[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Правові особливості працевлаштування та умов праці людей з функціональними обмеженнями.


Фон

Праця утверджує життя!


Мабуть, нікому в наш час не треба доводити, що проблема працевлаштування, зокрема людей з обмеженими функціональними можливостями, - з розряду першочергових. Однією з умов досягнення цією категорією громадян суспільної рівності є їх економічна незалежність. А досягти її можна лише за умови належної професійної підготовки та працевлаштування. Цим питанням переймаються у тісній взаємодії з Кіровоградською регіональною бібліотечною асоціацією та з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д.І.Чижевського обласний центр зайнятості Кіровоградщини.

Кіровоградська регіональна бібліотечна асоціація спільно з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д.І.Чижевського з 1 листопада 2007 року розпочали реалізацію проекту „Функціональні обмеження не обмежують наші права” (№ 03-007/OSCE). В рамках реалізації цього проекту 25 березня відбувся тренінг для людей з функціональними обмеженнями „Правові особливості працевлаштування та умов праці людей з функціональними обмеженнями”. Цей захід проводиться в межах вищеназваного проекту „Функціональні обмеження не обмежують наші права”, що виконується Кіровоградською регіональною бібліотечною асоціацією, та програми «Розвиток громадянського суспільства в Україні», яка здійснюється Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Творчого центру „Каутерпарт” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Погляди, висловлені у цій публікації, не обов’язково відображають офіційну точку зору Координатора проектів ОБСЄ в Україні, ТЦК та Міністерства закордонних справ Данії.

На тренінг були запрошені члени Українського товариства сліпих (УТОС). Можливості для працевлаштування розширюються, – повідомив начальник інспекції по контролю за додержанням законодавства по зайнятості населення Стоян Богдан Сергійович. Тож якщо особа з інвалідністю хоче стати на облік у центр зайнятості, вона повинна мати: паспорт, трудову книжку, документ про освіту – як і всі громадяни. Крім того, потрібні: посвідчення інваліда, довідка з МСЕК та індивідуальна програма реабілітації, що видається при одержанні групи інвалідності. Та якщо там є запис, що інвалід непрацездатний, на облік його взяти не можуть. Хоча МСЕК обіцяли, що таких категоричних висновків не робитимуть.

На тренінгу були розглянуті такі питання: правові проблеми працевлаштування інвалідів, робоче місце, органи, що здійснюють працевлаштування інвалідів, професійне навчання людей з функціональними обмеженнями. Учасники тренінгу цікавилися наданням відповідної допомоги інвалідам, які не мають реальних шансів отримати роботу на неспеціалізованих підприємствах. Особливо хвилювала проблема працевлаштування молоді, яка не має професійних навичок та досвіду роботи.

На жаль, зі зниженням рівня фізичних можливостей втрачається ще й кваліфікація, чи її рівень не відповідає потребам ринку праці, що суттєво зменшує шанси знайти роботу. Інвалід сьогодні може знайти роботу за такими професіями: діловода, швачки, оператора комп’ютерного набору, автослюсаря, двірника, сторожа. Є приклади, коли навіть лежачі люди займаються вишивкою. Нехай заробітки й невеликі, але вони зайняті справою. А це теж частина реабілітації. Ті, хто опанував спеціальності перукаря, продавця, кравця, столяра, можуть зайнятися підприємницькою діяльністю. Лозоплетіння, вишивання, виробництво кераміки – теж достатньо перспективні напрями для працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями.

Інвалідність не позбавляє громадян України права на працю. Люди з обмеженими фізичними можливостями потребують справедливого соціального захисту та гідних умов життя, щоб мати можливість адаптуватися в суспільстві і не бути для нього тягарем.


    

Світлана Приймак, менеджер проекту „Функціональні обмеження не обмежують наші права”


Фон


Фон

[ HOME ]

Правові особливості працевлаштування та умов праці людей з функціональними обмеженнями.
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2008 Webmaster: webmaster@library.kr.ua