[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Вальс цветов от Майи Полищук


Фон

 

14 вересня 2013 року о 14.00 у відділі краєзнавства відбудеться відкриття виставки робіт, виконаних у техніці вишивки стрічками “Вальс цветов от Майи Полищук”.

Нова виставка Майї Поліщук зацікавить користувачів бібліотеки та прихильників її таланту. Найпопулярніша тематика — квіткові мотиви. До уваги відвідувачів представлені роботи, вишиті шовковими стрічками. Невичерпна тема – квіти, квіти, квіти: бузок, троянди, соняшник, хризантеми, квітка сакури, ромашки, шипшина, гліцинія...... справжній вальс квітів!

Гадаємо, ця чудова експозиція подарує усім відвідувачам гарний настрій і надихне бажанням створити щось незвичайне.

Запрошуємо на відкриття усіх бажаючих! Виставка експонуватиметься протягом місяця.




З історії вишивки стрічками

Мистецтво шиття шовковими стрічками дуже давнє. Зародилося воно в середньовічній Італії, звідки поступово прийшло до Франції, де і відбувся справжній тріумф цієї техніки вишивання. В той романтичний час (згадайте романи Дюма) в моді був легковажний стиль рококо з притаманними йому пишністю, яскравістю та химерністю. І сам законодавець мод того часу Людовик XV був пристрасним любителем вишивання. Правда, достовірно не відомо: сам він придумав техніку вишивання стрічками, або запозичив цю ідею? Але саме при дворі Людовика дами почали хизуватися у сукнях, прикрашених вишивкою атласними стрічками.

За сукнями настала черга розкішної білизни, а згодом королівська вишивка стала прикрашати капелюхи і парасольки, ковдри і абажури, а також всілякі потрібні й не дуже дамські (і не тільки дамські) штучки.

Але сталося все це вже у ХІХ столітті. Двісті років! Довго, звичайно, але це був справжній розквіт мистецтва вишивки стрічками. Що тільки не прикрашали у такий способіб: і королівські шати, і військову форму, і сукні простолюдинок, і камзоли вельмож, і одяг священиків. Спочатку техніка поширилася по всій Європі, де її використовували для оздоблення одягу та предметів інтер’єру, а потім підкорила Новий світ, досягнувши Америки і Канади.

Після Другої світової війни мистецтво вишивки стрічками було надовго забуто. Однак, наприкінці ХХ століття інтерес до рукоділля як такого і, зокрема, до мистецтва вишивки стрічками почав активно відроджуватися. Сьогодні ця техніка вишивки популярна не лише у майстринь хенд мейд, але й використовується навіть у високій моді.

Тетяна Макарова
Фото: Майя Поліщук


₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Вальс цветов от Майи Полищук
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua