[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон «Який же гарний півник!..»


Фон

«Який же гарний півник!..»

Майстер-клас від Наталії Федорової

 

Другого серпня у відділі мистецтв знову відбувся майстер-клас. Творчу майстерню відкрила для всіх бажаючих Наталія Федорова – майстер з декоративного розпису, палкий популяризатор народного мистецтва. Заняття було присвячене городецькому живопису.

Славне містечко Городець з затишними хатинками, прикрашеними мереживом дерев’яної різьби, тихими зеленими вуличками російської глибинки. Саме тут у середині ХІХ століття виник російський народний промисел – городецький розпис. Він пов’язаний з виготовленням дерев’яних донець, що сприяло зародженню оригінального місцевого наївного живописного стилю – яскравого, лаконічного, чимось схожого на стиль "бароко" з білою та чорною графічною обвідкою. Живопис прикрашав прядки, меблі, віконниці, двері. Серед найбільш розповсюджених сюжетів розпису – гуляння, чаювання, знаменитий городецький кінь, казкові звірі та птахи, і все це в оточенні розкішних квіткових гірлянд з троянд, купавок та ромашок.

Дивлячись на все це різнобарв’я, розумієш, що недаремно за цим промислом закріпилась назва "Веселий Городець". Ось так весело, емоційно і натхненно працювали наші учні. За одне заняття учасники майстер-класу здобули ази розпису. Майстриня запропонувала навчитися виконувати знаменитого городецького півня. Урок складався з декількох етапів. Спочатку невірною рукою початківці виконували кожний елемент розпису окремо на чернетці. Було тихо, і в цій тиші Наталя розповідала про таємниці майстерності, приділяючи увагу кожному. А потім вже на кольоровому аркуші, як того вимагає городецький живопис, різними пензликами, яскравою літньою палітрою фарб наші живописці вимальовували вигини тулуба, крило та дивовижний хвіст у вигляді крила метелика. Особливу виразність малюнку надала "оживка", прийом, що виконується білилами, іноді його називають "перлами"

.

Яке це задоволення, коли з-під твого пензля виходить справжній витвір мистецтва! Маленька Софійка зі своїм білим ведмедиком сумлінно виконувала всі завдання майстра, і недаремно – у неї вийшов найбільш харизматичний і стильний півник.

Наскільки приємною і творчою була атмосфера майстер-класу, наскільки ж завзято та натхненно працювали учні, створюючи свою "синю пташку щастя", поринаючи в особливості російського національного стилю та подорожуючи уявою, не вирушаючи у Городець.

Долучайтесь до наших занять! І зовсім не має значення, вмієте ви малювати чи ні: ви отримаєте безцінний досвід, це ваш багаж, і не сумнівайтеся, що коли-небудь він обов’язково стане вам у нагоді.

  

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

«Який же гарний півник!..»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua