[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон "Моя квітуча Україна. Сумський каледоскоп"

ПОЛОЖЕННЯ
про проведення фотовиставки «Моя квітуча Україна: Кіровоградщина»
в рамках циклу виставок проекту Сергія Зайцева


Фон

| "Моя квітуча Україна" “Київ”|"Моя квітуча Україна" «Гуцулія»
|"Моя квітуча Україна" «Одеса»|"Моя квітуча Україна" «Запоріжжя»|"Моя квітуча Україна" «Поділля»|"Моя квітуча Україна. Харків у перспективі часу"

Кіровоградська обласна організація НСФХУ,
Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Д.І. Чижевського,
Міжрегіональне об'єднання фотомитців
Сумська обласна організація НСФХУ.
в рамках циклу виставок проекту Сергія Зайцева представляють VІІІ проект

«Моя квітуча Україна. Сумський калейдоскоп»

В рамках проекту «Моя квітуча Україна», майстри фотографії Сум представляють свою творчість, на фотовиставці в Кіровограді : Алмазова Олена, Бершов Валерій, Беспала Любов, Бєлявський Олександр, Бугаєнко Сергій, Говорухіна Наталія, Горбаченко Олександр, Грива Сергій, Гуцан Сергій, Давіденко Руслан, Дериземля Анатолій, Зубченко Дмитро, Ковальова Наталія, Колєсніков Сергій, Корженко Олег, Краснянський Сергій, Миколенко Олександр, Ройченко Ігор, Тимошенко Вікторія, Чічерін Михайло, Шіпіцин Евген, Шульга Борис.

На фотовиставці в Кіровограді представляють свою творчість майстри фотографії Сум:

Шановні жителі та гості міста! Запрошуємо на презентацію фотовиставки „Суми” - 16 травня 2012 року о 14.00 у холі І поверху Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського.

Відкриття фотовиставки відбудеться у бібліотеці за адресою: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24.

Вхід вільний.


Місто Суми – адміністративний, культурний і економічний центр Сумської області. Місто стоїть на берегах ріки Псел та її приток Сумки і Стрілки. Історія міста починається з 1655 р., коли група козаків на чолі з отаманом Герасимом Кондратьєвим прийшла з містечка Ставище, що на Київщині, і оселилася у цій місцевості.

Протягом 1658 – 1765 рр. Суми були центром Сумського слобідського полку, а після ліквідації козацького самоврядування перетворилися на повітове місто Слобідсько-Української (з 1835 р. – Харківської) губернії. З історією міста Суми та Сумщини можна ознайомитись в Сумському обласному краєзнавчому музеї, що міститься в будинку земської управи – пам’ятці архітектури ХІХ ст.

У ХVІІІ – ХІХ ст. у Сумах було зведено багато архітектурних шедеврів. Це, насамперед, Воскресенська церква – перша мурована споруда в місті, збудована коштом Герасима та Андрія Кондратьєвих у 1702 р. (дзвіницю прибудовано в 1906 р.). Церква поєднує у своїй архітектурі українське бароко з елементами московського церковного зодчества ХVІІ ст. У храмі зберігаються корогви Сумського полку, відбуваються посвячення в козаки.

Характерною для Сум є велика кількість зелені. На цьому тлі вирізняється Сумський парк, заснований понад 100 років тому підприємцем і селекціонером І.О. Асмоловим. Тут ростуть понад 80 видів дерев і кущів. Нині цей зелений острівець, розташований неподалік Троїцького собору, є пам’яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

З містом пов’язані життя і діяльність «королів» цукрової промисловості кінця XIX – початку XX ст. – династії Харитоненків. Їхній завод на околиці Сум був найбільшим у Європі і ще до 1990 р. давав 20% всього цукру-рафінаду, що вироблявся в СРСР.

Значних втрат зазнало місто під час Другої світової війни. Мешканці краю гідно захищали свою землю, беручи участь у жорстоких боях. Відомою особистістю є І.М. Кожедуб – льотчик, тричі Герой Радянського Союзу. З Сумщиною пов’язана діяльність партизанських загонів. Пам’ять про героїзм воїнів і мирних жителів Сум увічнена в багатьох монументах.

