларисою Юрій Обжелян належав до улюблених вчителів Липнязької загальноосвітньої школи, його учні не раз перемагали на районних і обласних змаганнях та їздили в столицю як кращі математики і спортсмени – їхній вчитель активно все життя займався легкою атлетикою і боротьбою. А у вільні від шкільних уроків, від громадської діяльності (депутат районної ради, член Української народної партії) та від селянської праці години – писав кіносценарії про життя і творчість українських композиторів ХVIII століття - Максима Березовського, Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, за якими було створено два фільми (один чотирисерійний, другий двосерійний), і це є значним внеском у справу повернення Україні її геніальних композиторів.

У творчій спадщині Юрія Обжеляна є й інші кіносценарії («Архів д’Еона», «Козацькі шаблі», «Після війни»), оповідання історичні й фантастичні, роман про сучасність «Останній караван»… У рукописах ці твори були двічі відзначені на конкурсі «Коронація слова» (2001 – третя премія, 2003 – дипломант). Його творам притаманні гострий сюжет, тонка іронія, широка мовна палітра, а його мистецька уява готова була втілитись у нові твори. Але... 16 лютого 2012 року внаслідок підступної, невидимої хвороби перестало битись його серце. Книгу Ю.Обжеляна “Останній караван” видано видавничим центром “МАВІК” вже у 2012 році з передмовою В.Бондаря “Лицарський стиль Юрія Обжеляна”. До книги увійшли одноіменний роман, кіносценарій “Після війни” та оповідання “Силіконове безсмертя”. Кіровоградське обласне літературне об’єднання “Степ” висунуло книгу на здобуття обласної літературної премії імені Євгена Маланюка.

На літературному вечорі надаватиметься право виступу всім, хто причетний до виходу книги, хто прагне сказати добре слово на адресу земляка, що відійшов за вічну межу, не зустрінувши свого п’ятдесятиріччя. Посумуймо з його такого короткого життєвого шляху та подякуймо долі за його здобутки на шляху творчім. Книга Ю.Обжеляна "Останній караван" йде в люди. Зустрічайте її щиро і зацікавлено. Приходьте до бібліотеки, беріть участь в літературних прем’єрах, будьте завжди поінформовані, тримайтесь на гребені подій! А бібліотека допоможе вам у цьому. До зустрічі!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Лицарський світ Юрія Обжеляна
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua