[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Українська мова на порозі третього тисячоліття


Фон

Українська мова на порозі третього тисячоліття


Найціннішим багатством нації, її історичною пам'яттю, невичерпною духовною і культурною скарбницею є мова. У цьому переконались учасники зустрічі, що відбулася 2 листопада в читальному залі ОУНБ імені Д.І.Чижевського. Захід проходив напередодні святкування Дня української писемності та мови, який українська спільнота відзначає щорічно 9 листопада, в День вшанування пам'яті Преподобного Нестора-літописця.

Першоджерелом української писемності й культури, як відомо, виступає слов'янська. Тож, саме тому принагідною стала презентація графічних робіт молодої художниці Марії Ачкасової з міста Южноукраїнська Миколаївської області. Марія переконала глядачів, що її художній проект “Сяюче коло” — це символ світла, що дає і забирає життя. Його можна уявити собі і як ознаку циклічності року, атрибут повторюваності часу та справ людини, пов’язаних з природними особливостями, і як емблему сяючої чутливої душі людей-творців, як символ прагнення до досконалості, а отже — «досконалої форми кола». Це, на думку художниці, й асоціація з колом-оточенням рідних людей, образи яких сяють у серці кожного, хто цінує близьких.

Цікавою для гостей свята була й розгорнута книжкова виставка “Мовний простір третього тисячоліття”, адже тут було представлено дослідницькі праці відомих мовознавців - Івана Огієнка, Віталія Русанівського, Василя Німчука, Володимира Ляхоцького, Святослава Караванського, сучасних лінгвістів — Лариси Масенко, Станіслава Губерначука, Ірини Фаріон, унікальні антології українських художників слова.

Нинішня мовна ситуація, її проблеми суржику, двомовності, входження в комунікативний обіг іноземної лексики, перспективи мовного розвитку в Україні стали предметом жвавої розмови-диспуту серед учасників зустрічі. Молодь цікавили питання: чи може існувати і розвиватися в Україні багато мов? Що відбувається сьогодні з українською мовою і який досвід у вирішенні мовних проблем мають інші європейські країни? Що загрожує українській мові? Яких помилок припускаються українські громадські діячі?

В полеміці взяли участь викладачі, студенти факультету журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, учні кіровоградських шкіл.

Ліричним струменем зустрічі стали українські поезії й пісні у виконанні молодих талантів.

Отже, головною ідеєю зустрічі є ствердження високої місії української мови — підвищувати свій духовний потенціал у соціумі, викристалізовувати чисту, культурну комунікацію, плекати єднання традицій слов'янської культури з сучасними українськими, дарувати витонченість, багатство і красу художнього слова.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Українська мова на порозі третього тисячоліття
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua