[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон ПРЕЗЕНТАЦІЯ


Фон

13 січня 2010 року, у відділі мистецтв відбулася Презентація колекції старовинних та сучасних рушників збірки Айвазовської Раїси Олексіївни.

Рушник - жива річ з обрядів минулого, яка дає змогу відчути, зрозуміти свою єдність з предківщиною, з прадідівщиною. Навіть не увідомлюючи того, ми виконуємо обряди, які існують століттями, підкоряємося традиціям землі пращурів наших. Рушник присутній в обрядах, пов’язаних із народженням, життям і смертю людини. Рушник включає в себе поняття долі, призначення людини, життєвого шляху.

Кожна дівчина змалечку вчилась у своєї матері, бабусі мистецтву вишивки. Сором дівочий, коли дівка «не вміла матері слухати, не вчилася прясти, не зробила рушників». А вечорниці - досвітки були своєрідними школами вишивального мистецтва - тут і виховувалися і естетичний смак, і основи законів комозиції, і правила кольорознавства.

  

Вишивка зайняла виняткове місце у традиційній народній культурі, а вишивання обрядових рушників було одночасно майстерністю і магією, філософією і молитвою.

Раїса Олексіївна вважає себе послідовником відомої дослідниці, черкащанки, Світлани Китової. Книга останної «Полотняний літопис України: семантика орнаменту українського рушника» видана у 2003 р., стала поштовхом до досліджень майстрині.

  

Друге видання книги Світлани Китової - серед нових надходжень бібліотеки у 2009 р. Книга виняткової цінності для фахівців музейної справи, фольклористів та етнографів, викладачів та студентів мистецьких факультетів, викладачів народознавства, шанувальників народного мистецтва України. Символика «крапки», «прямокутників і квадратів», «кола», «сигми», «спіралі», «плетінки» - у геометричному орнаменті.

  

Антропоморфні образи рушників – «птахи», «комахи», «звірі». Рослинний орнамент – «дерево», «коріння», «кора», «гілка та стебло». Постійне спілкування з рослинами під час довгого процесу вишивання рушника мало приносити духовну користь вишивальницям, відповідати їх переконанням та надіям.

  

Про сучасні традиції вишивання розповіла Гарбузенко Ларіса Володивіровна, завідуюча кафедрою образотворчого мистецтсва та дизайну Кіровоградського державного педагогічного університету ім.Володимира Винниченка: „Кожен студент обов’язково проходить практику з вишивки, знайомиться з різними видами техніки вишивки. Так, на Україні налічують до 50-ти різновидів вишивальних швів. Зразки їх ви можете побачити на вишивках у формі листівок. Мистецтво вишивки не вмирає. Ми передаємо молоді навички і майстерність цього виду декоративного мистецтва.”

  


Рибалко П.П.


Аудіоподкаст. (01:53)

Павло Павлович Рибалко – головний зберігач відділу фондів Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, розповідає про велику і різноманітну збірку рушників, що зберігаються в музеї.

Степанок Олена Валентинівна


Аудіоподкаст. (02:39)

Олена Валинтинівна Степанок - завідуюча відділом науково - просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею, розповідає про символіку сюжетів і історію обрядовості, пов’язану з рушниками.

Гарбузенко Ларіса Володивіровна


Аудіоподкаст. (01:47)

Гарбузенко Ларіса Володивіровна, завідуюча кафедрою образотворчого мистецтсва та дизайну Кіровоградського державного педагогічного університету ім.Володимира Винниченка - Про популярність учбового курсу „Українська художня вишивка” на художньо-графічному відділенні Кіровоградського державного педагогічного Університету ім. Володимира Винниченка.


Фон


Фон

[ HOME ]

ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua