[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Доступність інформації – невід’ємне право людей з функціональними обмеженнями


Фон

Доступність інформації – невід’ємне право людей з функціональними обмеженнями


У наш інформаційно насичений час бути обізнаним – це нагальна потреба. Останні 10 років характеризуються дуже динамічним розвитком та впровадженням новітніх технологій в усіх сферах суспільного життя. Багатьом людям, зокрема літнім, з функціональними обмеженнями, в даний час не вистачає "пакету" знань та досвіду для користування новими інформаційними засобами. Багато з них мають певні психологічні проблеми з приводу користування комп’ютерною технікою. Тому постає необхідність подолати ці психологічні бар’єри та допомогти їм у оволодінні знаннями та навичками роботи з комп’ютерною технікою, пошуком інформації, можливостями нових форм спілкування. Кіровоградська регіональна бібліотечна асоціація переймається проблемами можливості участі людей з функціональними обмеженнями в усіх сферах суспільного та громадського життя; рівного доступу до можливостей та надбань суспільства в сфері освіти, культури, духовного життя, спілкування; участі у програмах освіти протягом усього життя.

Доступність людей з обмеженими функціональними можливостями до нових інформаційно-комунікаційних технологій, включаючи Інтернет, визнається статтею 9 „Конвенцією про права інвалідів”.

В рамках проекту “Функціональні обмеження не обмежують наші права”, який продовжує реалізовувати Кіровоградська регіональна бібліотечна асоціація спільно з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д.І.Чижевського з листопада минулого року, 11 квітня відбулося практичне заняття для людей з функціональними обмеженнями “Пошук інформації та сайтів правового характеру в мережі Інтернет”. Однак це заняття пройшло більш насичено, ніж планувалось. У більшості учасників початковий рівень знань з теми виявився дуже низьким, особливо що стосувалося новітніх технологій. Тому виникла потреба в узагальненні знань роботи з текстовими редакторами. Таким чином, заняття складалося з двох частин: у першій учасники мали змогу згадати та активізувати навички роботи з документом, а в другій – власне навчання пошуку у Всесвітній мережі. Учасники заняття разом з досвідченим тренером Кучеренко Іриною, яка охарактеризувала основні принципи мережі Інтернет, ознайомилися з основними сайтами органів законодавчої та виконавчої влади; самостійно шукали необхідну інформацію через використання пошукових систем. Заняття пройшло дуже активно і люди з функціональними обмеженнями практично знайшли реальний шлях вирішення важливих для себе юридичних проблем. Крім того, вони дуже активно слухали про можливості доступу до Інтернет при пошуку правової інформації (превагами якого є а ктуальність і доступність цієї інформації для пересічних громадян) і, як показали анкети, готові застосовувати отримані знання у подальшій практичній діяльності. Група досить доброзичлива і зацікавлена в участі у подібних навчаннях.

  

Наступне заняття цієї тематики відбудеться 25 квітня.

Користувачі з функціональними обмеженнями, які отримали практичні навички роботи з ПК та Інтернет, можуть відвідувати Інтернет-центр обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Чижевського і отримати безкоштовний доступ до Всесвітньої мережі.

Практичні заняття “Пошук інформації та сайтів правового характеру в мережі Інтернет” проводяться в межах вищеназваного проекту “Функціональні обмеження не обмежують наші права”, що виконується Кіровоградською регіональною бібліотечною асоціацією, та програми "Розвиток громадянського суспільства в Україні", яка здійснюється Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Творчого центру “Каунтерпарт” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.



Фон


Фон

[ HOME ]

Доступність інформації – невід’ємне право людей з функціональними обмеженнями
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2008 Webmaster: webmaster@library.kr.ua