[HOME]
Поточні новини  
DC.Metadata
Повернутися
[ HOME ]
Кіровоградщина зміцнює зв'язки з Великобританією


Починаючи з вересня минулого року, кожного місяця в областях України проходять інформаційні ярмарки "Сучасна Британія", організовані Посольством Великої Британії, Британською Радою та обласними універсальними науковими бібліотеками. Завдяки цим заходам українці отримали можливість ознайомитися з досягненнями Сполученого Королівства у різних сферах життя, дізнатися про його участь у вирішенні глобальних проблем, зміцнити відносини у галузях економіки, освіти. На Кіровоградщині ярмарок тривав з 20 по 22 лютого. Під час його проведення в нашій області побував Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Роналд Гедлі Сміт.

Перспективи співпраці реальні

Минулого четверга Роналда Сміта прийняв голова облдержадміністрації - Василь Моцний. Він надав гостю інформацію про соціально-економічний розвиток області, розповів про діяльність основних промислових підприємств. Йшла мова про те, що між Кіровоградщиною та Великобританією давно існують міцні економічні відносини. До речі, прецедентів такого цілеспрямованого партнерства, яке зараз є між нашою областю та графством Стаффордшир, у Великобританії не було. Ця співпраця реалізується за підтримки, британської організації "Друзі Кіровограда" та за сприяння Міжнародного бюро у справах місцевого самоврядування. Позаторік у графстві побувала делегація від Кіровоградщини на чолі з Василем Моцним та головою обласної ради Василем Сибірцевим, а делегація від Стаффордширу з візитом у відповідь побувала наприкінці минулого року. Обидві сторони бачать перспективи щодо співпраці в таких галузях, як машинобудування, переробна промисловість, освіта, культура. Нині триває реалізація тих проектів, які було розроблено на основі цих візитів.

Під час зустрічі мова йшла і про хід реалізації в нашій області земельної реформи, відносини між різними гілками влади, підготовку до виборів. У зустрічі також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Світлана Негода, начальник управління зовнішньоекономічних зносин, торгівлі та побрутового обслуговування населення Облдержадміністрації Анатолій Бойко.

Новий погляд на Сполучене Королівство

Цього ж дня посол побував на інформаційному ярмарку, який проходив в обласній універсальній бібліотеці імені Д. Чижевського. Між іншим, партнерські стосунки між Британською Радою в Україні та бібліотекою тривають чотири роки. У рамках проекту британського уряду "Бібліотека тисячоліття" заклад отримав 250 томів бібліотеки світової класичної літератури англійською мовою, енциклопедії, фахівці бібліотеки брали активну участь у програмі "Менеджмент у бібліотеці".

За два дні ярмарок відвідали кілька тисяч чоловік. Серед них були учні та студенти, викладачі, науковці, активісти громадських організацій, підприємці. Під час цих заходів вони відкрили для себе багато нового про цю велику країну. У бібліотеці проходили семінари з проблем викладання і вивчення англійської мови, презентувалися друковані видання про Великобританію, демонструвалися художні та документальні фільми. Журналістів зацікавив захід, присвячений ролі новітніх інформаційних технологій у виборчому процесі, а учні та студенти прослухали лекції про навчання у Кембриджському університеті, післядипломну освіту в Сполученому Королівстві, бізнес-школи, програми, що передбачають виділення стипендій і грантів, новітні інформаційні електронні ресурси. У рамках ярмарку проходили конкурси й вікторини, переможці яких отримали книги з антології сучасної британської літератури, словники та інше.

"Я люблю Україну і прагнув бути послом у ній"

Ці слова Роналда Сміта відразу підкупили журналістів, з якими посол зустрівся під час прес-конференції. За словами Сміта, Україна зацікавила його в першу чергу тим, що це - молода держава, яка недавно здобула незалежність, становлення якої тільки-но відбувається. Він також із захопленням говорив про культуру нашої країни, вміння українців зберігати свої традиції. Сміт вітає вибір України на користь демократичного розвитку суспільства. На запитання журналістів щодо подальших відносин між нашими країнами Р. Сміт зазначив, що вони обов'язково зміцнюватимуться. Підтвердженням цього є і результати візитів заступника прем'єр-міністра Британії Джона Прескотта до Києва та міністра закордонних справ України Анатолія Зленка - до Лондона. "Нині Великобританія є одним із найбільших європейських інвесторів України, і ваш уряд робить усе, аби інвестиційний клімат поліпшувався й надалі", - стверджує Р. Сміт. У заходах взяли участь С. Негода, заступник голови обласної ради Ю. Целих, начальники управлінь облдержадміністрації.

Олена КОБЕЦЬ.
"Народне слово". 23 лютого 2002 р.


[ HOME ]
 
© © ОУНБ Кропивницький 1998-2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua