[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон У бібліотеці відкрилася виставка „Відрядження в один кінець…”


Фон

У бібліотеці відкрилася виставка
„Відрядження в один кінець…”

Підрахувати точну кількість жертв політичних репресій, кажуть науковці, тяжко. Адже про ці дії комуністичної влади є дуже мало інформації — їх знищили самі енкаведисти, аби приховати сліди злочинів. Та як мінімум піддалися тортурам за різними даними 22-36 тисяч радянських громадян - вивезених у табори на відбування ув'язнення або ж розстріляних. Пошуки будь-яких даних про цих людей не припиняються й нині.

  

22 листопада в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського відбулася презентація фотовиставки „Відрядження в один кінець…” визнаного харківського фотомитця Володимира Оглобліна. А також однойменне засідання круглого столу, присвячене вшануванню пам'яті жертв політичних репресій. Засідання відкрила організатор заходу, заступник директора Оксана Ткаченко. Зі вступним словом виступили заступник начальника управління культури і туризму Кіровоградської облдержадміністрації Олег Бабенко, завідуюча сектором управлення внутрішньої політики і зв’язків з громадськістю Кіровоградської ОДА Світлана Голота, почесні гості - професор, доктор юридичних наук, віце-президент Всесвітньої Академії Наук Комплексної Безпеки, віце-президент Міжнародної антитерористичної єдності, голова Ради директорів Європейського центру образотворчих мистецтв, почесний академік Російської Академії мистецтв Ігор Іванович Бондаренко; доктор філософії, президент міжнародної громадської організації „Международное антитеррористическое единство” (м. Київ) зі статусом члена Ради Європи Олександр Іванович Дічек. Вони подарували бібліотеці велику підбірку наукових праць і досліджень з проблеми тоталітаризму. Спільною думкою, яка червоною ниткою пройшла крізь усі виступи, стала необхідність пам’ятати і попередження повторення чорних сторінок історії, розвиток толерантності і громадянського суспільства.

  

«Вперше я побував на Колимі у 1994 році. Фотографував красиві, величні далекосхідні пейзажі. І якось водій запропонував побачити інший бік цієї холодної землі. Ми їхали закинутим шляхом і, зупинившись, я побачив ланцюг, потягнувши – зрозумів, що це кайдани для ніг. Далі переді мною постав величезний простір навіть не з хрестами, а зі напівзруйнованими стовпчиками з прикрученими пронумерованими бляшанками – цвинтар політичних в’язнів. Я був глибоко вражений відкриттям і зрозумів, що повинен втілити це у фотоплівці», - говорить автор проекту-виставки „Відрядження в один кінець…”, член Національних спілок фотохудожників України і Росії, історик, лауреат вітчизняних і міжнародних фотовиставок, численних премій та конкурсів, історик Володимир Анатолійович Оглоблін. Вражаючим болем, пронизливими емоціями віє від фотовиставки «Відрядження в один кінець…» - залишені рештки радянських концтаборів, німі свідки чорних сторінок історії імперії, якої уже давно немає.

  

Ідея відкриття фотовиставки виникла у Оксани Ткаченко і Володимира Оглобліна близько півроку тому, складалися різні концепції проведення заходу. Тож круглий стіл, який зібрав близько 50 учасників, зусібіч розкрив тему репресованих і невинно засуджених жителів Кіровоградщини, та й власне долю поколінь українського народу, знищеною системою тоталітарного режиму. На засіданні йшла мова про як окремих невинно репресованих громадян, наприклад єлисаветградського лікаря Добровольского, родини священика Миколи Піскановсього, так і долі невинно розстріляних поляків, священнослужителів, інтелігенції, які були планово знищені владою і згодом реабілітовані посмертно. Кожна доповідь переплелась з глибоко особистою історією кожного з присутніх, адже в нашій країні немає жодної родини, яка б не постраждала від кривавого режиму тоталітарної влади. І наше головне завдання як нащадків невинно страченого покоління – пам’ятати і боротися, не допустити, попередити етноцид. Учасник засідання круглого столу фотохудожник Юрій Лебедєв, який теж побував у Росії, на Далекому Сході кілька років тому, розповів про законсервовані рудники корисних копалин, які не знищуються…. мабуть у надії на нове поповнення в’язнів.

Майже чотиригодинний захід був живим і емоційним, бо ця тема актуальна і досі. І насамкінець, надзвичайно сучасним рефреном прозвучали рядки вірша поета Бориса Чичибабіна (тритомник творів було подаровано бібліотеці) –

Покамест есть охота,
покамест есть друзья,
давайте делать что-то,
иначе жить нельзя.
Ни смысла и ни лада,
и дни как решето, –
но что-то делать надо,
хоть неизвестно что.
Ведь срок летуч и краток,
вся жизнь – в одной горсти, –
так надобно ж в порядок
хоть душу привести.

Фотовиставка «Відрядження в один кінець…» працює у відділі мистецтв з 22 листопада 2012 року по 22 січня 2013 року. Без перерви і вихідних, у режимі роботи бібліотеки.

Звертайтеся з питань організації екскурсій по виставці за тел. 22 65 79,
email: art@library.kr.ua

  

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Виступи:

Презентація фотовиставки „Відрядження в один кінець...”

Оглоблін Володимир Анатолійович, автор проекту - виставки „Відрядження в один кінець...”, член Національних спілок фотохудожників України і Росії, директор рекламно – поліграфічної агенції „ІРІС” (м.Харків), історик, лауреат Вітчизняних та Міжнародних фотовиставок, Лауреат муніципальної премії „Людина року – 2004” (м. Харків) та лауреат обласного конкурсу „Народне визнання – 2008” (м. Харків).

„Тоталітаризм в історії Європи ХХ століття”

Бондаренко Ігор Іванович, професор, доктор юридичних наук, віце-президент Всесвітньої Академії Наук Комплексної Безпеки, віце-президент Міжнародного антитерористичної єдності, голова Ради директорів Європейського центру образотворчих мистецтв, почесний академік Російської академії художеств;

„Нові виклики Україні – тероризм і екстремізм. Тенденції та передумови”

Дічек Олександр Іванович, доктор філософії, президент міжнародної громадської організації " Міжнародна антитерористична єдність" зі статусом члена Ради Європи.

„Доступ до документів архівів СБУ”

Грач Марина Валеріївна, начальник архівного підрозділу Управління СБУ в Кіровоградській області;

„Гуманітарна місія архівів у забезпеченні прав жертв політичних репресій”

Трибуцька Олена Анатоліївна, начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Кіровоградської області;

„Видатний єлисаветградський лікар Добровольський Іван Романович як жертва тоталітарної системи”

Даценко Василь Всеволодович, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами, запобігання протидії корупції апарату ОДА.

„Покарані без вини (за матеріалами архівно-слідчих справ Держархіву області”

Пасічник Лариса Миколаївна, головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Державного архіву Кіровоградської області;

„Хресний шлях родини Піскановських...”

- Божко Ольга Миколаївна, краєзнавець, м. Олександрія.



Фон


Фон

[ HOME ]

У бібліотеці відкрилася виставка „Відрядження в один кінець…”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua