[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Фортечні вали – наша гордість і біль



Фон

Фортечні вали – наша гордість і біль.
Вічна пам’ять тим, хто воював за наше життя

65 років минуло після закінчення Другої Світової війни. Проте й досі ті події політичної історії ХХ століття ще не знайшли свого повного й об’єктивного висвітлення та аналізу. В Радянському Союзі заборонялося не тільки писати, але й говорити правду про те, яку дорогу ціну заплатив наш народ за перемогу, жодної родини України не оминула війна. Це болить кожному, і стосується кожного.

І особливо приємно, коли історією цікавиться молодь, намагається віднайти правду і таким чином з’ясувати істину.

22 квітня у бібліотеці відбулася зустріч одинадцятикласників ЗОШ №16 з користувачами бібліотеки, громадою міста. Школярі представили свої роботи, які стосуються історії нашого краю, маловідомих її сторінок. Так, Аліна Олексієнко розповіла про початки Єлисаветграда, про те, як якихось сто років тому наше місто порівнювали з Афінами за розвиток театру, а з Парижем - за архітектурою. Ірина Бідна зупинилася на подіях Великої Вітчизняної війни, зокрема зворушливо зачитала спогад нашого земляка з Підлісного про фронтові події.

Та справжньою перлиною заходу стала електронна презентація школярки Аліни Донець, яка підготувала фотовиставку “Фортечні вали – наша гордість і біль. Вічна пам’ять тим, хто воював за наше життя”. ЇЇ презентація - міні-фільм про Пам'ять і Подяку тому поколінню, завдяки якому над нами мирне небо.

На зустрічі виступив Іван Толкачов, секретар клубу стендового моделювання, який зазначив, що не варто ділити перемогу між народами, з’ясовувати, чий вклад більший – це була спільна перемога над фашизмом. Ми не повинні зараз воювати між собою, бо це не гідно наших громадян, нащадків славного народу – переможця і визволителя.

Також Іван Володимирович розповів про звільнення Кіровограда, про те, що за наше визволення заплатили життям мінімум 50 тисяч радянських воїнів. І хоча офіційна німецька статистика зазначає, що на території нашого краю загинуло близько 15 тисяч німецьких воїнів, є дані, що в Кіровоградському районі одразу було знищене 20-тисячне угруповання ворогів. Тож це свідчить про криваві бої за Кіровоград. Відлуння війни залишилось і в повоєнний час, коли при будівництві нових мікрорайонів обласного центру знаходили не знешкоджені мінні поля.

Багато нового дізналися присутні з цих розповідей, побачили унікальні фотографії та документи, віднайдені школярами.

На завершення зустрічі Оксана Ткаченко, заступник директора, вручила школяркам подяки за глибоку творчу і пізнавальну роботу.

Тепла, невимушена атмосфера зустрічі, зацікавленість слухачів непересічними розповідями з унікальними краєзнавчими фактами – усе це свідчило про те, що відбувся не просто черговий виховний захід, а дійсно корисне і необхідне спілкування поколінь, яке збагатило усіх присутніх новими знаннями і відчуттями.

На жаль, багато інформації з роками втрачається, але завдяки такій небайдужій молоді війна не стане сухим параграфом з підручника історії.



[ HOME ]

Фортечні вали – наша гордість і біль
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua