[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Kонкурс малих грантів



Фон


Кіровоградська обласна інформаційна служба з актуальних питань жіноцтва (ОЖІС), що працює на базі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського, яку очолює директор бібліотеки, заслужений працівник культури України Олена Гаращенко, відома своєю понад десятирічною діяльністю реалізації проекту „Мережа громадянської освіти”. Завдяки цьому проекту були автоматизовані та забезпечені доступом до мережі Інтернет майже всі районні та міські бібліотеки області, а їх спеціалісти навчені працювати з комп’ютерною технікою та вести пошук інформації в мережі Інтернет. Все це спрямовано на підвищення якості та розширення спектра інформаційних послуг, які надають користувачам бібліотеки області.

Наприкінці минулого року Кіровоградська обласна інформаційна служба з актуальних питань жіноцтва оголосила конкурс малих грантів в рамках проекту „Розвиток і підтримка мережі громадянської освіти” за підтримки Національного фонду Демократії (США).

Метою цього конкурсу є підтримка громадських ініціатив задля сприяння участі населення у розвитку громади. Пріоритетів конкурсу було багато, але всі вони були спрямовані на надання можливості лідерам громадських організацій реалізувати свої ідеї, щоб таким чином покращити якість життя громади.

Варто зазначити, що команда ОЖІС – Аліса Абгарян, Віра Бражникова, Олег Волохін, Марія Охріменко, Оксана Сєргєєва, Любов Циганкова – під керівництвом голови організації Олени Гаращенко, як автори і менеджери проекту-конкурсу малих грантів, багато сил та уваги приділили тому, щоб навчити і супроводжувати проектну діяльність районних організацій громадянського суспільства. Помічниками на місцях виступили інформаційно-ресурсні центри районних бібліотек.

До участі в конкурсі було подано понад 50 проектних заявок з 21 регіону області.

У лютому відбулося оголошення 17 переможців, яких умовно можна розділити за пріоритетами. Найбільше проектних пропозицій було подано спільно з районними організаціями ветеранів України. Це проекти: “Живи і пам’ятай” (Долинська районна організація ветеранів України), ”Не старіють душею ветерани” (Новгородківська районна організація ветеранів України), „Мужність залишається у віках” (Новомиргородська районна організація Української спілки ветеранів Афганістану), „З турботою про старше покоління” (Бобринецька міська організація ветеранів України), ”Щасливе дитинство”. Будівництво дитячого майданчика“, (Онуфріївська районна спілка воїнів — інтернаціоналістів “Сланг”). Таким чином, місцеві громади шанують і підтримують людей старшого покоління, та піклуються про дітей та молодь, яким завтра розбудовувати сильну і заможну державу. В пріоритетному напрямку підтримки відпочинку та зайнятості дітей, зокрема сприяння корисному проведенню дозвілля, буде реалізовано проекти „Школу здоров’я створюємо самі”, поданий Маловисківською районною організацією Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства „Колос” агропромислового комплексу, та „Мій комп’ютерний світ” від громадської організації „Духовність”, м. Новоукраїнка. Організацію ефективного проведення дозвілля для усіх бажаючих має на меті проект “Відкриття клубу інтелектуальних ігор на базі відділу читальних залів ОУНБ ім.Д.І.Чижевського”, поданий Кіровоградською регіональною бібліотечною асоціацією. Жіночі громадські організації області запропонували цікаві ідеї до втілення: Світловодський районний інформаційний центр для жінок „Аріадна” - проект „Центр відповідального батьківства”, „Жіноче інформаційне агентство” (м. Гайворон) – „Знати право час велить”.

Серед інших пріоритетів було запропоновано такий як запобігання торгівлі людьми. В цьому напрямку будуть реалізовано проекти „Не стань жертвою”, поданий Олександрійським районним гендерним інформаційним центром і „Попередження торгівлі людьми”, поданий Знам”янським міським інформаційно-освітнім жіночим клубом.

Складний, проте дуже актуальний шлях посилення впливу громадянського суспільства обрали громади Світловодщини та Онуфріївщини. Світловодський міський інформаційний центр громадянської освіти буде реалізовувати проект „Громадянські університети: формула соціального успіху”, а Онуфріївська профспілкова організація працівників культури - „Посилення демократичного впливу громадськості в суспільстві через веб-журналістів”.

У контексті формування історичної пам`яті українського народу, самоідентифікації національної свідомості багатонаціональної громади нашої області будуть реалізовані проекти „Пам’ять втраченої батьківщини”, поданий громадською організацією ”Несватківське сяйво” (Олександрівський район, с.Несваткове) і „Збереження творчої спадщини та історичної пам’яті болгарського народу”, від товариства Вільшанських болгар „Алфатар” (смт Вільшанка).

І останній за списком переможців, але не останнім за значенням є проект ”З людьми і для людей”, поданий міською громадською організацією інвалідів дитинства загального захворювання, інвалідів праці “Віра” (м. Олександрія).

З людьми і для людей – це гасло конкурсу, основна мета і прагнення усіх, хто причетний до цієї складної і великої роботи: громади, місцевої влади, недержавних організацій, - всіх, хто працював пліч-о-пліч. Завдяки реалізації проектів буде закуплено комп’ютерну, побутову техніку, обладнання для дитячого майданчика. У місцевих бібліотеках будуть обладнані куточки для ветеранів, здійснено передплату періодичних видань.

Вітаємо переможців і будемо сподіватися, що ці невеликі гранти (і за сумою, і терміном тривалості до півроку) зроблять велику справу в душах і свідомості наших співгромадян. І врешті-решт, ми будемо пишатися своєю малою Батьківщиною та власними справами, які зробимо для покращення нашого життя.



[ HOME ]

Kонкурс малих грантів
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua