[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Візит



Фон

2 грудня до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського завітали представники Адміністрації Маршалка Нижньосілезького воєводства на чолі з пані Терезою Ліс-Пеньковською, директором відділу міжнародної та єврорегіональної співпраці. Візит відбувся у рамках двосторонньої співпраці між Нижньосілезським воєводством та Кіровоградською облдержадміністрацією.

Директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського Олена Гаращенко вітаючи гостей, розповіла, зокрема про те, що бібліотека - це сучасний інформаційний, культурно-просвітницький заклад, науково-дослідний, методичний та консультативний центр, що має універсальний фонд на традиційних та новітніх носіях, колекції цінних і рідкісних видань, є депозитарієм краєзнавчих видань. Здійснює широку міжнародну співпрацю в галузі бібліотечної справи, зокрема підтримує зв’язки з фахівцями Дольношльонської публічної бібліотеки ім. Тадеуша Микульського (м. Вроцлав, Польща), з якою успішно співпрацює упродовж трьох років.

Заступник директора Оксана Ткаченко зазначила, що відкриття Польського культурного центру навесні цього року в бібліотеці є ще одним свідченням розвитку взаєморозуміння, довіри, дружби та культурної співпраці між народами, які є дуже близькими. Центр відкрито завдяки тісній співпраці бібліотеки з громадською організацією - Об’єднанням поляків Кіровоградщини „Полонія”, яку вже багато років очолює пан Олександр Полячок.

За час роботи Центру тут відбулося безліч найрізноманітніших культурно - мистецьких та інформаційних заходів, надаються консультації жителям і гостям міста, проводяться курси навчання польській мові.

Гості побували у відділі Інтернет-центр, де користувачі можуть отримати безкоштовний доступ до Інтернет у наукових та навчальних цілях, а також ознайомилися з роботою Регіонального тренінгового центру за Всеукраїнською програмою „Бібліоміст”.

У відділі мистецтв помилувалися яскравими творчими роботами молодих художників, а у відділі міського абонемента були вражені талановитими роботами дітей і молоді з обмеженими функціональними можливостями. Кожен відділ веде активну роботу з користувачами, якісно, повно і оперативно задовольняючи інформаційні потреби громадян.

        

        

Учасники делегації також відвідали відділ рідкісних і цінних документів, де його завідуюча Наталя Зеленська ознайомила з колекцією польських друкованих документів та стародруків, рідкісних книг XVIII - початку ХХ ст., виданих у Польщі, а також польською мовою в різних містах Європи, яка налічує понад 60 видань. Також розповіла, що у бібліотеці зберігаються видання з приватної бібліотеки польського композитора Кароля Шимановського, прижиттєві видання Марії Конопницької, Генріка Сенкевича XIX та початку XX ст., твори історика Тадеуша Корзона, литовського історика, що писав польською мовою, Теодора Нарбута, альбоми з мистецтва та ін. Гості з захопленням гортали сторінки старовинних книг, доторкнувшись до живої історії та культури. Одночасно ці видання демонструвалися в он-лайн режимі в Електронному музеї книги на веб-сайті бібліотеки.

        

Кульмінацією візиту став міні-концерт вихованців навчально-виховного комплексу „Кіровоградський колегіум”, які вивчають польську мову. Вони читали вірші та співали польські пісні. Їхні виступи дуже сподобалися усім присутнім і малечу обдарували солодощами з Польщі. Почесним гостям вручили книги, листівки про Кіровоград та видавничу продукцію обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського.

Візит пройшов у теплій, дружній атмосфері і є сподівання на творчу співпрацю, спрямовану на зміцнення культурних та соціально-економічних зв’язків, дружби між нашими народами, які мають багато спільного у традиціях і культурі, та й просто у людських стосунках.




[ HOME ]

Візит
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua