[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон День Перемоги



Фон

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського святкує День Перемоги

9 Травня 2010 року ми урочисто відзначатимемо 65-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Для кожного з нас День Перемоги - найголовніше, найдорожче, воістину народне свято, загальне для всіх.
65-річчя Перемоги обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського відзначить такими святковими заходами:

27 квітня о 16:00 у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться зустріч ветеранів Великої Вітчизняної війни з громадою міста, зокрема членами Російського культурного центру, представниками Кіровоградської спілки офіцерів, молоддю. В рамках зустрічі відбудеться презентація творчих робіт клубу народних ремесел “Ниточка” – “Квіти – переможцям”. На виставці будуть експонуватися вишивка, живопис, інші жанри декоративно-ужитового мистецтва талантів Кіровоградщини. Також у відділі працюватиме однойменна книжкова виставка, де будуть представлені краєзнавчі видання про наш край в часи війни, його визволителів і наших героїв-земляків.

Виставки працюватимуть з 27 квітня по 20 травня 2010 року у відділі краєзнавства.

30 квітня 2010 року об 11.00 у відділі читальних залів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться бібліотечне свято “Свято миру, свободи, весни”, в рамках якого учасники хору ветеранів Великої Вітчизняної війни та ветеранів праці зустрінуться з викладачами вузів, студентами інституту розвитку людини “Україна” та КДПУ ім.В.Винниченка, бібліотечними працівниками, читачами бібліотеки, учасниками вокальної студії “Отрада”.
На зустрічі презентуватиметься виставка творчих роботів учасників хору - вишивки Готзеліх Катерини Йосипівни та Бублик Клавдії Дмитрівни, живописні роботи Гур'єва Леоніда Кириловича, рушники Зозулі Валентини Василівни, загалом понад 40 робіт. Також на виставці будуть представлені нагороди учасників хору.

Всі роботи пронизані любов'ю до рідного краю, розкривають неповторність української природи. Доповнить виставку фотоальбом “Чудові аматори сцени”, котрий вмістив весь життєвий і творчий шлях співочого колективу та грамоти, дипломи і подяки, якими був нагороджений хор ветеранів Великої Вітчизняної війни та праці.
Гості переглянуть фільм про свята та будні хору “Ветеран”.
Під час концерту ветерани виконають воєнні та повоєнні пісні.
Виставка творчих робіт працюватиме з 26 квітня по 17 травня 2010 року у відділі міського абонемента.

5 травня 2010 року о 14:00 у відділі читальних залів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського буде презентовано аудіо-проект “Голоси з війни”. Диск, який складається з двох частин, містить унікальні спогади очевидців війни, а також спомини про війну близьких і знайомих тих людей, які не дожили до світлої дати 65-річчя Перемоги.

В першій частині проекту - Говорять свідки - записано голоси 32 респондентів, які розповіли понад 100 історій.
Укладачі диску зосередили увагу не на воєнних подіях, а на долях людей на фронті і в тилу, на буднях війни. Це особисті історії, «живі» голоси простих людей, що жили у Часи Війни, жили Посеред Війни. Що воювали, працювали, виростали у воєнні та повоєнні роки.
Не було жорстокого відбору певних респондентів для участі у проекті, приймались усі свідчення: учасників Великої Вітчизняної війни, дітей війни, дітей повоенних часів. Наші респонденти - це користувачі бібліотеки, працівники бібліотеки, їхні рідні та близькі. Вдячні тим, хто погодився на участь у проекті, з повагою ставимося до почуттів тих, хто відмовився.

Друга частина диску - Звучать архівні документи – надасть можливіть прослухати письмові твори, написані учнями кіровоградських шкіл у 1944 році на тему: «Що я пережив під час окупації»; і спогади остарбайтерів - наших співгромадян, які силоміць були вивезені на каторжні роботи до Німеччини. Ці документи до цього часу зберігаються в Державному архіві Кіровоградської області. Готуючись до створення компакт-диску, було переглянуто близько тисячі творів, а відібрано 40 найбільш яскравих. Тепер вони звучать на диску у виконанні наших сучасників, дітей.
Таким чином, ідея проекту: виявити і зафіксувати унікальність кожної долі, кожної особистої історії, болючий відбиток Другої світової війни в кожній родині з України.
Аудіо-проект підготувала творча група працівників обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського - Олег Волохін, Наталя Зеленська, Оксана Ткаченко, Світлана Ушакова - під керівництвом директора бібліотеки Олени Гаращенко.
Презентація аудіопроекту має на меті зберегти пам'ять про війну, передати її вже нашим дітям, нашим онукам і правнукам. Тому що це – наша пам'ять, без якої у нас немає спільного майбутнього. Наш обов’язок - залишити нашим дітям не вигадану, а правдиву історію, зі всіма її трагічними сторінками, зручними і незручними. Тим паче, що живих свідків Великої Перемоги залишилося так мало.

Жоден працівник бібліотеки не залишився осторонь підготовки до знаменної дати – 65-річчя Перемоги. Адже це лише мала данина Великому подвигу. Пам’ять про який житиме вічно!


[ HOME ]

День Перемоги
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua