[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Презентація книги «Кароль Шимановський та його епоха»


Фон

Презентація книги
«Кароль Шимановський та його епоха»

«Кароль Шимановський та його епоха» – таку назву має тритомна монографія, презентація якої відбудеться у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського 18 червня о 12:00.

Починаючи з кінця 1950-х років, авторка монографії Тереза Хиліньська проводила ґрунтовну роботу з віднайдення, систематизації та видання кореспонденції і літературної спадщини К. Шимановського. Значну фактографічну допомогу їй надали члени об’єднання поляків Кіровоградщини „Полонія”. Книга вийшла у краківському видавництві «Musica Iagellonica» восени 2008 року.

Творчість К. Шимановського привертає увагу вітчизняних музикознавців не лише своєю різнобарвною стилістикою, вишукано-інтелектуальним, а разом з тим – витонченим емоційним наповненням, але й тим фактом, що ледь не половина всіх його опусів була написана в Україні. Життя композитора до 1919 р., коли він вирішив покинути охоплену громадянською війною Російську імперію, було пов’язане передусім із рідною Тимошівкою (нині – Черкаська обл.) та Єлисаветградом (нині – Кіровоград).

Акцент монографії - фактологічні матеріали. Тереза Хиліньська узагальнює та осмислює величезний масив рукописних та друкованих джерел – музичних композицій, листів, критичних та літературних творів, фотографій, малюнків та ін. В третьому томі монографії вміщено коментарі, покажчики, каталоги творів, списки майна та рукописів, заповіти, генеалогічне дерево з шести поколінь, в якому вказані 32 предки композитора, схеми родинних зв’язків, мапи та інше. Яскраво проявляється винятково бережливе ставлення до документальних джерел з боку автора, яка обрала «позицію оглядача, і лише в необхідних випадках – коментатора». Натомість, право інтерпретації фактів великою мірою залишене читачеві.

Нарешті, особливої цінності монографії надає новий об’єктивний, ідеологічно незаангажований підхід до висвітлення і оцінки історичних подій, а також особливостей життєвого шляху К. Шимановського. Передусім це стосується дуже складного та суперечливого періоду 1917–1919 рр., який був переламним і в творчому, і, великою мірою, в особистому житті композитора. Такий погляд сприяв більш повному та глибокому розкриттю багатьох фактів, що було неможливим за часів соціалістичної Польщі.

Книга написана глибоко науковою, але, в той же час, доступною мовою, розповідним тоном знавця. В ній органічно поєднані всі основні напрямки дослідження. Композиторська, публіцистична та літературна творчість К. Шимановського розглядається в нерозривній єдності з його естетично-філософськими поглядами, біографічним та суспільно-історичним контекстом. Запрошуємо на презентацію дізнатися більше про видатного композитора та прослухати неперевершені музичні композиції!



Фон


Фон

[ HOME ]

Презентація книги «Кароль Шимановський та його епоха»
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2009 Webmaster: webmaster@library.kr.ua