[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Вручення премії ім. В. Ястребова



Фон

Вручення обласної краєзнавчої премії ім. В. Ястребова

У Міжнародний День музеїв, 18 травня 2010 року, у відділі краєзнавства Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбулося урочисте зібрання з нагоди відзначення лауреатів обласної краєзнавчої премії ім. Володимира Ястребова.

Переможців конкурсу на здобуття краєзнавчої премії у 2010 році оголосив і привітав голова обласної ради Микола Олексійович Сухомлин. Ними стали:

Авторський колектив (Олена Гаращенко, Наталія Зеленська, Валентина Козлова, Тетяна Макарова, Тамара Недашковська, Оксана Сергєєва, Оксана Ткаченко) за серію науково-популярних робіт, присвячених 110-річчю Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського: за колективну монографію "Бібліотека - свідок і творець історії краю", бібліографічний покажчик "Скарбниця знань" - I премія;

     

Лариса Анатоліївна Гайда, як автор книг: "Вчителі-краєзнавці, засновники музеїв Кіровоградщини" (2004), "Музеєзнавство в навчальних закладах" (2007), "Бібліографічний покажчик про Кіровоградську область" (2008), "Музей у навчальному закладі" (2009); упорядник, редактор, укладач, рецензент матеріалів обласних історико-краєзнавчих конференцій і підручника "Стежинами рідного краю"; автор 55 публікацій по краєзнавству, член творчої групи по створенню музейної кімнати з історії освіти Кіровоградщини в КОІППО ім. В.Сухомлинського – II премія;

Сергій Анатолійович Ламанов, Світлана Петрівна Ламанова за краєзнавче видання "Гурівка. Села мого біографія" (Долинський район) - ІІІ премія.

В рамках проведення урочистостей Наталя Юріївна Овчаренко, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації, вручила грамоти і подячні листи до Міжнародного Дня музею кращим музейним працівникам.
До присутніх звернулася Олена Миколаївна Гаращенко, Заслужений працівник культури України, директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського, і як лауреат І премії зазначила:

„Мені дуже приємно, що таку високу нагороду – обласну краєзнавчу премію імені Володимира Ястребова, засновану обласною радою – нам вручають, як виняток, саме в нашій бібліотеці, бо, майже кожен з присутніх членів нашого колективу зробив свій внесок для того, щоб ця подія відбулася.
Від усього колективу бібліотеки я висловлюю щиру вдячність журі цієї премії за високу оцінку нашої творчої роботи, яка є водночас і підняттям престижу бібліотечної професії. Я впевнена, що ця відзнака спонукатиме нас у подальшому ще краще працювати.
Перш за все хочу сказати, що ця висока нагорода - заслуга творчого колективу, який понад два роки працював над втіленням цього проекту, вивчаючи архівні документи, фонди бібліотеки. Це Наталія Зеленська, Валентина Козлова, Тетяна Макарова, Тамара Недашковська, Оксана Сергєєва, Оксана Ткаченко, які, не вагаючись, підтримали мою ідею дослідити стодесятилітню історію однієї з найстаріших бібліотек України, головної бібліотеки області, якою є ОУНБ ім.Д.І.Чижевського. Їм довелося упорядкувати величезну кількість матеріалів, адже до цієї роботи долучилися і багато інших працівників бібліотеки.
Книга „Бібліотека – свідок і творець історії краю”, видана Центрально-українським видавництвом - перше ґрунтовне дослідження історичного шляху головної книгозбірні краю.
Це була перша спроба хронологічно найбільш повно відтворити історію нашої бібліотеки, при цьому хочу зауважити, відтворити не обособлено, а у контексті історії краю, що теж дуже важливо для краєзнавчого видання.
Ми дякуємо нашим партнерам - співробітникам Державних архівів Кіровоградської, Миколаївської, Херсонської областей, нам допомагали краєзнавці, працівники обласного краєзнавчого музею, до створення книги ми залучали ветеранів нашої бібліотеки – Лідію Іванівну Демещенко, Антоніну Михайлівну Корінь, Наталію Кузьмівну Ганоцьку, Віру Онисимівну Приходько та ін.
Яскравим доповненням до цього видання і, водночас, окремою роботою став фільм „110 років разом з Вами” – це аматорський фільм, створений з любов’ю до своєї професії та свого бібліотечного закладу творчою групою з числа працівників нашої бібліотеки.
Процесу створення фільму теж передувала велика пошуково-дослідницька робота з підбору матеріалів до фільму: робота в архівах, музеях, спілкування з істориками та краєзнавцями, ветеранами бібліотеки та читачами.
В результаті були зібрані унікальні документи, у т.ч., аудіо- та фотодокументи, які вперше були використані та об'єктивно представлені у фільмі.
Учасниками реалізації проекту стали головний інженер з автоматизації Олег Волохін та завідуюча відділом мистецтв Світлана Ушакова.
Значна робота була зроблена із підготовки довідкового видання про бібліотеку – бібліографічний покажчик „Скарбниця знань”, над яким плідно працював колектив бібліотеки, особливо відділи краєзнавства та інформаційно-бібліографічний.
Велику коректорську та редакційну роботу зробила завідуюча сектором маркетингу Світлана Приймак.
Користуючись нагодою, хочу подякувати всій творчій групі за активну науково-дослідницьку та пошукову роботу, яка завершилася такими змістовними і різножанровими виданнями про головну книгозбірню Кіровоградщини – обласну універсальну наукову бібліотеку ім.Д.І.Чижевського, високо оцінені також Українською Бібліотечною Асоціацією (УБА) та, поряд з низкою інших інноваційних проектів, здобули перемогу у Всеукраїнському конкурсі, а бібліотека отримала диплом УБА „Бібліотека року – 2009””.


Гості свята мали змогу отримати естетичну насолоду від виконання кращих зразків світової музичної культури інструментальним ансамблем "Єлисавет-ретро" обласної філармонії (художній керівник - Заслужений працівник культури України Микола Кваша).

Всі бажаючі мали змогу переглянути діючу виставку “Лауреати обласної літературної премії ім. Володимира Ястребова”, де представлені твори всіх лауреатів від початку заснування премії. Виставка працюватиме у відділі краєзнавства до кінця травня.




[ HOME ]

Вручення премії ім. В. Ястребова
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua