[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон "Кіровоградщина повоєнна (1944-1948 рр.)"


Фон

У бібліотеці презентували видання „Кіровоградщина повоєнна”


23 квітня у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського відбулася урочиста презентація унікального краєзнавчого видання – „Кіровоградщина повоєнна (1944-1948 рр.)”.

Назва книжки віддзеркалює зміст та результат пошуково-видавничого проекту, автором якого виступив відомий краєзнавець, Заслужений працівник культури України Іван Данилович Петренко.

Ґрунтовне документальне дослідження містить широку панораму історичних подій на терені тодішньої Кіровоградщини, як зазначено у передмові - до складу її входили 31 район. На окрему увагу заслуговує унікальний ілюстративний блок нової книжки, матеріали якого зокрема подав відомий кіровоградський колекціонер Юрій Тютюшкін.

Презентація відбулася у Всесвітній день книги і авторського права. Відкрила захід начальник управління преси та інформації ОДА Євгенія Шустер, яка зазначила, що ця унікальна за змістом і сучасна за оформленням книга видана в рамках регіонального проекту „Історія рідного краю” під патронатом голови облдержадміністрації Сергія Ларіна та за підтримки депутатського корпусу обласної ради. Голова обласної ради Микола Ковальчук зазначив, що це справді патріотичне видання, яке дає приклад рівнятися на кращих хліборобів та інших представників народного господарства, що відроджували економіку регіону в надзвичайно тяжкі повоєнні часи. Про те, що автор надзвичайно глибоко зрозумів дух епохи та провів значну архівну роботу, сказав заступник голови облдержадміністрації Віктор Серпокрилов. На його думку, такі видання дають поштовх до розвитку історіографії нашого краю.

Цікавими були виступи директора видавництва „Імекс” Тамари Саміляк, колег автора з цеху дослідників, істориків, краєзнавців - керівника комунальної установи „Книга пам’яті” Оксани Бабенко, заступника директора обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В. Сухомлинського Андрія Іванка. Вони зокрема відкрили краєзнавчі плани на майбутнє, насамперед про те, що передбачається друк цікавих, актуальних видань, зокрема посібника з історії рідного краю, створення у мережі Інтернет бази даних про участь кіровоградців у Великій Вітчизняній війні.

Директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського Олена Гаращенко наголосила на тому, що зараз переживаємо Ренесанс книговидання краєзнавчого напрямку. Сьогодні ми, як головна бібліотека області, надаємо можливість вільного доступу громадянам до краєзнавчих матеріалів, але разом з цим потрібно більше різноманітної літератури про край.

Сам автор, Іван Петренко, розповівши про роботу над книгою, звернув увагу на своє зацікавлення подіями післявоєнного часу. Особливо наголосив на тому, що книга є пам’ятником і подякою усім тим, хто ціною неймовірних зусиль, втративши молодість, здоров’я, життя відбудовував знищену війною країну.

Книга «Кіровоградщина повоєнна (1944-1948 рр.)» видана накладом 500 примірників, які будуть направлені в бібліотеки, школи, музеї області.

Програма урочистостей завершилася подякою та книжковими подарунками причетним до створення книги дослідникам історії рідного краю, представникам наукових, творчих, громадських установ та організацій. А також переглядом на виставкових бібліотечних стендах краєзнавчої та історичної літератури, присвяченої темі Великої Вітчизняної війни.



Фон


Фон

[ HOME ]

"Кіровоградщина повоєнна (1944-1948 рр.)"
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua