[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Мне есть что спеть, представ перед Всевышним...


Фон

Мне есть что спеть, представ перед Всевышним...


Особистість і творчість Володимира Висоцького із плином часу розкриватимуться все новими й неповторними гранями. Неосяжним і вражаючим постав Висоцький і для гостей літературного вечора, який відбувся в читальному залі ОУНБ імені Д.І.Чижевського 25 січня, саме у день 75-річчя поета, проведеного з партнерами — громадською організацією “Руський центр естетичного виховання”, творчою інтелігенцією та молоддю міста Кіровограда.

Життєве кредо Володимира Висоцького, його громадянська позиція, голос совісті прочитується і в книжковій виставці “Ни единою буквой не лгу”, що знайомить користувачів з літературою, присвяченою життю й творчості російського митця. Експозиція ввібрала в себе й атрибутику духу та часу поета — грамплатівки, гітару, програвач та ін.

З почуттям трепетної любові й глибокої поваги про відомого російського поета, співака, композитора-виконавця розповідала Голова правління громадської організації “Руський центр естетичного виховання” Віра Олександрівна Жижко. Саме завдячуючи її майстерному екскурсу в життя і творчість видатного митця молодь відкрила для себе нові горизонти людського духу, невичерпного художнього багатства поета.

В житті й серці кожного Володимир Висоцький посідає своє особливе місце. Для когось його пісня — цілий світ, помножений на концентрацію сили волі, душі, людської совісті, інший знаходить глибину й афористичність у його поетичних візіях. Пророчими стали й слова з пісні поета для трагічно загиблого брата однієї з учасниць літературного вечора. Фраза митця “А он спешил, не доспешил...” обернулась епітафією на пам'ятнику молодому юнакові, який дочасу відійшов у вічність.

Епоха Висоцького наблизилась до гостей літературної зустрічі й завдяки талановитому виконанню його пісень кіровоградським поетом, бардом, військовим розвідником, перекладачем Олегом Спіньовим. До речі, наш літератор свого часу зустрічався з Володимиром Семеновичем, читав йому власні вірші, й той благословив молодий талант, сказавши: “Пиши, парень!” Відтоді творча спадщина Олега Олексійовича налічує понад 800 пісень. Крім музичних витворів Висоцького, гості зустрічі послухали й пісні кіровоградського барда.

Не менше враження справив на публіку й експресивно-емоційний виступ вихованців Кіровоградського дитячо-юнацького центру із майстерно виконаною композицією на слова пісні В.Висоцького “Баллада о любви”.

Кожного з присутніх вразила і назавжди полонила поезія Володимира Семеновича. Особливо резонансною вона була у виконанні Олександра Хорошунова.

І як фінальний акорд творчої зустрічі, медитавно й драматично пролунала пісня Булата Окуджави, присвячена Володимиру Висоцькому: “Пусть кружит над Москвою охрипший его баритон, / Ну а мы вместе с ним посмеемся, и вместе поплачем”...

Зачаровано й притихло сиділа молодь і старше покоління — душею кожного з них заволодів Висоцький — з його неповторним художнім світом, хрипким сильним голосом. Людям відкрилась дивовижна поетична палітра митця, висвітившись надривним трагізмом, ніжною лірикою і чистотою генія.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪



Фон


Фон

[ HOME ]

Мне есть что спеть, представ перед Всевышним...
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2013 Webmaster: webmaster@library.kr.ua