[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Мистецтво античних міст Північного Причорномор’я


Фон

 

Виставка “Мистецтво античних міст Північного Причорномор’я”


 З 1 липня у відділі мистецтв діє виставка “Мистецтво античних міст Північного Причорномор’я”.

Упродовж тисячоліття на південних землях нинішньої України розвивались антична культура і мистецтво, починаючи від VII-VI ст. до н.е. — по IV ст. н.е.

Вивчення мистецтва Північного Причорномор’я показує, що воно є однією з гілок античного мистецтва, має свої специфічні особливості: поєднання грецької і місцевої культури, самостійність архітектурних конструкцій, наявність у живописі сюжетів, що відображають явища місцевого життя, велику декоративну майстерність, вироблення своєрідних художніх прийомів, що поєднують узагальненість трактування предметів з підкресленням влучно спостережених реалістичних деталей.

 

Античне мистецтво. К.: Мистецтво, 1977. С.121. Голова юнака. Фрагмент надгробка з Херсонеса. IV—III ст. до н. е.

 

Кримський Херсонес. Місто, хора, музей та околиці. Інститут класичної археології м. Остін (США), Національний заповідник «Херсонес Таврійський», 2003. С. 17. Діадема у вигляді стрічки, 300-280 рр. до н. е., золото. Склеп під міською стіною.

 

Кримський Херсонес. Місто, хора, музей та околиці. Інститут класичної археології м. Остін (США), Національний заповідник «Херсонес Таврійський», 2003. С. 162. (угорі) Деталь капітелі з листками аканта, VI ст., мармур; (ліворуч) деталь капітелі з протомою у вигляді голови барана, VI ст., мармур.

 

Крыжицкий С. Д. Архитектура античних государств Северного Причерноморья. К.: Наукова думка, 1993. Додаток зображень: (угорі ліворуч) Теменос Аполлона Дельфиния в Ольвии, эскиз реконструкции; (унизу ліворуч) Лапидарий в Ольвии; (угорі праворуч) Остатки жилых домов ІІІ в. до н. э. у северной оборонительной стены в Ольвии; (унизу праворуч) Роспись стены дома IV в. до н. э. в Пантикапее. Реконструкция.

 

Кримський Херсонес. Місто, хора, музей та околиці. Інститут класичної археології м. Остін ( США), Національний заповідник «Херсонес Таврійський», 2003.

 

Крыжицкий С. Д. Архитектура античних государств Северного Причерноморья. К.: Наукова думка, 1993.

 

Античные памятники Крыма. К.: Мистецтво, 2004.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Мистецтво античних міст Північного Причорномор’я
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua