[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Презентація виставки "Краєзнавець"


Фон

 

24 жовтня 2013 року у відділі рідкісних і цінних видань відбулась презентація виставки, присвяченої 95-й річниці від дня народження краєзнавця, літописця своєї малої батьківщини, Нової Праги, Федора Миколайовича Плотніра.

Епіграфом до краєзнавчих досліджень Федора Миколайовича можуть служити його ж слова, з якими він звертався до кожного свого гостя: „Праг на світі багатенько, а Нова Прага — тільки одна. Я тут народився, і це мій «центр всесвіту»…”

Йому судилась тяжка доля в’язня концтаборів „Бухенвальд” і „Дахау”, клеймо неблагонадійного на Батьківщині. Однак Федір Миколайович до останнього дня свого життя зберіг чуйність і людяність.

В передмові до книги „Новопразький літопис” Плотнір писав: „Горджуся вами, мої дорогі земляки, ви не байдужі люди...” ці слова можна сказати і про самого Федора Миколайовича, людину небайдужу, щиру, порядну.

Своїми враженнями та спогадами про відомого земляка поділилась поетеса, член спілки письменників України, лауреат премії Євгена Маланюка Антоніна Корінь. Для студентів та користувачів бібліотеки, які були присутні на презентації, Антоніна Михайлівна процитувала особливо цікаві рядки з листів від Плотніра, розповіла про особисті зустрічі з краєзнавцем.

Відвідувачі виставки познайомилися з краєзнавчими дослідженнями „Петриківські бувальщини” (2000 р.), „Новопразький літопис” (2002 р.), „Наші земляки” (2004 р.) та листами автора.

Особливий інтерес гостей викликали сюжетні екслібриси Ф.Плотніра, виконані художниками Києва та Харкова, та подаровані бібліотеці рідкісні видання, придбані на кошти, які Федір Миколайович отримав за каторжні роботи в концентраційних таборах.

Людина жива доти, доки жива пам'ять про неї. Пам’ять про Федора Миколайовича Плотніра залишиться в його книгах та наших серцях.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Презентація виставки "Краєзнавець"
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua