[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон “Я перед нею помолюся”


Фон

Літературні читання поезій Тараса Шевченка “Я перед нею помолюся”


Сьогодні Шевченка ми розуміємо настільки, наскільки відчуваємо свій час і Україну в ньому. Але, щоб краще осягнути поета як нашого сучасника, треба звернутись до його творів.

12 березня о 13.00 у відділі обслуговування користувачів (ІІІ поверх) відбудуться літературні читання поезій Тараса Шевченка “Я перед нею помолюся”. І присвячені вони жінкам, які відіграли величезну роль у житті Кобзаря.

Відомо, що однією з найсуттєвіших граней творчого генія Шевченка-митця є зображення любові до матері, коханої, нареченої... “Жінка для мене, — говорив поет, — справжня благодать Божа. Це єдина істота, якою я захоплююся аж до поезії. Отже, я більш або менш щасливий. Що за чудова, дивна істота, непорочна жінка! Це — блискуча перлина у вінці творіння”. Це ті чисті, святі образи, які поповнили галерею вічних типів світової літератури. Пристрасні й ніжні, віддані й неповторні, вони увійшли в душу і серце поета, збудили в ньому найкращі почуття, надихнули на створення поетичних шедеврів. “Любов, — говорив поет, — є життєдайний вогонь у душі людини. І все, що створено людиною під впливом цього божественного почуття, відзначено печаттю життя і поезії”. Ці, а також інші аспекти особистих стосунків поета з улюбленими жінками, висвітлить кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка Оксана Олександрівна Голик.

   

“Стократ блажен той чоловік і блажен той художник, якого осяяла прекрасна муза гармонії. Його блаженство, як Божий світ, неосяжне”. Скільки ліричних перлин освячує пам'ятні постаті улюблених жінок поета. Відчути художнє багатство Шевченкового слова, осягнути його красу і силу зможуть гості літературних читань завдяки акторським здібностям студентів-філологів Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Ім'я Кобзаря означає так багато, що створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами і в нас. Та це лише ілюзія. Шевченко — невичерпний і нескіченний! Ми на вічнім шляху до Шевченка. Сердечно запрошуємо всіх любителів поезії Тараса Шевченка до гостини.

Вхід — вільний.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

“Я перед нею помолюся”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua