[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон "Соломонова Червона Зірка"


Фон

Подорожуй зі Сходу на Захід України у бібліотеці!


Цю книгу можна читати з початку, як сонце „читає” нашу країну – з Луганщини, Донеччини до Львівщини, Закарпаття. А можна зразу обрати той регіон, де мрієш побувати чи згадки про який зігрівають душу. Вона містить окремі розділи про цікавинки кожної області, написана живою мовою, а найголовніше – руйнуючи стереотипи, розповідає про менталітет людей, які проживають у кожному куточку нашої держави. Мова йде про книгу-путівник «Соломонова Червона Зірка», презентація якої відбулася 18 червня в Кіровоградській ОУНБ ім. Д. Чижевського.

Захід відкрила і представила гостей багаточисленній громаді, що зібралася на презентацію, директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського Олена Гаращенко.

Оригінальна ідея молодого українського письменника Леся Белея втілена в життя у вигляді книги, що складається з 25 есе різних письменників - по одному про кожну область України. Свою роботу в збірнику - про Кіровоградщину - представив добре знаний в культурних колах науковець, письменник Володимир Панченко.

„Я побудував свій есей як прогулянку містом, а потім кружляючи по області – Олександрівка, Компаніївка, Бобринець, Олександрія, Голованівськ - з багатоповерхівок якого видно Поділля”, – каже Володимир Євгенович. Крім того, він намагався поєднати в своєму есе цікавий путівник по регіону, свої власні роздуми про ментальність кіровоградців, спостереження, висновки. Читачі, навіть місцеві, теж відкриють для себе багато дивного і незвичайного!

Володимир Панченко сказав чимало гарних слів про ОУНБ ім. Д. Чижевського, зокрема про те, що вона є флагманом серед бібліотек України.

„Україна достатньо велика, як за європейськими мірками, країна, і в принципі є дуже багато стереотипів, в яких живуть люди, - веде свій монолог видавець, письменник, мовознавець Лесь Белей. - Ось я сам, наприклад, з Закарпаття. Про Закарпаття думають, що всі вони бандери. І щоб побороти ці всі стереотипи і якось заповнити прогалину стилю художнього репортажу в українській літературі, ми у видавництві «Темпора» вирішили зробити такий проект”.

Хотілося б додати, що назва книги «Соломoнова Червона Зірка» не має ніякого стосунку ні до іудейської філософії, ні до СРСР.

«Насправді все набагато простіше, розгадка суто географічна. Найзахідніша точка України - це село Соломоново, що знаходиться під Чопом у Закарпатській області. А найсхідніше село - у Луганській області - це Червона Зірка», - пояснив Лесь Белей.

Видавець подарував книгу бібліотеці, тож тепер кожен читач може здійснити віртуальну подорож країною.

Та не лише ця книга стане в нагоді у ваших мандрівках. В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського торік у серпні стартував Фотопроект "Моя квітуча Україна", що був присвячений 20-річчю незалежності держави. За майже рік реалізації проекту кіровоградці та гості міста віртуально подорожували різними куточками країни і в буквальному сенсі бачили місцеві традиції й особливості менталітету. Так були проведені значні фотовиставки „Крим”, „Гуцулія”, „Вечірній Київ”, „Вінниччина. Поділля”, ”Одеса”, „Запоріжжя”, „Харків”, ”Суми” (їх можна переглянути он-лайн). До речі, дві останні виставки ще працюють у холах бібліотеки і їх можна вільно подивитися. Незабаром готуються до відкриття фотовиставки „Дніпропетровськ” та „Кіровоград”.

Тож приходьте мандрувати Україною, і не лише Україною – до бібліотеки. Адже літо – саме час подорожей!



Фон


Фон

[ HOME ]

"Соломонова Червона Зірка"
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua