[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Поезія — це завжди неповторність...”


Фон

Поезія — це завжди неповторність..

Ці рядки з поезії Ліни Костенко стали головною ідеєю літературних читань, які відбулися у відділі обслуговування користувачів ОУНБ імені Дмитра Чижевського 21 березня - у Всесвітній день поезії.

Магія і краса поетичного слова, любов до ліричних мелодій, мудрих думок об'єднали серця всіх, хто прийшов на це свято. Тут були й кіровоградські поети, і читці, і ті, хто серцем і душею боготворить поезію.

Як юний потічок, який уже нині несе в собі енергію і силу повноводної ріки, так і читання російської поезії у виконанні учениці 4 класу НВК “Кіровоградський колегіум” Єлизавети Чорної підкорило слухачів. Зі щирим захопленням і дитинною відданістю декламувала дев'ятилітня дівчинка свої улюблені вірші. Її всеохопна зацікавленість питаннями літератури й мистецтва так трепетно гармоніює з дитячою безпосередністю. Це — зародження нового таланту.

Ліричний пейзаж російської душі, створений Сергієм Єсеніним, так натхненно й майстерно передала в читанні його поезій Віра Олександрівна Жижко. Учитель від Бога, високоосвічена людина, вона розкрила перед слухачами неповторний і сакральний світ поезії, її неосяжне багатство, витончену мудрість і красу.

Поезія Ганни Жукової наповнила серця слухачів срібним передзвоном чарівних мелодій. Свіжість нових образів і глибинних підтекстів створили філігранні картини досі небаченого дивопортрету молодого таланту. У творах Ганни відчутна вільна ритміка, кристалічна чистота юного духу, гармонійне поєднання думки й почуття. Все це відлунювало в душах слухачів неповторними мелодіями.

Молоді голоси в поетичному світі творять нові образно-ритмомелодійні версифікації. Цікавою й глибинною виявилась і поезія Юлії Колесник, учениці 10 класу Первозванівської школи. Її вірші дихають чутливістю, відвертим оприлюдненням своїх сокровенних помислів, чистотою метафор.

Слова мають у собі перспективу розростання в образні природні конструкти. В зернині буяння стиснуте до мінімуму, так само в слові зведений до мінімуму поетичний образ. Світлану Ніколаєвську можна з певністю назвати молодим майстром створюваної образності.

Благодатно й чисто прозвучала поезія й у виконанні магістрантки КДПУ імені Володимира Винниченка Єлизавети Красніченко. Публіку підкорили її артистизм, політ думки і неповторна грація, природність і вишукана шляхетність.

Вірші кіровоградського поета Володимира Курченка, прочитані ним на зустрічі, нагадують картини повноводної, бурхливої ріки, що несе в собі неспинну енергію, шал пристрастей і неприборкану силу.

Бібліотекар Наталія Чуприна провела бібліографічний огляд поетичних антологій, розкривши перед слухачами новинки літературного життя сучасності.

Живу розмову учасників літературних читань доповнили й відеокадри з голосовим виконанням та музичними варіаціями поезій Миколи Вінграновського, Андрія Малишка, Роберта Рождественського, Марини Цвєтаєвої та ін.

Ця зустріч стала ніби наближенням до царства поезії, яке спроможне перетворювати красу на добро. Безсумнівно, поезія — планета почуттів і думки, мрія й гармонія людської душі. За словами Василя Барки “поезія становить собою один із найцінніших дарів Духу людини, щоб утішити її в клопотах, понурості і в темноті матеріального існування”. Поезія готує душу “для її вічності в небесних оселях”.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

“Поезія — це завжди неповторність...”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua