[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Орнаменти предків. Килими & гобелени»


Фон

«Орнаменти предків. Килими & гобелени» виставка Валентини та Олени Добровольських


14 березня у відділі мистецтв Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського працює виставка «Орнаменти предків. Килими & гобелени» Валентини та Олени Добровольських – кіровоградських килимниць з молдавським корінням. В експозиції представлено килимові вироби (гобелени, доріжки, килимові покриття) виготовленні ручним способом (усього 36 предметів) та художня інсталяція - «матеріали художнього ткацтва».

Свою першу персональну виставку пані Валентина присвятила своєму чоловіку…і не лише тому, що він опора і підтримка усіх її творчих починань, а й тому, що на місці сучасної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського раніше були житлові будинки з гарним садом, в одному з яких і пройшли дитинство та юність майбутнього чоловіка килимниці.

На виставці «Орнаменти предків. Килими & гобелени» представлені килими та гобелени як з молдавськими так і з українськими і навіть кіровоградськими орнаментами. Адже, як говорив Юрій Добровольський – чоловік майстрині, Валентина увесь час для створення нового гобелену шукає і нові орнаменти, перегортає сотні книг у пошуках саме кіровоградських, самотужки проходить цей нелегкий шлях від народження задуму крізь ескізні пошуки до кінцевого втілення у вже готовому матеріалі.

Традиційний молдавський килим по техніці виконання відноситься до розряду гладеньких безворсових килимів. Візерунок на ньому створюють кольорові вовняні нитки утка, що закривають собою основу.

За призначенням у побуті і пов’язаними з цим художніми особливостями килими поділяються на такі види: великий настінний килим (резбой), вузький і довгий килим для покриття лавок (леічер), килим з іще більше витягнутими пропорціями, що використовується для покриття стіни за лавкою (перєтар) і доріжки для підлоги (цол).

Особлива виразність кольорової гармонії старого народного килима досягалася використанням природних барвників, для виготовлення яких в Молдові широко використовувались кора дуба, бука, сливи, квіти проліска, фіалки, мальви, молочаю… Майстри також уміли отримувати барвники зі шкірки волоського горіха, цибулі та інших.

В молдавському килимовому орнаменті можна виділити мотиви вазонів, букетів, деревоподібних, мотиви квітки (фронтальних і профільних), гірлянди та інші. Серед геометричних мотивів – ромбоподібні, гачкоподібні, зубчасті, зірчасті, стрічкового орнаменту та інші.

На презентацію завітали рідні, друзі, колеги та хороші знайомі пані Валентини та Олени, які їх вітали з цією визначною подією, говорили теплі слова, згадували цікаві історії, дарували квіти.

Довідка:

Валентина Яківна Добровольська народилася 1964 року в с. Нові Тріфенешти Сінжерейського району (Молдова), в сільській родині. Килимарством захопилась ще з самого дитинства. В домі була спеціально відведена кімната, де бабуся, мама і тітка ткали гобелени та килими. Маленька Валентина гралася залишками ниток та вовни серед предметів цього старовинного ремесла. Верстати на той час були в кожній сільській оселі. Цікавою згадкою з дитинства залишився процес фарбування ниток, в якому приймали участь жінки всього села.

У 1990 р. переїхала до Кіровограду. Протягом багатьох років передавала творчий досвід вихованцям гуртка «Сувенір» Кіровоградської школи-гімназії №5 ім. Т.Шевченка.

Дотриманням народних звичаїв та традицій в сім’ї Валентини Яківни виховувалось розуміння й внутрішнє бачення прекрасного, що передалось і доньці майстрині – Олені, та сподіваємось, буде переходити і в наступні покоління. Олена Добровольська – студентка мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка. Разом з мамою тче килими та гобелени, створює графічні та живописні картини, приймає участь у всеукраїнських та обласних конкурсах і виставках. А ми в свою чергу бажаємо майстриням натхнення, творчих злетів і великих здобутків у цій нелегкій, а в той же час і дуже потрібній справі.

Виставка працює з 14 березня до 19 квітня 2013 року у відділі мистецтв.

Запрошуємо всіх до перегляду!

Автор фото - Василь Васюк

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

«Орнаменти предків. Килими & гобелени»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua