[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Народний Шевченківський вечір


Фон

Народний Шевченківський вечір
„Свою Україну любіть”

9 березня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського відбувся Народний Шевченківський вечір „Свою Україну любіть” – урочистості з нагоди відзначення 197-річчя від дня народження Великого Кобзаря, організаторами якого, крім бібліотеки, стали управління культури і туризму облдержадміністрації, обласне відділення Конгресу української інтелігенції, обласне літературне об’єднання „Степ”, обласна організація Національної спілки письменників України.

Вклонитися пам’яті українському пророку прийшло більше сотні людей - як молоді, так і старшого покоління. Перед початком свята кожен бажаючий зміг ознайомитися з книжковими виставками, на яких представлено багато нової літератури, нових досліджень і наукових розвідок з фондів бібліотеки - „Шевченко, якого ми не знаємо” (відділ читальних залів) та „Духовний батько нації” (відділ міського абонемента).

На фоні музичного супроводу ансамблю юних бандуристок „Мальвочки” (дитяча музична школа №3, музичний керівник – Ірина Прокопова) урочистості розпочав голова обласного відділення Конгресу української інтелігенції, голова обласного літературного об’єднання „Степ”, лауреат республіканських і обласних літературних премій Віктор Погрібний. З промовами виступили проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, професор кафедри української літератури КДПУ імені Володимира Винниченка Сергій Михида, голова обласної організації Національної Спілки письменників України Василь Бондар, голова обласної організації товариства „Просвіта” Світлана Орел. Всі вони говорили про те, що Тарасу Шевченку судилося стати не тільки великим поетом, художником України, а й совістю нашого народу, фундатором української нації.

 

 

 

В усі післяшевченківські часи святкування його ювілеїв мали свою ментальність і своєрідність. Про те, як відзначали ювілеї Тараса Григоровича у дорадянські часи на Єлисаветградщині, розповів доцент кафедри всесвітньої історії КДПУ імені Володимира Винниченка, кандидат історичних наук, краєзнавець Сергій Шевченко.

Народний Шевченківський вечір зібрав також інтелігенцію з регіонів області. Адже до пам’ятних місць, пов’язаних з перебуванням Шевченківських нащадків, належить і наша Знам’янщина – про це у своєму виступі розповів член Національної Спілки письменників України, поет Анатолій Загравенко.

„Олександрівщина і Шевченко” - такою стала тема виступу директора Олександрівського районного краєзнавчого музею Василя Білошапки. Роздумами про переливи людського буття, про те, як історія вітчизни проходила через серце поета, мережилась „на папері сумними рядками” ділився композитор і виконавець з Олександрівки Анатолій Борисенко. І урочисто-пророчо звучав уривок з поеми „Гайдамаки” у виконанні поетеси з Добровеличківщини Валентини Кондратенко-Процун.

Можна багато розповідати про поета і творця Шевченка, але справжню цілющу втіху подарували його поетичні шедеври, які захоплено слухала вся зала. Виступи актрис Кіровоградського академічного обласного музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького Оксани Заславської та Дарії Ріксієвої, учнів гуртка художнього слова „Юність” Центру дитячої та юнацької творчості Назара Бензара, Наталії Щербакової, Влади Чанковської, у супроводі бандури відмінника освіти України Алевтини Чанковської (художній керівник - відмінник освіти України Валентина Полєтаєва) змусили, затамувавши подих, слухати відомі зі шкільної парти рядки, які цього урочистого вечора набули вагомого звучання, заяскравіли новими гранями художнього слова.

 

 

У поета є та глибинна сила, якою він підкоряє серця. Його слово співзвучне народній поезії і пісні. Зворушливими були і музичні номери - виступ солістки ансамблю „Чиста криниця” будинку культури „Авіатор” Наталії Петренко у супроводі баяніста Юрія Маліновського (керівник – Ніна Бредихіна) та ансамблю „Любисток” Будинку Вчителя (керівник – Неля Черняєва), солістки обласної філармонії Іванни Клоц.

Символічною кульмінацією вечора стало вручення дипломів та грошових винагород переможцям літературного конкурсу „Сокіл степів”, започаткованого обласним літоб’єднанням “Степ” за фінансової підтримки відомого кіровоградського видавця, директора ТОВ “КОД” Віктора Лисенка (за традицією вітання переможців відбувається саме в день народження Великого Кобзаря). Наші земляки, кращі поети і письменники сучасності підтримали традиції класика української літератури, розкривши у своїх творах історичне минуле України, боротьбу українського народу за свободу, свою культуру, мову, красу рідної землі – словом те, що хвилювало Шевченка майже дві сотні літ тому.

За своєю внутрішньою суттю шевченківські дні є знаком возвеличення Людського Духу. Поезією Тараса Григоровича Шевченка живуть, вона завжди залишається джерелом сили і надії. Упродовж віків людство вшановуватиме істину і красу. Як свідчення прихильності до цих ідей усі присутні наприкінці вечора разом заспівали пісню „Реве та стогне Дніпр широкий…”.

Заступник директора з наукової роботи Валентина Афанасіївна Козлова стала тією творчою організуючою силою, завдяки якій вечір було проведено на високому рівні.

Організаційну і технічну підтримку у проведенні заходу надали Кіровоградський академічний обласний музично-драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького, Кіровоградська обласна філармонія.

Народний Шевченківський вечір став яскравою перлиною у віночку загальнообласних і міських заходів та урочистостей з нагоди Шевченківських днів, тож ми сподіваємося, що в подальшому збережемо цю добру традицію.



Фон


Фон

[ HOME ]

Народний Шевченківський вечір
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2011 Webmaster: webmaster@library.kr.ua