З м. Суми пов’язане життя і творчість відомих діячів науки і культури: філософа Г.С. Сковороди, поета І. Ф. Богдановича, художників В.Є. Маковського, К.О. Трутовського та Н.Х. Онацького (ім’я останнього носить обласний художній музей), відомого лікаря П.С. Симонтовського, відомого українського натураліста і медика І.Й. Калениченка, поета-романтика і перекладача П.С. Морачевського, письменника і мовознавця Б.Д. Грінченка, поета Олександра Олеся, російських письменників В.Г. Короленка, О.І. Купріна, А.П. Чехова. Перебуванню А.П. Чехова в Сумах присвячена експозиція музею, що міститься в колишній садибі Линтварьових на Луці, де влітку 1888 та 1889 рр. жив і працював письменник. У музеї можна також ознайомитись з роботами його брата – художника Миколи Чехова. З Сумщиною пов’язана творча діяльність всесвітньо відомого композитора П.І. Чайковського, який неодноразово відвідував селище Низи та місто Тростянець.

Сьогодні Суми – сучасне українське місто зі значним промисловим, економічним, науковим і культурним потенціалом. Провідними галузями є машинобудування, хімічна та харчова промисловість.

В Сумах діє 16 православних храмів, римо-католицький костьол, 6 євангельських молитовних будинків, синагога та мусульманська мечеть.

Вищу освіту в місті надають: Сумський державний університет, Сумський педагогічний університет ім. А.С. Макаренка, Національний аграрний університет та Українська академія банківської справи.

Сумська обласна організація Національної Спілки фотохудожників України, яка була створена у вересні 1992 р., - рівноправна місцева організація на добровільних засадах входить до Всеукраїнської організації НСФХУ.

Національна Спілка фотохудожників України – незалежна, добровільна, творча, громадська організація діячів фотомистецтва: фотографів, художників, фотожурналістів, інших спеціалістів, зайнятих в галузі художньої та документальної фотографії, що своєю активною творчою діяльністю сприяють її розвитку.

Зараз Сумська обласна організація налічує 23 члени Національної Спілки та 7 кандидатів. СООНСФХУ за роки існування провела в Сумах та області 58 персональні фотовиставки членів СОО, та 29 виставок фотомайстрів з інших міст України, Білорусі, Бельгії, Німеччини, Росії та Чехії.

Двадцятьма двома персональними виставками були представлені наші фотохудожники у різних містах України, Росії та Німеччини. Постійно беруть участь в міжнародних салонах художньої фотографії, які проходять під патронатом FІАР. За популяризацію фотомистецтва, високу техніку і досягнення в міжнародних фотосалонах І. Ройченко та М. Чічеріну Міжнародна федерація художньої фотографії присвоїла їм звання Artist FIAP.

Колективні колекції фоторобіт членів СОО були представлені на міжнародних виставках художньої фотографії в містах України та за кордоном: Ірані, Арабських Еміратах, Румунії, Бельгії, ФРН та Польщі, де вони одержали нагороди та почесні дипломи.

Також відбувається організація та проведення тематичних фотовиставок і виставок документальної фотографії у галереях міста та виставкових залах області.

Більшість членів спілки постійно проводять майстер-класи з юними фотоаматорами в гуртках м. Суми та області, готують нових кандидатів до вступу до спілки НСФХУ. З 1999 р. спілка бере активну участь в організації та проведенні Українського відкритого фестивалю дитячої фото, кіно та телевізійної творчості «Кришталеві джерела».

Документальні фоторепортажі подій, які відбуваються в місті Суми та області, зроблені членами СОО, постійно розміщують в міських та обласних періодичних виданнях.

Члени організації постійно надають допомогу в роботі міським фотоклубам «Імпульс» та «Позитив».

Творча діяльність СОО НСФХУ постійно висвітлюється на сторінках місцевих газет, сфері РМ радіостанцій, на обласному радіо та телебаченні, у програмах ТРК «Відікон» і ATV.



Фон


Фон

[ HOME ]

"Моя квітуча Україна. Сумський каледоскоп"
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua