[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Життя - у вишивці, а вишивка — життя”


Фон

“Життя - у вишивці, а вишивка — життя”


Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує на персональну виставку майстрині Єлисаветградського узвозу Орловської Валентини Кирилівни , відкриття якої відбудеться 19 грудня 2012р. о 14:00.

"Хата без рушника, що сім'я без дітей", - свідчить українське прислів'я. У сучасному світі, коли старовинні звичаї та традиції поступаються місцем прогресу, роль рушника залишається такою ж, як і століття тому. Він нагадує нам про наших предків, про коріння наших вірувань, є предметом гордості і оберегом. Вишивка це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу.

   

Пані Валентина з дитинства захоплювалася рукоділлям: вишивала гладдю, хрестом, займалася аплікацією. Але згодом її уподобання зупинилися на вишивці хрестом. Та це й не дивно, бо майстерність їй залишилася у спадок від її прабабусі, яка на всю околицю була неперевершена майстриня. Вона прекрасно шила, вишивала, плела із берести чудові речі.

   

Кожне рукоділля дарує радість, наснагу. А як приємно творити красу своїми руками. Неможливо забути ту чарівну мить, ті відчуття, коли робиш останній штрих і творіння готове.

Щасливі люди завжди творчі. Валентина Кирилівна брала участь в міських, обласних, а згодом в республіканських виставках (м. Київ “Барвиста Україна”, “Світ жінки” та ін.). Має нагороди та відзнаки. Багато робіт авторки знаходяться в приватних колекціях Росії, Ізраїлю, Швеції, Італії, США.

Експозиція налічує майже 60-ти різнопланових робіт. Це обрядові рушники: весільні, обереги; скатертини, серветки, декоративні панно (“Весняночка”, виконане в стилі “кантрі”, “Ой мереживо, мереживо”), чоловічі та жіночі вишиванки, авторські ляльки-мотанки, картини, вишиті в техніці графіки, знаки зодіаку, різдвяні віночки. Особливої уваги заслуговує робота — рушник з вишитою молитвою “Отче наш”.

Дивлячись на роботи, представлені на виставці, переконуєшся, що українська вишивка, зокрема рушники, мають велике значення в житті сучасної людини, бо вони віють на серце кожного чарами рідної землі, які наповнюють нас споконвічною могутньою силою українського народу.

Виставка триватиме протягом місяця.
Вхід безкоштовний.
Запрошуємо всіх до перегляду!

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

“Життя - у вишивці, а вишивка — життя”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua