[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Масові заходи


Фон

МАСОВІ ЗАХОДИ

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує:

23 по 29 березня

Національна культура є основою нашого буття, нашої унікальності та самобутності. Вона допомагає нам залишатися самими собою. І ми спільно, єдиною громадою, маємо робити все, аби захистити і примножити наш духовний спадок. 23 березня українська спільнота святкує день працівників культури і аматорів народного мистецтва. Вітаємо всіх працівників культури та шанувальників народного мистецтва і запрошуємо у відділ читальних залів переглянути книжкову виставку „Культура – найцінніше надбання людства”.

24 березня о 15:00 у відділі мистецтв відбудеться вистава музичної казки „Любов до трьох апельсинів” Сергія Прокоф’єва у виконанні учнів музичної школи №3. Захід проходить у рамках всеукраїнського тижня „Музика - для дітей і юнацтва”.

Маленьку Карпатську Україну (теперішнє Закарпаття), незалежність якої була проголошена 15 березня 1939-го, по праву вважають паростком української державності у Карпатах. Її воєнізоване формування - Карпатська Січ - чи не першим у Європі вчинило збройний опір фашистським окупантам. Відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка "Про відзначення 70-річчя подій, пов'язаних із проголошенням Карпатської України", 70-річчя Карпатської України святкуватиметься на всеукраїнському рівні. Відзначається ця подія й у нашій бібліотеці. Запрошуємо на виставку літератури „Не журися, Україно, ми твої сини”, яка працюватиме з 25 березня у відділі читальних залів.

Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич одного разу зазначив: “Вислів “туберкульоз – це соціальна хвороба…” з давніх-давен підтверджено життям і наукою. Помилкою є сподівання на те, що медики самі здатні подолати епідемію, забезпечивши доступ до лікування протитуберкульозними препаратами, раннє виявлення хворих чи комплексну діагностику туберкульозу”. На думку міністра, важливим заходом, з яким не можна зволікати сьогодні, є інформаційно-просвітницька та профілактична робота як серед уразливих груп щодо захворювання на туберкульоз, так і серед дітей, молоді та інших організованих контингентів. “Всі ми знаємо, що попередити захворювання значно дешевше, ніж його потім лікувати”, - підкреслив Василь Князевич. Зважаючи на те, що на сучасному етапі Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз (81 на 100 тис. населення) та посідає за цим показником сьоме місце в Європейському регіоні ВООЗ після Росії, Грузії, Киргизстану, Румунії, Молдови та Казахстану; а також на те, що найвищі показники захворюваності на всі форми туберкульозу залишаються у південно-східних регіонах України: у Херсонській області – 151,4; Кіровоградській – 101,9; Луганській – 103,5 на 100 тис. населення - виставка „Обери життя: сучасний стан профілактики і лікування туберкульозу”, яка працює у відділ читальних залів є досить актуальною.

16 по 22 березня

Всесвітній день поезії відзначається щороку 21 березня - в день весняного рівнодення, коли світ після зимової сплячки пробуджується від перших подихів весни, коли серце співає, коли на папір лягають найсокровенніші рядки... Встановлено це свято всіх поетів ухвалою 30-ої сесії ЮНЕСКО, що відбулася 1999 р. А вперше відзначено 21 березня 2000 р.

Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро МАЦУУРА, звертаючись у березні 2003 р. до міжнародної громадськості з нагоди Всесвітнього дня поезії, зазначив: "Поезія - це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія - головний засіб самостверждення і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку. Отже, поезія допомогає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами".

З нагоди Всесвітнього дня поезії, 21 березня, відділ міського абонемента запрошує на переглянути літературу "Зупинилось небо у вікні (молода українська поезія)", а у відділі читальних залів працює книжкова виставка „В синьому небі я висіяв ліс”.

Іван Мазепа належить до тих історичних постатей, чиїми іменами називають епохи. Іван Степанович Мазепа-Колединський (1639, за ін. даними 1629 або 1644-1709 рр.) є однією з найяскравіших і найсуперечливіших постатей української історії. Ну що насправді знає про цю людину більшість нашого населення? Що Мазепа перебував на службі в Петра І, потім перейшов на бік Карла ХІІ, який на той час воював з Росією, таким чином „зрадивши” царя, після чого церква наклала на гетьмана анафему. Ну, можливо, хтось ще згадає про Мазепу як про такого собі „героя-коханця”. І це практично все.

Так переважно думають українці про Мазепу. При цьому більшість абсолютно нічого не знає про внесок гетьмана в культурне та релігійне життя України, у військову справу, в розвиток міжнародних відносин і, будемо відверті, в процеси європейської інтеграції України.

Та не всі і не завжди вважали його „підлим зрадником”. Чого приховувати, такі генії, як Віктор Гюґо, Ференц Ліст, Джордж Ґордон Байрон, Юліуш Словацький аби кому не стали б присвячувати свої твори. Тож кожен з вас може скласти власну думку про цю особистість, скориставшись багатими фондами нашої бібліотеки.

До 370-річчя від дня народження Івана Мазепи запрошуємо: до відділу читальних залів, де працює книжкова виставка „Невідомий Іван Мазепа: у пошуках історичної об’єктивності”, у відділ рідкісних і цінних документів - книжкову виставка „Гетьман Мазепа. Роль і місце в історії”, у відділ міського абонементі – викладка літератури „Гетьман Мазепа то його доба”.

17 березня ірландці святкують День святого Патрика. Цьому святу вже багато століть, однак традиції живуть і понині. Цього дня влаштовують фестивалі, концерти, всі одягаються у вбрання зеленого кольору, веселяться і п'ють багато пива. За повір’ям, щоб рік був щасливим, на поверхню склянки з віскі заведено опустити трилистник. Зелений колір - колір весни, трилистника і національний колір Ірландії. Запрошуємо до відділу документів іноземними мовами переглянути книжкову виставку „День Святого Патрика”.

9 по 15 березня

„О, фотография, свободное творчество духа!” – це слова великого художника Сальвадора Далі. Фотографія не лише допомагає пережити заново емоції, відчуття, щось пригадати і посміхнутися, - вона давно стала засобом самовираження.. Фотографія - це теж мистецтво, формула унікальності і досконалості, за допомогою якої ми пізнаємо світ, вчимося бачити його найменші порухи. В бібліотеці нині працює багато цікавих фотовиставок. В холі третього поверху запрошуємо переглянути роботи ХІІ обласної художньої фотовиставки Кіровоградської обласної організації Національної спілки фотохудожників України, фотоклубу „Колаж” „Погляд-2008”, у відділі читальних залів продовжує роботу виставка „Бібліотека – свідок і творець історії”, яка містить фотографії нашої бібліотеки, її колектив у різні роки. А в Центрі європейської інформації відкрилася оригінальна фотовиставка „Європейське обличчя нашого міста”. Знайомі вулиці і площі, але на цих фотографіях вони виглядають трішки інакше, бо творили ці фото люди, закохані в рідне місто, які самі бачать його кращим, і нам показують його чудові пейзажі. Кожна світлина - це неповторна мить життя, це нове відкриття, де в чому розгадка таємниць, які так довго розбурхують розуми людей, навіть відповіді на питання, на які ще не було відповідей…

Ейнштейн народився в Німеччині в єврейській родині. Він жив у Швейцарії, Німеччині і США. Створив спеціальну і загальну теорії відносності; відкрив закон взаємозв'язку маси і енергії. Автор основоположних праць з квантової теорії: ввів поняття фотона, встановив закони фотоефекту, основний закон ф отохімії (закон Ейнштейна), передбачив вимушене випромінювання. З 1933 р. працював над проблемами космології і єдиної теорії поля. У 30-і роки емігрував з Німеччини в США і пізніше на знак протесту проти націонал-соціалізму відмовився від німецького громадянства і вийшов із складу Прусської і Баварської Академій наук. Також виступав проти війни, в 1940-х — проти застосування ядерної зброї. Гаряче підтримував ідею створення єврейської держави. 14 березня минає 130 років від дня народження видатного вченого. Запрошуємо до відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук, де працюватиме книжкова виставка „Альберт Ейнштейн – людина Всесвіту”.

2 по 8 березня

8 березня - свято, яке традиційно вважається днем жіноцтва. В Україні, Росії, Білорусі та інших республіках пострадянського простору це свято називають днем жіночої солідарності, крім того - Міжнародним. Не вдаючись до історії цього дня, маємо наразі те, що склалось протягом вже не одного покоління цілком природно: 8 березня - День Жінки!
Запрошуємо до обласного інформаційно-консультативного гендерного центру переглянути книжкову виставку „8 березня – Міжнародний жіночий день”, яка почне працювати на цьому тижні.

"Він поет усього людства, - так сказала про Тараса Григоровича Шевченка відома англійська політична діячка Полін Бентлі. - Тарас Шевченко виходить за межі однієї країни. Його заклик до братерства й любові, до правди й справедливості, а над усе - до волі, має всесвітнє значення". Підтвердженням цьому є той факт, що твори Кобзаря видавались за кордоном понад 300 разів і перекладалися на 147 мов світу. Творчість Т.Шевченка майже вся стала якщо не піснею, то джерелом для створення опер, балетів, кантат, сюїт тощо. У світі зведено понад 450 пам’ятників Тарасу Шевченку, зокрема в США (Вашингтон, Керхомоксон), Канаді (Вінніпег), Італії (Рим), Аргентині (Буенос-Айрес), Франції (Париж, Тулуза-Мірта). Є мала планета "Кобзар" - її відкрив 20 грудня 1976 року український астроном Микола Чорних.

9 березня минає 195 років від дня народження великого українського поета. З метою популяризації його творів та відзначення ювілейної річниці в бібліотеці організовано книжково-ілюстративні виставки: "Людей і Господа любить: любов як ментальна й поетична константа в творчості Тараса Шевченка” (відділ читальних залів), „Встане правда! Встане воля!” (відділ міського абонемента).

Шолом-Алейхем — один із найвидатніших і найпопулярніших єврейських письменників-класиків. Твори його перекладено на багато європейських мов. Його по праву називають народним письменником. Він багатогранно, барвисто показав життя євреїв у колишній царській імперії, переважно в Україні, з якою зв'язаний весь життєвий і творчий шлях письменника. Шолом-Алейхем любив Україну, де українці і євреї здавна живуть і працюють поряд. Улюбленим «народом» письменника незмінно були маленькі жителі Касриловки: «бідні, роззуті і роздягнені єврейські діти». Багато веселих і смутних новел присвятив їм Шолом-Алейхем. 2 березня минає 150 років від дня народження письменника. Запрошуємо переглянути книжкову викладку у відділі міського абонемента „Слово світлої людської надії”, яка почне працювати з 2 березня.

22 по 28 лютого

15 лютого обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського відсвяткувала 110-літній ювілей. В цей день для громадян міста було організовано день відкритих дверей та запропоновано багато різноманітних цікавих заходів. Але протягом року бібліотека продовжуватиме відзначати свій ювілей низкою не менш цікавих та змістовних заходів.
Для всіх гостей і відвідувачів у бібліотеці відкриті книжкові, художні та фото-виставки: комплексна виставка про 110-річну історію розвитку обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського „Бібліотека: свідок і творець історії”, яка відкриває різнобічні документи стосовно бібліотечної справи загалом, та нашої бібліотеки зокрема в різні роки, запрошуємо переглянути і фотовиставку документів, - якою була бібліотека півсторіччя тому, в роки перебудови тощо (виставка працює у відділі читальних залів). Зацікавить наших користувачів і гостей інтерактивна художня виставка Григорія Гнатюка, в якій живопис супроводжується поетичними рядками, художня виставка Ольги Коломієць, фотовиставка „Погляд – 2008”, організована Сергієм Гусарченком та багато інших.
Бібліотека запрошує всіх громадян долучитися до святкування 110-літнього ювілею головної бібліотеки області та буде рада вітати їх у своїх затишних залах.

16 по 22 лютого

З 15 лютого у відділі мистецтв працює художня виставка „Моя клаптикова мозаїка” майстра клаптикового шитва (печворк) Людмили Кривенко.
Запрошуємо у відділ міського абонемента переглянути книжкову викладку „Щира патріотка України”, присвячену ювілею Наталі Дмитрівни Полонської-Василенко.
Вона стала однією з найперших жінок-докторів історії в радянській Україні. Ставши у 1953 р. членом Міжнародної академії наук у Парижі, залишилася надзвичайно скромною людиною, виваженою, спокійною жінко – як згадують її сучасники. Розпочавши свою кар’єру ще в радянській Україні, в Харкові, після війни переїхала до Мюнхена, де працювала деканом філософічного факультету Українського Вільного Університету. Одна з понад 200 її наукових праць – фундаментальна двотомна історія України. Сьогодні її фундаментальні наукові роботи вивчають повсюдно в університетах України і за її межами.

9 – 15 лютого запрошуємо відвідати книжкові виставки у відділах бібліотеки

Інформаційно-бібліографічний відділ
Що? Де? Коли? (Нові довідкові та енциклопедичні видання)

Відділ читальних залів
• Наша мова – пісня, і в словах любов (до Міжнародного дня рідної мови)
• Така любов буває раз в ніколи (до дня Св. Валентина)
• Європейська ідея в історії та культурі
• Європейське обличчя нашого міста (фотовиставка)
• „Український голос” – голос гуманізму і національного світогляду

Відділ краєзнавства
Ювілейний вернісаж

Відділ міського абонемента
• Перлина степового краю (до 70-річчя утворення Кіровоградської області)
• Живої мови чарування (до Міжнародного дня рідної мови)

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук
• Природа світу (перегляд видань)
• Інновації як фактор розвитку економіки
• Інтернет: еволюція і перспективи
• Економічний аспект аграрної галузі
• Сучасні меблі: технології виготовлення та дизайн
• Товарний ринок: сутність, склад і проблеми розвитку

Відділ рідкісних і цінних документів
• 110 років разом з вами

Відділ мистецтв
• Скіфський „звіриний стиль”

Відділ документів іноземними мовами
Символ революційних традицій (200р. від дня народження Авраама Лінкольна – американського державного діяча)

Інтернет-центр
Абстрактний малюнок „derevosamatnosti” Вікторії Шкабой

З 2 по 8 лютого

Лютий 2009-го – святковий місяць ювілейного року для нашої бібліотеки. 110 років тому, 2 лютого 1899 року в Єлисаветграді було відкрито Єлисаветградську громадську бібліотеку. Тож цей місяць для всіх, хто завітає до нас, наповнений цікавими виставками, заходами, презентаціями. Протягом лютого і до кінця року оголошено акцію „Твори добро! Даруй бібліотеці!”, запрошуємо усіх відданих і зацікавлених долучитися до участі в ній.
А ще майже закінчується робота над книгою, в якій описано всю історію Бібліотеки, тісно переплетену з історією нашої держави. Звертаємося з проханням до наших користувачів, кіровоградців, можливо, у вас є фотографії нашої бібліотеки, людей, які працювали в головній книгозбірні області, рідкісні документи – просимо надати, щоб їх копії ми могли використати в Книзі.
Крім того, святкування 110-річчя Бібліотеки майже збіглося в часі з 70-річним ювілеєм Кіровоградської області. У відділі міського абонемента працює чудова виставка „Перлина степового краю”, де представлені видання, в яких описана вся нелегка історія створення і становлення нашого регіону, нашої малої Батьківщини.

Початок лютого ознаменований днями народження двох визначних людей, наших земляків. 2 лютого - день народження відомого поета, літературознавця Євгена Маланюка. В цей день вже стало доброю традицією вручати обласні літературні премії ім. Є. Маланюка найкращим місцевим поетам, письменникам, перекладачам року. Їх твори ви можете переглянути на виставці у відділі краєзнавства і скласти власну думку про сучасний літературний процес на Кіровоградщині. Також 2 лютого виповнюється 150 років від дня народження відомого генерала Олександра Самсонова. Про його життя і військову діяльність (а він був учасником російсько-турецької, японської, І світової воєн) можна дізнатися з виставки „Пам'ять честі”, яка працює у відділі рідкісних і цінних документів.

З 12 по 18 січня

За радянських часів його називали співцем романтики революції, митцем визначеної громадянської позиції, якому притаманна публіцистичність і точність художнього втілення. Фільм «Комісари» демонструвався у Пізі (Італія) на МКФ «Нове в мові кіно». За фільм «Шлях до Софії» режисер удостоєний престижних нагород в мистецтві Болгарії: нагороди Софії і ордена святих Кирила і Мефодія. За фільм «Овод» – ордена Командора від Президента Італії.
Мащенко – акторський режисер. «Екран, – говорить він, – має безліч засобів виразності. Проте для мене ясно одне: найважливіше – кіноактор, людина, яка наші пошуки втілює в життя, лишається наодинці з глядачем. Актор – це душа і серце наших картин. І поки воно б’ється, буде і кіномистецтво» (Культура і життя, 9.12.1979). Актори відгукувались на цю його особливість творчості: як висловилась Антоніна Лефтій, «у фільмах Миколи Мащенка не можна грати в півсили, заховатися в окремі деталі. Режисер вимагає творчого горіння, самовіддачі. Він – за актора-творця». Адже без цього не можна було б творити характерів мужніх, здатних на подвиг. (http://www.ktm.ukma.kiev.ua/show_content.php?id=653)
До 80 - річчя від дня народження Миколи Мащенко, українського кінорежисера, відділ мистецтв підготував книжкову виставку, яка працюватиме з 12 січня.

Іван Труш - видатний український художник кінця XIX-першої половини XXст., великий майстер пейзажу, портрету, побутового жанру. Сучасник Івана Франка, Лесі Українки, Василя Стефаника, Михайла Грушевського, Миколи Лисенка, Соломії Крушельницької з якими його єднали дружні стосунки. Він цікавився не лише образотворчим мистецтвом, а й театром, літературою, музикою, часто виступав на сторінках періодичної преси із статтями, в яких аналізував події мистецького життя та окреслював перспективи розвитку української культури.
У світі він відомий, як митець, що приніс в Україну техніку західних модерністських течій, як майстер пейзажу і портретист, організатор мистецького та громадського життя. Сьогодні творчість Івана Труша має світове визнання, його роботи відомі далеко за межами України.
З 17 січня у відділі мистецтв працюватиме книжкова виставка, присвячена 140-річчю від дня народження Івана Труша, українського живописця.

З 5 по 11 січня

Творчість Степана Руданського – невичерпне джерело мудрості й досвіду, глибокої думки й дотепного слова, нев’янучого народного гумору. У доробку поета — балади, ліричні поезії, поеми, байки, приказки, короткі поетичні обробки народних анекдотів, переспіви, переклади зі світової літератури: «Іліада», «Енеїда», «Слово о полку Ігоревім», «Війна Жаб з Мишами», «Демон» М. Лермонтова; частково переспіви Краледворського та Зеленогірського рукописів. Та головне, що у кожну з цих жанрових форм вносив він багато оригінального, нетрадиційного, свіжого, несподіваного.
Співомовки Руданського мали значний вплив на сатирично-гумористичну творчість таких видатних майстрів художнього слова нової літератури, як І. Франко, Леся Українка, В. Самійленко та інші.
До 175-річчя від дня народження С. Руданського відділ міського абонементу підготував викладку літератури “Він так любив людей, що сяяв весь зорею”, а відділ читальних залів – книжкову виставку „Світовий романс поета з Поділля”, які працюватимуть з 6 січня.

Степан Васильченко - людина високої моральної краси, на долю якої випало багато випробувань. Своє життя прожив, працюючи вчителем і пишучи твори, бо мав особливий дар: бачити і помічати в житті людей основне і відтворювати його на папері. І як письменник, і як учитель з великою любов'ю і відповідальністю ставився до своїх обов'язків.
Степан Васильченко - класик української літератури, письменник-новеліст, майстер малих жанрів прози. Його твори сповнені віри в завтрашній день України, яку письменник дуже любив.
З 8 січня у відділі міського абонементу працюватиме викладка літератури „Тонкий лірик і романтик”, присвячена 130-річчю від дня народження С. Васильченка.

З циклу „Освіта – ХХІ століття” з 5 січня у відділі читальних залів працюватиме книжкова виставка “Інноваційні горизонти виховання”.

В рамках дії проекту “Центр європейської інформації” 10 січня у відділі читальних залів відбудеться презентація виставки “Велика Британія та великі британці”.

З 29 грудня по 4 січня

Вітаємо наших користувачів з Новорічними святами і повідомляємо, що бібліотека, згідно з графіком роботи, працює кожного дня, крім 31 грудня, 1, 2 та 7 січня. 6 січня – до 18:00. Чекаємо на вас!

Ми підготували багато цікавинок, які піднімуть вам настрій і подарують чудові святкові відчуття. У відділі читальних залів працює виставка творчих робіт дітей та молоді „Європейська ялинка”, у відділі міського абонемента – книжкова викладка „На порозі – Новий рік!”

Ми дякуємо всім нашим користувачам за співпрацю і відданість та чекаємо на вас у наступному році! З Новим 2009 роком! Чарівного вам Різдва!

З 22 по 28 грудня

Айтматов Чингіз – майже легенда. Один з найвідоміших та дійсно читаних і популярних радянських письменників – писав киргизькою і російською мовою. Його книги перекладені на десятки мов світу. Нагороджений численними орденами та відзнаками й преміями різних країн світу.
До 80-річчя від дня народження Ч. Айтматова відділ міського абонемента підготував книжкову викладку „Повісті гір і степів – дорога життя Чингіза Айтматова”, яка працюватиме з 22 грудня.

Марко Вовчок - видатна українська письменниця революційно-демократичного напрямку, прийшла в літературу наприкінці п’ятидесятих років минулого століття. В своїх оповіданнях вона високо піднесла здорову мораль представників народу, цілісність їх характерів, вірність у коханні і дружбі, чесність, здатність на самопожертву в ім’я інтересів іншої людини, яку спіткало горе, і невгасне прагнення до волі, якого не вбиває навіть смерть. З творчістю Марка Вовчка зростає міжнародна роль української літератури.
З 22 грудня у відділі читальних залів працюватиме книжкова виставка „Світло української класики”, присвячена 175-річчю від дня народження М. Вовчка (М. О. Вілінської), української письменниці.

Джакомо Пуччіні - великий італійський композитор, чиє ім'я нині по праву стоїть поруч з іменами його великих співвітчизників — Россіні і Верді, Белліні і Доніцетті, художник, що вніс вагомий вклад до розвитку світового оперного театру. Він - майстер, творча індивідуальність якого неповторна в усьому.
З 22 грудня у відділі мистецтв працюватиме книжкова виставка з нагоди 150-річчя від дня народження Джакомо Пуччіні.

З 23 грудня запрошуємо відвідати книжкову виставку „На допомогу студенту – природознавцю” (з циклу книжкових виставок на допомогу студентам), яка працюватиме у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

З 15 по 21 грудня

На IV київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку відбулося вручення премій щорічного національного конкурсу „Краща книга року”. В нашій бібліотеці представлені, такі кращі книги 2008 року. В номінації „Моя Україна” - книга В. Карпова та Д. Табачника „Військова символіка держави” (диплом ІІІ ступеня), в номінації „Життя славетних” - книга П. Григоренка „Спогади” (диплом ІІ ступеня), книга „Ярослав Дашкевич. Постаті” (диплом ІІІ ступеня). В номінації „З глибини знань” нагороджена інформаційно-аналітична агенція „Наш час” за серію книг „Невідома Україна”. В номінації художня література на виставці „Краща книга – 2008” представлені твори Ю. Андруховича „Таємниця”, М. Кіяновської „Звична мова”, М. Матіос „Щоденник страченої”, „Життя коротке” та інші. Запрошуємо переглянути цю виставку у відділі читальних залів.

Ляльковий театр? Це несерйозно, ну, хіба що для малечі, - так поблажливо відповідають дорослі, а між тим язикатих ляльок боявся сам непереможний Юлій Цезар, їх забороняли. Та дослідники вважають це мистецтво чи не найдавнішим, що бере свій початок ще з ритуалів первісних людей, з культових обрядів поклонінь божеству. "Свята" інквізиція вважала ляльку, що рухається, "диявольською примарою", і горіли лялькарі на вогнищах, що палали по всій Європі. Запрошуємо переглянути книжкову виставку „Ляльковий театр: історія та сучасність” у відділі мистецтв, яка почне працювати з 19 грудня.

Реформування економіки України, що супроводжується приватизацією і післяприватизаційною санацією підприємств, структурною реорганізацією галузей, розвитком товарних, фондових бірж та позабіржових систем, що обслуговують рух грошей і капіталів, концентрацією інвестиційних ресурсів у вітчизняних власників та інше, потребує адекватних банківських послуг на ринку фінансових послуг. Адже тільки банки та інші фінансово-кредитні інститути як фінансові посередники на ринку грошей і капіталів здатні забезпечити своєчасне і необхідне зустрічне покриття потреби в оборотних ресурсах та інвестиціях тимчасово вільними коштами інституційних секторів економіки. Запрошуємо 16 грудня на відкритий перегляд літератури „Основи функціонування банківської установи” у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

З 8 по 14 грудня

10 грудня 1948 року Генеральна асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Це одна з найважливіших подій в історії людства, вона ознаменувало собою початок нової ери у взаєминах між державою і його громадянами. До 60-річчя проголошення Загальної декларації прав людини та до Дня прав людини в читальному залі для користувачів будуть представлені книжкові виставки „Декларація прав людини: істини, що не потребують доказів” та „Права людини як сфера взаємодоповнення права і моралі”.

2 вересня 1868 року Міністерство освіти Австро-Угорщини дозволило заснувати Товариство "Просвіта". Це стало підставою для скликання у Львові першого загального збору, який відбувся 8 грудня 1868 року. Програма майбутньої праці "Просвіти" була коротко сформульована у виступі студента Андрія Січинського: "Кожний нарід, що хоче добитися самостійности, мусить передусім дбати про те, щоби нижчі верстви суспільности, народні маси піднеслися до тої степени просвіти, щоб ця народна маса почула себе членом народнього організму, відчула своє горожанське й національне достоїнство й узнала потребу існування нації як окремішньої народної індивідуальності”. Вже 140 років перша громадська організація Всеукраїнське товариство „Просвіта” ім. Т. Шевченка сприяє утвердженню української мови як єдиної державної мови в усіх сферах суспільного життя; принципів національної демократичної держави, духовних та культурних цінностей української нації, всебічної підтримки національного виробника як головних фундаментальних засад будівництва економічно сильної та духовно й культурно багатої Української держави. З нагоди 140-річчя утворення організації у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Нев’янучий світ українства”.

З 1 по 7 грудня

Проблема епідемії ВІЛ/СНІДу продовжує залишатись актуальною як в Україні, так і в цілому світі. Як не прикро, але Україна посідає одне з перших місць в Європі за темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції. За неофіційними даними, сьогодні в Україні ВІЛ-інфікованими є понад 1% населення країни. Бібілотеки проводять широку просвітницьку роботу щодо зменшення шкоди серед споживачів ін'єкційних наркотиків. І хоча зроблено багато, реалії сьогодення вимагають посилення уваги до проблеми.
Запрошуємо 1 грудня до відділу читальних залів переглянути книжкову виставку-застереження „СНІД – соціальна проблема”, та до відділу міського абонемента, де працює книжкова викладка „СНІД – небезпека реальна чи уявна”.

3 грудня - Міжнародний день інвалідів. Бібліотека робить чимало для п окращення доступу до інформаційних ресурсів людям з обмеженими можливостями, зокрема для них облаштовано зручний пандус, запис до бібліотеки є безкоштовним, є можливість працювати безкоштовно за комп’ютером (в Інтернет-центрі виділено 2 станції спеціально для роботи у всесвітній мережі цієї категорії населення). З 3 грудня у відділі міського абонемента працюватиме книжкова викладка ”Раз добром зігріте серце вік не охолоне”.

Далеко за кордоном, в Будапешті, Відні, Празі у мріях і в снах йому з'являлися травобуйні степи Сумщини, рідне Білопілля (Крига), де він народився, село Верхосулці, де після смерті батька жив у діда разом з матір'ю і двома сестричками. Дитинство йому уявлялося “одним золотим днем”. Як писав в автобіографії: “...все, що я бачив там, у степу, в саду, на річці (Сула), здається мені суцільною казкою природи”.
5 грудня минає 130 років від дня народження великого поета Олександра Олеся У відділі міського абонемента працює книжкова викладка, яка розкриває надзвичайні грані його життя і творчості „Володар думи і володар слова”.

7 грудня – День місцевого самоврядування. Принцип місцевого самоврядування є однією з найважливіших ознак будь-якої демократичної держави. Це питання є також досить актуальним і для України, де після прийняття закону "Про місцеве самоврядування в Україні" залишилося багато складних проблем щодо практичної реалізації теоретичних положень. Протягом тижня у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Місцеве самоврядування як форма безпосередньої демократії”.

З 24 по 30 листопада

Уже понад 150 років вистави „Сватання на Гончарівці”, ”Конотопська відьма”, ”Шельменко-денщик” захоплюють глядачів усього світу. Фільми, створені за мотивами цих повістей, - класика кіно до цього часу мають вірних шанувальників. А написав їх усі Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко, визначна особистість ХІХ сторіччя, він служив комісаром у народному ополченні, був директором Харківського театру, повітовим предводителем дворянства, совісним суддею, головою харківської палати карного суду. Проживаючи в с. Основа під Харковом або самому Харкові, Квітка-Основ'яненко брав участь буквально у всіх важливих освітньо-культурних починаннях, зокрема був ініціатором видання журналу «Украинский вестник», альманахів «Утренняя звезда» і «Молодик», першої збірки українських прислів'їв і приказок. 29 листопада минає 230 років від дня його народження. Відділ міського абонемента запрошує переглянути книжкову викладку „Український попередник Гоголя”, присвячену ювілею Г. Ф. Квітки-Основ’яненка.

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля над жінками. Відзначається щорічно з 1999 року, коли був проголошений Проголошено Генеральною Асамблеєю ООН. Сучасне суспільство не може допустити існування такого ганебного явища в третьому тисячоліття. Однак прояви його трапляються набагато частіше, ніж це можливо у високорозвиненій громаді. Знати про це, зупинити домашнє насильство, запобігти цьому – можливо, комусь допоможуть відкриті перегляди літератури „Ні - насильству” та „Торгівля людьми-сучасний прояв рабства”, які працюють у відділі читальних злів.

З 17 по 23 листопада

Увага! 17 листопада о 15:00 запрошуємо всіх бажаючих на зустріч з поетом Валерієм Сидніним та презентацію його нової книги „Улитка на лезвии”.
А 19 листопада о 14:00 відбудеться відкриття виставки викладачів кафедри дизайну і декоративного мистецтва КДПУ ім. В. Винниченка.
Обидва заходи відбудуться у відділі мистецтв.

В літературі, як і в будь-якій галузі знань, є свої генії, є й посередності. Але сьогодні книжковою виставкою „Під знаком Нобеля” ми говоримо про найвищі досягнення, найкращі твори і їх творцiв. Франс, Бунін, Холдінг, Метерлінк, Камю, Бродський, Пастернак – список лауреатів з 1901 року, часу з якого почала присуджуватись премія, досить широкий. Тож запрошуємо у відділ читальних залів з 17 листопада переглянути найкращі твори, визнані Нобелівським комітетом як досягнення року.

Є люди фізики, а є лірики, хтось бачить поезію в зірках, а хтось в симетрії. Книжкова виставка „На допомогу студенту-математику”, яка починає роботу з 20 листопада у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук переглянути фахову літературу. До речі, ця виставка спрямована не лише на студентську аудиторію, а буде цікава вчителям, викладачам математики та всім, хто знаходить поезію в цифрах.

Мистецькі галереї бувають різні: бувають столичні, заповнені шедеврами мистецтва, а бувають провінційні. Але від того, де знаходиться галерея, не зменшується її значимість. Бо скрізь є справжні перлини, якими насолоджується не одне покоління людей. Про найкращі галереї нашої держави можна дізнатися з літератури, представленої на книжковій виставці „Галереї України”, яка працює у відділі мистецтв з 20 листопада.

З 10 по 16 листопада

В рамках фестивалю національних культур „Степова веселка” розпочала роботу виставка старовинної вишивки Бєлгородської і Воронезької областей, представлена російським культурним центром. На виставці презентовані чудові твори декоративно-ужиткового мистецтва російських майстринь. Запрошуємо у відділ краєзнавства насолодитися старовинним мистецтвом, а також порівняти з виставкою „Золототкані мрії української душі” української майстрині килимарства Олександри Пренко, виставка якої працює у відділі читальних залів.
Талановиті роботи як українських, так російських жінок підкреслюють надзвичайну красу їхніх душ, що втілилася на полотнах.

У 1996 році Генеральна Асамблея запропонувала державам-членам щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний день, присвячений терпимості, приурочуючи до нього відповідні заходи, орієнтовані як на учбові заклади, так і на широку громадськість. З нагоди цієї події у відділі документів іноземними мовами на цьому тижні розпочинає роботу відкритий перегляд літератури „Скрасити життя милосердям”. Останніми роками спостерігалося різке зростання числа випадків прояву нетерпимості, екстремізму і насильства у всьому нашому світі. В результаті окремі люди і цілі общини стають об'єктами насильства і жорстокості лише через їх етнічну, релігійну, національну або інші самобутності. Такі погрози, будь то широкомасштабний геноцид або щоденне приниження через упередження повинні викликати у нас всіх тривогу. У цей Міжнародний день терпимості давайте підтвердимо ідею про те, що різноманіття, втілене в думках, віруваннях і діях, є цінним даром, а не загрозою, і давайте ж прагнутимемо до творення терпиміших общин, в житті яких укорінятиметься цей основоположний ідеал.

З 3 по 9 листопада

З 3 по 7 листопада в Кіровограді проходить Фестиваль національних культур „Степова веселка”. Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського запрошує до своїх відділів, де 3 листопада о 17-ій розпочнеться літературний вечір „Русское слово”, 4 листопада – о 16-ій годині тематичний вечір „Русские в истории Елисаветграда – Кіровограда”. Круглий стіл „Розуміння Холосту” відбудеться 5 листопада об 11-ій годині.
Як кажуть організатори, Фестиваль проводиться для того, щоб показати розмаїття культур різних етносів, представники яких проживають у нашому регіоні. В Україні, за дослідженнями соціологів, рівень ксенофобії досить високий, але в гостинному Кіровограді уживаються люди різних національностей та віросповідань.

Щорічно дев’ятого листопада культурна, освітянська і наукова громадськість України відзначає День української писемності та мови. Кожна освічена людина повинна досконало знати свою історію і витоки писемності свого народу, тільки завдяки писемному слову сучасна людина має можливість доторкнутися до надбань минулого.
Цей день відзначається дев’ятого листопада не випадково. За церковним календарем саме в цей день вшановується пам’ять творця писемної історії Київської Русі, речника братолюбія і злагоди – преподобного Нестора-літописця.
У відділі читальних залів з 3 листопада розпочала роботу книжкова виставка „Українське слово: духовність і ментальність”, а у відділі міського абонемента – „Душа народного життя”.

З 27 жовтня по 2 листопада

29 жовтня в рамках проекту „Україна на шляху до Євросоюзу”, що підтримується фондом Баторія, відбудеться круглий стіл „Проблеми мігрантів і шукачів притулків”. В засіданні візьмуть участь координатор проекту Міхал Пахоцький, незалежний експерт з фундації юридичної інтервенції Гжегож Вільга, представники обласної міграційної служби, Кіровоградського центру зайнятості, центру соціальних служб сім’ї та молоді, представники громадських організацій та журналісти.

У 1900 р. Мак-Кінлі і Теодор Рузвельт перемогли на виборах. 4 березня 1901 Мак-Кінлі обійняв посаду президента на другий термін, Рузвельт став віце-президентом. 6 вересня цього ж року на Мак-Кінлі було виконано замах, а 14 вересня він помер від отриманої рани. Того ж дня Рузвельта було приведено до присяги президента. Рузвельт продовжив курс Мак-Кінлі на відмову від ізоляціонізму і становлення Америки як наддержави, що активно діє у всьому світі. Йому належать висловлювання політика великого кийка і «світовий поліцейський». Рузвельт запобіг критичному становищу у 1902 р., коли він знайшов рішення страйку вугільних гірників, що поставив під загрозу опалення більшості міських домівок. Рузвельт запросив власників шахт та лідерів профспілок до Білого дому і домовився на компроміс. Теодор Рузвельт був першим президентом, який запросив в Білий дім представника чорношкірих, першим американцем, який отримав Нобелівську премію мира (за посередництво в укладенні російсько-японського Портсмутського мирного договору).
27 жовтня минає 150 років від дня народження 20-го президента США Теодора Рузвельта. Детальніше дізнатися про його життя і політичну, громадську діяльність, можна переглянувши книжкову виставку у відділі документів іноземними мовами „Дух впевненості, суперництва і пристрасті”.

З 13 по 19 жовтня

Українці за довгі віки сформулювали кодекс родинних цінностей, якими, поза всяким сумнівом, можна пишатися: подружня вірність; піклування батьків про дітей; піклування дітей про батьків і старших у сім’ї; пошана до старшого покоління; взаємна любов і повага між батьками; злагода та довір’я між членами сім’ї; відповідальність; здоровий спосіб життя; дотримання народних звичаїв, гостинність тощо.
Ми передаємо наші ціннності з покоління в покоління: від батька до сина, від матері – доньці. Жити в парі, любити, мати розуміння й підтримку - вічне й нестаріюче бажання кожної людини. Відродження цінностей української сім’ї, збереження народних традицій, духовна злагода в родині – і є основа щасливої нації та процвітання країни.
В рамках обласної програми „Українська родина” відділ читальних залів підготував книжкову виставку „Від родинних цінностей – до багатства нації”, яка працюватиме з 20 жовтня.

Жорж Бізе - один з найобдарованіших французьких композиторів, талант якого яскраво висловився у всесвітньо відомій опері "Кармен". Його творчість становить значний пласт драматичної світової культури. Він написав чимало романсів, фортепіанних п'єс: "Le Depart", "Les Reves", "Les Confidences" "Le Retour", "Trompette et tambour" тощо, транскрипції мотивів мелодії з опери "Міньйон", "Дон Жуана", "Гамлет".
Запрошуємо у відділ мистецтв переглянути книжкову виставку присвячену 170 річчю від дня народження видатного композитора - Жоржа Бізе, яка працюватиме з 25 жовтня.

З 13 по 19 жовтня

14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, відзначається День українського козацтва. З давніх-давен Пречисту Богородицю козаки вважали своєю покровителькою. Історики вважають, що українське козацтво виникло в 1480-х роках, але тільки в середині XVI століття їхня кількість зросла настільки, що козацьке військо почало впливати на перебіг політичних подій в Україні і Європі.
Неможливо знайти у минулому України якесь інше явище, яке б так глибоко і різнопланово вплинуло на історичну долю всього українського народу. Козацтво - це не лише суспільний стан з особливим способом життя, не лише самобутнє військове формування з тільки йому притаманним плетивом дипломатичних відносин з близькими і далекими сусідами. Козацтво було неповторною моделлю суспільного розвитку з оригінальним соціально-політичним устроєм, своєрідним побутом, традиціями, етичними і правовими нормами та інститутами, культурою, фольклором.
Козаччина - доба піднесення народного духу, доба видатних державних, військових, церковних та культурних діячів - будівничих національної державності, які уславили Україну, зробили її знаною у всьому світі.
З 7 жовтня у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Гетьманськими столицями, козацькими шляхами”. З 13 жовтня запрошуємо у відділ рідкісних та ціних документів переглянути книжкову виставку „Козацькому роду нема переводу”, а з 14 жовтня – книжкову викладку „І понесе луна козацьке слово” у відділі міського абонементу.

Проблема торгівлі людьми має глибоке коріння і суспільство на різних етапах свого розвитку по різному ставилось до цього. Лише на початку ХХ століття розпочалася міждержавна робота, в рамках якої, світове співтовариство розглядає торгівлю людьми як проблему боротьби із злочинністю. Це негативне явище може виявлятися у різних формах – від викрадення людей до їх продажу шляхом обману, шантажу. Жертви торгівлі людьми використовуються для примусової праці, у порнобізнесі, як донори для трансплантації тканин і органів тощо.
В рамках обласної програми “Протидії торгівлі людьми на період до 2010 року” з 15 жовтня у відділі міського абонементу працюватиме викладка літератури „Жінка – не товар!”

З метою популяризації літератури з питань сільського господарства відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук підготував для читачів книжкову виставку „Домашнє птахівництво” та перегляд літератури „Сільськогосподарські культури: технології вирощування та збирання врожаю”, які працюватимуть з 15 жовтня.

З 6 по 12 жовтня

Джузеппе Верді - класик італійської музичної культури, один з найвидатніших композиторів XIX ст. Його музиці властива невгасаюча з часом іскра високого цивільного пафосу, безпомилкова точність у втіленні складних процесів, що відбуваються в глибинах людської душі, благородство, краса і невичерпний мелодізм. Перу композитора належать 26 опер, духовні та інструментальні твори, романси. Немає в світі музичного театру, в якому не ставилися б опери Верді. "Ріголетто", "Травіата", "Аїда" та інші належать до популярних опер і користуються любов'ю в найширших масах слухачів. Багато мелодій з опер Верді стали всесвітньо знаменитими, а на батьківщині композитора, в Італії, співаються як народні пісні.
З 10 жовтня завітайте у відділі мистецтв, де працюватиме книжкова виставка, присвячена 195-річчю від дня народжння Джузеппе Верді, італійського композитора.

Європейський Союз – це сім’я демократичних Європейських країн, які об’єдналися заради миру та процвітання. Поступово Україна йде до своєї мети: стати сучасною і процвітаючою європейською країною. Важливу роль на шляху до євроінтеграції відіграє інформаційна сфера.
З 10 жовтня запрошуємо у відділ читальних залів переглянути книжкову виставку в рамках дії проекту „Центр Європейської інформації” – „Україна – ЄС: взаємодія в інформаційній сфері”.

Глобальна екологічна криза є реалією нашого часу. Але на фоні політичної і економічної ситуації, яка склалася в Україні, проблема стосунків з природним оточенням відкладається в побутовій свідомості на задній план. Найбільшу увагу привертають такі аспекти загострення екологічної ситуації, наслідки аварії на ЧАЕС. Тому для українського суспільства проблема формування екологічної свідомості є нагальною, і у найближчих десятиліттях вона повинна стати найважливішим фактором його розвитку. Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук запрошує з 8 жовтня переглянути книжкову виставку „На допомогу студенту-екологу”.

З 29 вересня по 5 жовтня

30 вересня - День відкритих дверей
в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського

30 вересня Україна святкує Всеукраїнський День бібліотек. Символічно, що саме в день Віри, Надії, Любові і матері їх Софії (мудрості) відзначається це свято. Сама назва - Всеукраїнський свідчить, що це свято не тільки професійне, а загальнонародне, адже саме через бібліотеки, на різних етапах життя, проходить все населення України, бо без книги нема знань, поступу вперед.
Щороку, наприкінці вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського вже стало доброю традицією проводити День відкритих дверей, під час якого розкриваються багатогранні можливості книги та бібліотеки. У цьому році захід проходить 30 вересня – саме в день професійного свята.
В цей день в бібліотеці відбудеться багато цікавих відкритих переглядів новинок, виставок та інших заходів:

  • З 11 до 16 години в холі першого поверху проходитиме великий відкритий перегляд літератури, на якому кожен відділ представить нові надходження за 2008 рік;
  • о 14-ій годині відділ мистецтв запрошує всіх бажаючих на презентацію виставки живопису „Харківська парость” молодої харківської художниці Марії Некрасової;
  • у відділі читальних залів гості та читачі матимуть змогу оглянути виставку „Українська килимова лялька”, художника-майстра килимарства Олександри Іванівни Пренко, керівника студії килимарства обласного центру дитячо-юнацької творчості, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Шанувальники книги матимуть змогу ознайомитися з іншими літературними виставками, які будуть представлені у кожному відділі бібліотеки. Зокрема, відділ рідкісних і цінних документів представить стародруки, наявні у фондах бібліотеки, бібліотекарі відділу документів з економіки, виробництва і природничих наук презентуватимуть туристично-пізнавальну книжкову виставку „По країнах і континентах”, відділу читальних залів – книжкову виставку „Бібліотека і бібліотекар – невід’ємне, вічне”.

1 жовтня - відкриття Канадсько-Українського бібліотечного центру

1 жовтня о 13:00 відбудеться надзвичайно важлива подія не лише в межах обласної універсальної наукової бібліотеки, а у сфері культури, науки, освіти Кіровоградської області - урочисте відкриття Канадсько-Українського бібліотечного центру.
Ініціатором та меценатом його створення стало Канадське Товариство Приятелів України, очолюване Іваном Кузиком.
Близько 18 тисяч примірників книг та журналів подарувало Товариство нашій бібліотеці. Тут є матеріали, які збиралися і надсилалися в Україну, друковані на Заході й включають видання з української історії, культури, літературознавства та мистецтва – все, що пов’язано з українікою, включно з підручниками та книжками для дітей. Тут й історія УПА, і видання Конгресу Українських націоналістів художні твори, літературознавчі дослідження, спогади українців, які виїхали до Канади, періодичні видання. Досить цікаві деякі видання з автографами, екслібрисами, видання довоєнних років, праці початку ХХ століття вихідців із Кіровоградщини, або про Кіровоградщину, праці, які для наших науковців справді мають велике значення.
Метою цього центру є розширення інформаційної і просвітницької діяльності бібліотеки, розвиток української національної культури, повноцінне використання світової літератури в духовній єдності українців, надання можливості жителям області користуватися культурними досягненнями українців, які живуть за межами України, підтримувати зв'язки з культурно-освітніми установами Канади.
Тож запрошуємо відвідати обласну універсальну наукову бібліотеку і стати не лише гостями в ці святкові дні, а й нашими постійними користувачами, друзями, шанувальниками книги.

З 22 по 28 вересня

Коли Василя Сухомлинського питали: "Що найголовніше було в Вашому житті?", він відповідав: "Любов до дітей!" Щира любов до дітей і справжня педагогічна культура, за Сухомлинським, — поняття нерозривні. Він вважав, що вчитель зобов'язаний уміти дорожити дитячим довір'ям, щадити беззахисність дітей, бути для нього втіленням добра і справедливості. Без цих якостей не може бути вчителя. "Якщо вчитель став другом для дитини, якщо ця дружба осяяна благородним потягом, поривом до чогось світлого, розумного, в серці дитини ніколи не з'явиться зло. І якщо в школах є ті, що насторожилися, що нащетинилися, недовірливі, а іноді і злі діти, то лише тому, що вчителі не взнали їх, не знайшли підходу до них, не зуміли стати їх товаришами. Виховання без дружби з дитиною можна порівняти з блуканням в темряві".
28 вересня минає 90 років від дня народження педагога зі світовим ім’ям, педагога, який працював і нанизував кращі перлини своєї творчої роботи в маленькому селищі Павлиш на Кіровоградщині. Тож на цьому та наступному тижні запрошуємо користувачів переглянути літературні виставки, які розкривають життя і творчість Василя Олександровича: „Вчитель, мрійник, працелюб” (відділ міського абонемента, „Народна мудрість педагогіки Василя Сухомлинського” та „Шлях до джерела” (відділ краєзнавства)

З 8 по 14 вересня

Щорічний Міжнародний день письменності (International Literacy Day) відзначається за ініціативою ЮНЕСКО з 1966 року. Період 2003-2012 років проголошений Десятиліттям письменності резолюцією 56/116 Генеральної Асамблеї ООН. З метою забезпечення освіти розроблений Міжнародний план дій, названий Дакаром по місцю проведення 57-ої Генасамблеї, – в столиці Сенегалу.
Письменність — свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій області, довівши кількість грамотних людей в світі до чотирьох мільярдів. До Міжнародного дня писемності у відділі документів іноземними мовами з 8 вересня розгорнуто книжкову виставку „Мистецтво писемного спілкування”.

Професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно – встановлений Указом Президента від 12.01.1996 № 52/96 і відзначається щорічно в другу суботу вересня – цього року 13 вересня Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв декілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс в Харківському оперному театрі.
Історію та розвиток світового й вітчизняного кіно можна прослідкувати у відділі мистецтв, в рамках календаря мистецтв, де 13 вересня розпочинає роботу книжкова виставка - День українського кіно.

9 вересня виповнюється 180 років від дня народження всесвітньо відомого письменника, мислителя, філософа, визначної людини сторіччя – Льва Миколайовича Толстого. Складним було його життя, час, в якому він жив, але ця людина залишила по собі неоціненну літературну спадщину надзвичайно великої сили духу…
У відділі рідкісних і цінних документів представлено книжкову виставку „До 180-річчя від дня народження Л.М. Толстого”, в читальному залі – „Лев Толстой: ідейно-естетичні пошуки”, а у відділі міського абонемента – книжкову викладку „Незрівнянний художник життя”.

З 25 по 31 серпня

Старицька-Черняхівська Людмила Михайлівна — українська письменниця, літературний критик, громадський діяч. Вона брала участь в українському мистецькому русі, активно займалася громадською роботою. Після смерті М. Лисенка Людмила Михайлівна очолила Київський літературно-мистецький клуб “Родина”, належала до українських поступовців (ТУП), партії соціалістів-федералістів, була учасницею Собору УАП Церкви (1921).
До 140-річчя від дня народження Л. Старицької-Черняхівської відділ читальних залів підготував книжкову виставку „У світі творів Старицької-Черняхівської”, яка почне працювати з 29 серпня.

Проблема якості освіти непокоїть сьогодні всі без винятку країни світу. Нині всі розуміють, що якісна освіта є запорукою випереджального розвитку держави, її конкурентоспроможності на світовій арені. На сьогодні, в Україні, якість освіти забезпечується постійним контролем з метою своєчасного усунення недоліків та підвищення ефективності функціонування всіх складових системи.
З 26 серпня запрошуємо у відділ читальних залів переглянути книжкову виставку з циклу „Освіта ХХІ століття” - „Вчитель і якість освіти”.

З 18 по 24 серпня

Я вільний птах, як тая непорушність,
І у польоті небо ворушу.
І в Україні я є Незалежність,
Де чесність й вільності, сміливо бережу.
І хай народ наш занепав раніше,
Та ми відродим славнії роки.
Пройшовши через ріки та складніше,
Ми сміливіше будемо рости.
І хоч всі кажуть, що ми не спроможні,
Та край наш вільний, мужньо бережем.
Ми України чесні діти,
І в новий світ, ми вільними прийдем!
                                                                              Володимир Архіпенко.

24 серпня ми відзначаємо одне з найголовніших свят нашої країни – День Незалежності. Для кожного з нас слово „незалежність” має особливе значення. Ще змалечку ми прагнемо до свободи, справедливості та рівності. Виховуємо в собі почуття самостійності. Тому що знаємо - головна умова існування нації – державна незалежність. І нам необхідно любити і поважати країну, в якій ми народилися, країну, яка дала нам освіту, знати її історію та традиції і тільки тоді, ми зможемо з гідністю називати себе українцями.
Запрошуємо переглянути книжкові вистаки та викладки присвячені до Дня Незалежності. У відділі міського абонементу з 20 серпня працюватиме книжкова викладка „Незалежна Україна – на всі віки, на всі часи”, а у відділі читальних залів з 11 серпня працює книжкова виставка „Від декларації до незалежності”.
Також, до Дня Державного прапору України, який відзначається 23 серпня, відділ читальних залів підготував викладку літератури „Благословенні кольори української долі”.

Коровін Сергій Олексійович - російський художник, живописець і графік. Увійшов до історії як вірний послідовник «реалізму передвижників. Він по-своєму чуйно вбирав віяння імпресіонізму і символізму, зумівши сконцентрувати в своїх образах соціальні розломи і стреси післяреформеного часу, виражені як в персонажах, так і в найобтяжливішій атмосфері картин.
З 19 серпня запрошуємо у відділ мистецтв переглянути книжкову виставку присвячену 150-річчю від дня народження Сергія Коровіна.

З 11 по 17 серпня

Управління персоналом є найважливішим аспектом в діяльності будь-якої компанії, підприємства. Здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємством, випуск продукції, яка була б конкурентоспроможною на зарубіжних ринках, залежить не тільки від технічного оснащення підприємства, наявності сучасних технологій, а й від кваліфікації співробітників підприємства, ефективного управління персоналом.
Управління персоналом набуває дедалі більшого значення як чинник підвищення конкурентоспроможності підприємства, досягнення успіху в реалізації його стратегії розвитку.
Запрошуємо дізнатися більше про основні принципи, стилі та стратегії управління у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук, де з 14 серпня працюватиме книжкова виставка „Управління персоналом: мистецтво чи наука?”.
А з 12 серпня у відділі працюватиме книжкова виставка „Забезпечення життєдіяльності людини – один з напрямів гармонізації суспільства”, де буде представлена література, що висвітлює проблеми забезпечення життєдіяльності і якості життя людини.

Роберт де Ніро – один із провідних акторів американського кіно 70 - 80-х років. Розкутий, пластичний, швидкий в словах і рухах. За його неординарною, притягуючою око зовнішністю ховаються характер, сила, рішучість, небезпечна непередбачуваність і сексуальний магнетизм. Кількість відомих ролей, включаючи ряд культових образів, насилу піддається обліку. Неодноразовий лауреат премії Оскар. Феноменальна багатоплановість, здібність до перевтілення не має собі рівних в сучасному Голлівуді.
Запрошуємо переглянути книжкову виставку, присвячену 65-річчю від дня народження великого актора, яка почне працювати з 17 серпня у відділі мистецтв.

З 4 по 10 серпня

Сім'я - головний осередок суспільства, а щасливі родини створюють гарні взаємовідносини в суспільстві. Сімейна атмосфера створюється всіма для кожного. Для того, щоб зрозуміти іншу людину, треба навчитися бачити в ній головне, не чіплятися до дріб'язкового, несуттєвого адже недоліки можна знайти у кожного. Тому необхідно пам’ятати слова Стендаля: "У світі почуттів є лише один закон - принести щастя тому, кого кохаєш...". З 4 серпня запрошуємо у відділ читальних залів переглянути книжкову виставку „Гармонія сімейних стосунків”, що діє в рамках програми „Українська родина”.

ЇЇ територія не сягає великих розмірів, її мовою більше ніде не говорять, її народні пісні водночас схожі і не схожі на інші – тим не менш, ось уже більше 1100 років живе у центрі Європи угорський народ. Угорщина по праву є маленькою скарбничкою Європи. В жодній іншій країні немає такої кількості гарячих лікувальних джерел із різноманітним складом води та лікувальними властивостями. Незвичайна і національна угорська кухня вже завоювала любов чималої кількості шанувальників по всьому світі. Угорці як ніхто інший поєднали найбільші здобутки європейської духовної цивілізації із надзвичайною природністю і неприхованим гедонізмом.
В рамках дії проекту „Центр Європейської інформації” з 4 серпня запрошуємо усіх небайдужих до цікавої та корисної інформації у відділ читальних залів переглянути книжкову виставку „Угорщина – національна ментальність і європейські цінності”.

Літо – яскрава пора для збирання грибів. Це справа не тільки цікава, а й серйозна. Не знаючи броду, не сунься у воду — вчить народна мудрість. І перш ніж йти з кошиком у ліс, треба добре знати, які з грибів можна збирати, а які — ні та обов’язково дотримуватись основних правил. Тоді ви уникните випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре па м’ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.
Дізнатися більш детальніше про основні правила збирання грибів можна, завітавши у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук, де з 5 серпня працюватиме книжкова виставка „Тихе полювання. Поради грибнику”.

Піклуватися про своє здоров'я люди зазвичай починають тільки після того, як недуга дасть про себе знати. Обставини примушують людину самостійно шукати шлях до одужання або надавати допомогу своїми близькими в домашніх умовах, проте можна запобігти цим захворюванням набагато раніше. Потрібно всього лише вести здоровий спосіб життя.
Запрошуємо усіх небайдужих до свого здоров’я дізнатись більше цікавої та корисної інформації переглянувши книжкову викладку „Здоровий спосіб життя – хворобам нема вороття”, що працюватиме у відділі міського абонементу з 10 серпня.

21 – 27 липня

Згідно з Указом Президента України №256 від 24 березня 2008 р. протягом липня-серпня 2008 року в нашій державі відзначатиметься 1020-річчя Хрещення Київської Русі. Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського не залишається осторонь цієї знаменної події. Пропонуємо нашим читачам переглянути книжкові виставки „Духовного причастя світлий шлях” (відділ читальних залів, де виставка працює з 30 червня) та „Збережемо духовність” (відділ рідкісних і цінних документів) – з 21 липня.

Туристичний сезон – в розпалі. Тому відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук підготував цікавинки, які знадобляться кожному, хто планує провести відпустку за межами свого міста. Література, представлена на виставці ”По країнах і континентах” буде цікава відпочиваючим як на вітчизняних курортах, так і закордонних. Виставка працює з 22 липня.

Святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі є надзвичайно важливою подією для нашого суспільства.

Таке переконання висловив Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі із делегацією Вселенського патріархату. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Він також висловив сподівання, що урочисті заходи з цієї нагоди сприятимуть об'єднавчим процесам в українському православ'ї.

Ющенко відзначив надзвичайну важливість святкування 1020-річчя Хрещення Русі

З 14 по 20 липня

Володимир Володимирович Маяковський народився 19 липня 1893 р. у грузинському селищі Багдаді в родині лісника. Мати була родом з херсонських селян. Це й дало привід поетові згодом писати про своє походження: „Я дедом - казак, другим – сечевик…” – Саме так називається книжкова викладка, що працює з 18 липня у відділі міського абонемента, присвячена 115-ій річниці від дня народження видатного російського поета, і яка представляє літературу з його натхненною поезією, його бурхливим життям і не менш складним коханням... Гіперболізм світосприймання поета допомагав йому у творчості, але заважав у житті. Він прагнув великої віри, всесвітнього визнання, космічного кохання. В історії поряд з його іменем згадується Лілія Брік. Саме її поетичне ім'я римував В.Маяковський, саме їй присвятив він більшість своїх творів. Вони познайомились влітку 1915 р. На той час Л.Брік була одружена, що ускладнювало їхні взаємини. Вихід із пікантної ситуації В.Маяковський та Бріки знайшли незвичний: погодилися на “любовний трикутник” і створили нову родину. Йосип Брік, який дуже кохав дружину, обрав собі роль друга і порадника. До речі, саме він перший почав вивчати віршування поета, допомагав йому. Про особисте життя поета зараз відомо небагато - радянська критика вміло замовчувала такі „недоладні” сторінки життя. Але… революції відходять, взаємини залишаються.

Також багато незрозумілого і втаємниченого в долях інших великих людей: Тараса Шевченка і Варвари Рєпніної. З жовтня 1843-го по жовтень 44-го року з перервами поет мешкав у сімействі Миколи Григоровича Рєпніна-Волконського — князя, генерала, старшого брата декабриста С.Волконського. Дочка князя, 35-річна Варвара, захопилася талантом і поезією Шевченка й закохалася в нього на все життя. Оскільки кохання не було взаємним, то княжна вирішила, що їй Богом призначено стати ангелом-охоронцем поета, і всіма силами своєї душі боролася з жагучим почуттям. Поет з великою повагою поставився до трепетного почуття Варвари, але не міг примусити серце відповісти на щире кохання. Врешті-решт між ними зав’язалася тепла довірлива дружба, яка не переривалася майже до останніх років життя Т.Шевченка. Але княжна Варвара не лише цим залишила свій слід в історії. Вона була талановитою письменницею, яка знала кілька мов. Переглянути книжкову виставку до 200-річчя від дня народження письменниці „Ангел чистої краси”, і, можливо, розкрити таємниці , завіяні пилом історії, запрошуємо у відділ читальних залів.

З 7 по 13 липня

Права людини є складним, багатовимірним явищем. У різні епохи проблема прав людини, незмінно залишаючись політико-правовою, набувала релігійно-етичного, філософського звучання. Кожна людина має право на життя, на свободу i на особисту недоторканність. Всі люди народжуються вільними i рівними у своїй гідності та правах. Вони наділені розумом i совістю i повинні діяти у відношенні один до одного в дусі братерства.
Права людини грають особливу роль у взаємовідносинах людини і держави. Вони контролюють і регулюють здійснення державної влади над окремою людиною, надають свободи громадянам у відношеннях з державою і потребують від держави задоволення основних потреб людей, підпадаючих під його юрисдикцію. Краще всього ці права виражені в міжнародно-правових, котрі були погоджені державами і в яких вміщуються норми прав людини.
В рамках дії проекту „Центр Європейської інформації” з 7 липня запрошуємо усіх небайдужих до цікавої та корисної інформації у відділ читальних залів переглянути книжкову виставку „Європейські стандарти в галузі прав людини”.

8 липня виповнюється 70 років від дня народження Леся Танюка - режисера, письменника, мистецтвознавця і культуролога, відомого політичного діяча, Народного депутата України трьох скликань, члена національної комісії України в справах ЮНЕСКО. Творчий доробок Леся Степановича - це понад 60 театральних вистав, кіно- і телефільмів, декілька публіцистичних книжок, збірка поезії «Сповідь», монографія про М. Крушельницького, чисельні документальні дослідження.
13 липня виповнюється 70 років від дня народження Мирослава Скорика - класика української музики, композитора універсального обдарування, народного артиста України, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка, члена-кореспондента Академії мистецтв України, професора, кандидата мистецтвознавства. Він першим вніс в українську легку музику ритми джазу і року, є автором музики до фільмів , серед яких найпопулярніші "Тіні забутих предків" за повістю Коцюбинського, "Царівна" Ольги Кобилянської, "Кам"яний хрест" Лесі Українки.
Запрошуємо у відділ мистецтв переглянути книжкові виставки, присвячені життю і творчості цим відомим діячам культури.



З 30 червня по 6 липня

До Дня Конституції України Наталя Ніжнікова підготувала експозицію частини своєї приватної колекції старовинних українських рушників „Рушникові доріжки”. Рушники, як і люди, мають власний життєпис. Вони народжуються під співи майстринь у світлицях, вірно слугують, супроводжуючи людину все життя і так само відходять, втративши дбайливих господарів. Створені представлені на виставці рушники у нашому степовому краї у середині минулого століття, а відтак є матеріальним свідченням нашої культури і нашої епохи. Вишиті переважно гладдю, але є і рушники, мережані хрестиком. Всміхаються мальви і ружі, підморгують братки, пломеніють маки і гордовито роззираються довкола пишні троянди, кутаються в мереживні китиці скромні фіалки, тихенько подзенькують дзвоники, переплітаються волошки із золотим колоссям. Наше степове різнотрав`я і золотосинь. Вони розмовляють із нами мовою символів, мовою краси, вони не хочуть, аби перервалась нитка часу, що єднає покоління. Вони несуть з глибин часу код народу.
Запрошуємо переглянути цю дивовижно-прекрасну виставку, яка буде демонструватися протягом місяця, у відділі краєзнавства.

Микола Васильович Гоголь сказав: „Архітектура – теж літопис світу, вона говорить тоді, коли мовчать і пісні, і легенди і коли вже нічого не говорить про втрачений народ”. Архітектура має велику мистецьку силу, її вплив ми відчуваємо на собі скрізь і завжди. Всесвітньовідомі пам’ятки, що створювалися талантом і натхненною працею багатьох поколінь зодчих, становлять національну гордість і входять до скарбниці світової культурної спадщини. Запрошуємо переглянути книжкові виставки „1 липня – день архітектури” у відділі мистецтв та у відділі рідкісних і цінних документів.

У п’ятницю, 4 липня, США відзначать своє головне свято — День незалежності. Для Америки улюблене заняття в цей день — смажити м’ясо на грилі. Інші використовують триденний уїк-енд для подорожей. Відповідно до підрахунків, у такі святково - вихідні дні подорожувати вирушають понад 40 мільйонів жителів США. А «цвяхом програми» стане салют, без якого не обходиться жоден День незалежності США. Особливо барвистими такі вечори є у найбільших містах США. Запрошуємо переглянути виставку „День незалежності США” у відділі документів іноземними мовами.



З 23 по 29 червня

26 червня - Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням.
Запрошуємо переглянути книжкову виставку „Наркоманія сьогодні: залежність і протидія” (відділ читальних залів) та книжкову викладку „Наркоманія: міфи і реальність” (відділ міського абонемента).
Наркоманія в Україні (як повідомляє http://www.greenparty.ua/consultations/drugs/) давно набула вигляду епідемії. Кількість людей, які вживають наркотики, офіційно становить близько 100 000. Реальна цифра, за оцінками МВС, у 10–12 разів більше, і може скласти 600–800 тисяч, а тенета наркобізнесу ловлять нових жертв. За даними Інтерполу, в країні зареєстровано близько 70 тисяч розповсюджувачів наркотиків. Дослідження показали, що середній вік початку прийому наркотиків – 13–15 років, а в деяких містах нашої країни ще менший – 9–13 років. Середня тривалість життя людини після початку регулярного прийому наркотиків складає 7 років. Наркомани рідко доживають до 30-річного віку. Є багато причин, які змушують людину за допомогою наркотиків шукати “кращого життя”, але це життя без майбутнього.

У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу. Дню Конституції присвячено книжкову виставку „Конституційна свобода і рівність людей”, яка працює у відділі читальних залів з 23 червня.



З 16 по 22 червня

Шістдесят cім років тому 22 червня, з нападу фашистської Німеччини на Радянський Союз розпочалася Велика Вітчизняна Війна.
Один із перших і найтяжчих ударів фашистських військ взяла на себе Україна. Німецька авіація завдала масованих ударів по радянських військових частинах, залізницях, заводах та великих містах, залітаючи в глиб радянської території до трьохсот кілометрів. Війна Німеччини та Радянського Союзу тривала 1418 діб.
Загалом, за статистикою, у Великій Вітчизняній загинуло понад вісім з половиною мільйонів українців. Дню скорботи і вшануванню памяті жертв війни в Україні присвячено книжкову виставку „Поринути у вир давно минулих подій”, яка працює у відділі читальних залів.

Його книги спалювали на площах. Його називали зрадником батьківщини, плейбоєм, дешевою знаменитістю. Його сучасників дратувала політична пасивність Ремарка. Але він продовжував творити і став одним з найбільш відомих і читаних німецьких письменників минулого сторіччя. Хоч б одну його книгу варто прочитати. Ремарк — біограф своєї епохи. На початку ХХ століття були знищені не лише мільйони життів, але і ідеї, поняття, ідеали. Були зруйновані не лише країни, але і прості уявлення про те, що добре і що погано, знецінювалися не лише гроші, але і етичні принципи. Але сам письменник, так само як і герої його романів, продовжував вірити в любов і дружбу. Показово, що майже всі думки Ремарка застосовні і до нашого часу, і до дійсності, що оточує нас. Настільки сильне світовідчуття письменника. До 110-річчя від дня народження Еріха Марії Ремарка (22 червня) у відділі документів іноземними мовами працює книжкова виставка „У дружбі і в коханні”, а у відділі читальних залів „Життя і смерть пером”.



З 9 по 15 червня

У другу суботу червня в Англії Національне свято - офіційно святкується день народження англійського монарха. Цього дня в резиденції британських королів в Уайтхоллі (Whitehall) проходить церемоніальний парад. Ця церемонія бере початок в сімнадцятому столітті. Тоді було прийнято проносити прапори перед солдатами, з 1748 року парад з урочистим пронесенням прапорів перед військом став проводитися в офіційний день народження монарха. Під час церемонії королева інспектує війська, а після вона дає великий бал, де збирається вся знать держави.
До речі, королеві Великобританії Єлизаветі 21 квітня цього року виповнилося 82 роки. Офіційних заходів у цей день не було заплановано,королева святкує день народження 14 червня, в офіційний день народження монарха.
Дню народження Королеви Великобританії та Північної Ірландії присвячено книжкову виставку у відділі документів іноземними мовами «До берегів туманного Альбіону», яка почне працювати з 14 червня.

Класицизм - це природне і закономірне дня певних етапів художнього розвитку людини прагнення знайти точку опори в змінному світі, знайти упевненість в майбутньому, спокій, емоційну врівноваженість в системі раціонального художнього мислення, строгих, замкнутих, розмірених, перевірених класикою формах. Тому Класицизм не локалізується в якій-небудь одній історичній епосі, художньому напрямі, течії, стилі або національній школі мистецтва. Він зустрічається постійно в найрізноманітніших формах, в різні періоди і в різних країнах. Продовжуючи цикл книжкових виставок «Панорама літературних епох» з 10 червня запрошуємо переглянути літературу на тему «Високі ідеали класицизму», у відділі читальних залів.



З 2 по 8 червня

7 червня виповнюється 160 років від дня народження одного з найвидатніших художників XIX століття – Ежена Анрі Поля Гогена. Він був людиною дивною у своїй величі. За свідченнями очевидців, Гоген мав справжнє, природне благородство, гордість у поєднанні з простотою, яка межувала з банальністю, «всіма порами випромінював енергію, і, здавалося, він завжди виношував якийсь грандіозний художній задум». Художник говорив, що в ньому поєднуються дві особи — чуттєва людина і перуанський дикун. І це надавало йому дивного потенціалу — в особистості, житті і творчості. Картини французького живописця, графіка, скульптора Гогена по своїй площинності, орнаментальності і яскравості фарб нагадують декоративні тканини і певною мірою - мистецтво східних народів.
Запрошуємо у відділ документів іноземними мовами переглянути книжкову виставку „В гармонії людини і природи”, а у відділ мистецтв - книжкову виставку в рамках Календаря мистецтв, присвячена творчості цього відомого художника.

Ми всі хочемо жити в екологічно чистій країні, милуватися природою навколо нас: красою квітів, дерев, річок; бажаємо здоров’я нашим дітям та майбутньому поколінню. Усіх небайдужих до живої природи, екології нашої країни, міста, в якому ми живемо, запрошуємо у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук з 5 червня переглянути літературу з тематики „Екосередовище і сучасність”.

В рамках дії проекту „Центр європейської інформації” з 6 червня у відділі читальних залів працюватиме книжкова виставка „Міграційна політика Європейського Союзу”, на якій буде представлена література з даного питання.



З 26 травня по 1 червня

Тютюнова залежність є глобальною епідемією, яка все більш і більш спустошує країни й цілі регіони, у тому числі ті, які в найменшій мірі готові знести викликаний нею тягар непрацездатності, хвороб, зниження продуктивності праці та смертей. Паління щороку забирає тисячі життів у всіх країнах світу. Воно стало серйозною соціальною проблемою. Мода на паління на Заході пройшла років з двадцять тому. Але в нашій країні досягла піку своєї популярності. Люди забувають, що паління - це дуже шкідлива звичка. Вона призводить до залежності й позбутися її набагато складніше, ніж призвичаїтися. Для цього потрібні неабиякі вольові зусилля. Кожна людина мусить думати, піклуватися про своє здоров'я і здоров’я своєї родини, про благополуччя оточуючих. Лише тоді ми зможемо досягти, можливо й неповної, але гармонії в світі.
До Всесвітнього Дня без тютюну запрошуємо усіх небайдужих до цієї проблеми у відділ міського абонемента переглянути книжкову викладку „Димні світи. Що треба знати про куріння”, яка буде працювати з 31 травня.

Тваринництво — одна із стратегічних галузей сільського господарства, розвиток якої значною мірою визначає продовольчу безпеку держави і якість харчування населення, а отже, і здоров'я нації, про це говориться у Концепції Державної програми створення сприятливих умов для стабілізації та розвитку тваринництва на 2005-2010 роки. Дізнатися більш детальніше про розвиток тваринництва в Україні можна, завітавши у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук, де з 28 травня працюватиме книжкова виставка „Розвиток тваринництва: шляхи використання наявного потенціалу”.

Продовжуючи цикл книжкових виставок на допомогу студенту, працівники цього відділу підготували актуальну книжкову виставку „На допомогу студенту-програмісту”, яка працюватиме з 27 травня.



З 19 по 25 травня

Ще тиждень – і пролунає останній шкільний дзвінок. Перед сотнями тисяч випускників розчиняться двері у доросле життя. І хоча кожен випускник має уяву (чи думає, що має) про те, чим би хотів займатися у житті, яку стежку обрати – це неможливо зробити без подальшої освіти. Допомогти визначитися і з’ясувати для себе ці питання допоможе книжкова виставка „Сучасні цілі та завдання вищої освіти в Україні”, яка почне працювати з 22 травня у відділі читальних залів. А 23 травня в цьому ж відділі в рамках роботи проекту „Центр Європейської інформації” відбудеться тренінг „Молодіжні організації в євроінтеграційному просторі”.

День слов'янської писемності й культури встановлений Указом Президента України в 2004 році. Відповідно до документа, це свято відзначається щорічно 24 травня в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, що заклали основу слов'янської писемності - принесли на слов’янські землі писемність і створили першу слов’янську абетку. З нагоди цієї події 22 травня у відділі читальних залів розпочинає роботу книжкова виставка „Срібні дзвони слов’янської духовності”. В цей же день 22 травня відзначається обласний День поезії. Працівники відділу краєзнавства підготували цікаву книжкову виставку „Шевченкіана степова” і запрошують переглянути її поціновувачів поезії.



З 12 по 18 травня

Давня традиція святкування Дня матері сьогодні набирає нового звучання. Найкращі літературні твори звеличували жінку-матір, їй присвячували пісні й поеми. І в кожній українській хаті завжди була ікона Божої матері, в якої просили покровительства і захисту. Звичайно, головну школу поваги до батьків, в першу чергу до мами, дитина проходить у сім’ї.
Для українців родина завжди була особливою, найбільшою цінністю. Міцна родина є головною складовою щастя, успішності кожної людини.
Найбільші родинні свята - День матері і День сім’ї - зберуть все більше українців, щоб привітати своїх мам і бабусь, засвідчити єдність роду. До цих свят пропонуємо переглянути такі книжкові виставки „І немає дивнішої краси, і немає святішої святині”, „Завидна доля материнська”, „З родини йде життя людини” – відділ читальних залів. „Родинная любов на все життя плекає в серці найщиріші почуття” – відділ міського абонемента.

Щорічно у третю суботу травня - цього року 17 травня - відзначається День Європи в Україні. Святкування Дня Європи проводиться для формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України, ознайомлення людей з європейськими цінностями та традиціями, популяризації загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді. Наша бібліотека підготувала цикл цікавих заходів „Святкуємо День Європи”. Користувачам пропонуємо переглянути виставку фотографій Олександра Базулина „Європа очима кіровоградців” та виставку творчих робіт молоді (зокрема вироби декоративно-ужиткового мистецтва) „Україна – країна європейська”; книжкові виставки „Що святкує Європа: національні свята країн-членів ЄС" (відділ читальних залів), „Європа на твої долоні” (відділ документів іноземними мовами).



З 5 по 11 травня

Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1941-1945 рр. Не щезне в пам’яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога над фашистами. Можна по-різному ставитися до Великої Вітчизняної війни, по-різному її називати, але не можна забути тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для щастя інших. Серед нас ще живуть ті, хто своїми очима бачив війну, на жаль, їх залишилось вже мало. Їхні груди вкриті медалями, на скронях – сивина. Але вони пам’ятають ті страшні часи, хоч часто їм і не хочеться про них згадувати.
З 5 травня у відділі читальних залів запрошуємо переглянути книжкову виставку „Свято, що гуртує покоління”, а відділі міського абонемента – книжкову викладку „Їх пам'ять – війна”, присвячену до цієї події.

"... А як прийде весна, то зазеленіють трави, а потім і квіти зацвітуть! Ой боже мій! Як глянеш кругом, то та гарна, а та ще краща, а та ще чудовіша, та начебто аж посхиляються до мене, та як не промовляють: «Хто ж нас тоді буде малювати, як ти покинеш?" То я все на світі забуду, та й знов малюю квіти. Ой, не гнівайтесь на мене, мої близькі та далекі друзі, що я малюю квіти, бо із квітів картини красиві…" – писала в листі відома українська художниця Катерина Білокур.
Весна – час квіткового розмаю. Книжкову виставку „Квітковий вернісаж”, яка працює з 7 травня, запрошуємо переглянути у відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук.



З 28 квітня по 4 травня

Вітаємо наших користувачів з Великодніми і травневими святами і повідомляємо про такий графік роботи: 26 квітня бібліотека працює з 10:00 до 17:00, 27 квітня – вихідний, 28, 29 квітня - з 11:00 до 19:00. 30 квітня бібліотека працює з 11:00 до 18:00, 1, 2 травня – вихідні. 8 травня – з 11:00 до 18:00, 9 травня – вихідний.

Можна по-різному ставитися до Павла Скоропадського, по-різному оцінювати його діяльність та мотиви, якими він керувався, але складно заперечити одне — очолювана ним Українська держава (з 29 квітня по 14 грудня 1918 року) встигла сягнути високого рівня й ще на початку ХХ століття мала шанс утвердитися на політичній карті світу: за далеко не повний рік створено чітку дієздатну систему управління, налагоджено фінансову справу, сформовано державний бюджет. Розбудовується регулярна армія: засновується Академія наук, яку очолює Володимир Вернадський, відкрито три університети: починають діяти національний архів та бібліотека, фонди якої складали більше мільйона томів. Проект нового герба розробляє Георгій Нарбут(саме при Скоропадському). Українська держава встановлює дипломатичні відносини більш ніж із 20 країнами світу.

З 29 квітня у відділі читальних залів пропонуємо переглянути книжкову виставку „Павло Скоропадський – гетьман Української держави”, присвячену 135-річчю від дня народження цієї політичної постаті, культурного діяча, нащадка славетного гетьмансько-старшинського роду, останнього гетьмана Української держави.



З 21 по 27 квітня

27 квітня весь християнський світ відзначає воскресіння Ісуса Христа з мертвих — подію, яка стала символом перемоги добра над злом, світла — над темрявою. Свято Великодня в Україні сьогодні символізує загальне відродження та обновлення. З нагоди цього Великого свята відділ мистецтв пропонує переглянути книжкову виставку „Весна духовна”, яка працює з 21 квітня.

У Всесвітній день книги і авторського права, який святкують 23 квітня у 190 країнах світу, вся спільнота - і ті, хто читає, і ті, хто пише, видає та продає книжкову продукцію - складають цілі програми заходів, які свідчать про їх любов до книги. Обласна універсальна наукова бібліотека пропонує користувачам переглянути книжкові виставки „Книги, які змінили український світ” (відділ міського абонемента), „Справжня книга - це прагнення до життя” (відділ читальних залів) та видань, які представить відділ рідкісних і цінних документів. Адже книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.

23 квітня в рамках проекту Центр європейської інформації відбудеться круглий стіл „Компетенція Європейського Союзу у вирішенні екологічних проблем”. В засіданні візьмуть участь державні службовці, викладачі кіровоградських вузів, студенти, члени громадських екологічних організацій. Розглядатимуться питання екологічних стандартів ЄС і вимоги до країн-кандидатів; найгостріші екологічні проблеми України та екологічний стан Кіровоградської області; сучасна екологічна політика країн Європейського Союзу у вирішенні проблем глобальної зміни клімату, здоров'я людини в екологічно несприятливих умовах тощо.

Минуло 22 роки, а чорний день Чорнобильської трагедiї продовжує хвилювати людей: i тих, кого вiн зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi.
Уже давно вiддзвенiли чорнобильськi дзвони, а ми все ще пам'ятаємо тих, хто пiшов у вогонь, - вони увiйшли у стогiн i душу, болем зчорнену до дна.
До річниці Чорнобильської трагедії у відділі читальних залів представлено книжкову виставку „Летять в Чорнобиль журавлі”, у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук – книжкова виставка „Знак біди: слідами Чорнобильської трагедії”, у відділі міського абонемента – викладка літератури ”Чорнобиль: яким його побачив світ”. Відділ мистецтв пропонує переглянути фільм „Чорнобиль: тризна”, автором сценарію якого є відома українська поетеса Ліна Костенко.
Цей день не минув безслiдно, вiн розплодив по свiту багато трагедiй; вiн буде завжди об'єднувати всiх одним спогадом, однiєю печаллю, однiєю надiєю.



З 14 по 20 квітня

23 серпня 1999 року на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії та культури було прийнято рішення установити в Україні День пам'яток історії та культури, який відзначатиметься щорічно 18 квітня - у Міжнародний день пам'яток і визначних місць. Нині в Україні під охороною держави перебувають понад 150 тис. пам'яток історії та культури, в тому числі близько 15 тис. пам'яток містобудування та архітектури. З цієї нагоди запрошуємо вас у відділ документів іноземними мовами переглянути книжкову виставку „Вічна краса, вічна музика”, а в холі бібліотеки працюватиме виставка, організована працівниками відділу мистецтв.

Ринкова трансформація економіки України передбачає підготовку економістів нової формації, які глибоко розуміють механізми функціонування світової і національної економіки, володіють знаннями і навичками для здійснення аналітично-прогностичних робіт з економіки на рівні внутрішнього і міжнародного ринку. Літературу з даної теми можна переглянути на книжковій виставці „На допомогу студенту – економісту”, яка працює у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.



З 7 по 13 квітня

7 квітня - Всесвітній день здоров'я, який відзначається з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, і є доброю нагодою привернути увагу держави та громадськості до проблем формування здоров'я. Особливо хвилюючій темі – жіночого здоров'я, збереження краси, грації, молодості, присвячена книжкова виставка у відділі читальних залів „Казкові чари Афродіти”, яка працює з 6 квітня. Адже погодьтеся, кожна жінка трішки чарівниця…

У відділі рідкісних і цінних документів працює книжкова викладка „Дослідники української історії ХІХ століття”. Особливо цінною працею, представленою на викладці, є дослідження Миколи Аркаса, надруковане у 1908 році – 100 років тому. Не менш важливим і грунтовним є дослідження Михайла Грушевського, вітчизняного історика, голови Української ЦентральноЇ Ради.



З 31 березня по 6 квітня

1 квітня - День сміху. Любителів гумору чекаємо у відділі читальних залів, де працює книжкова виставка „Веселка золотого сонце сміху”. Також цей день відзначається як Міжнародний день птахів. Відповідь на риторичне питання пропонуємо знайти у відділі документів іноземними мовами в літературі, представленій на книжковій виставці „Чому люди не літають?..”

У Бендерах (Молдова), у квітні 1710 року при обранні гетьманом Пилипа Орлика, був ухвалений документ, значимість якого важко переоцінити навіть сьогодні, століття по тому – Конституція прав і вольностей Війська Запорізького, затвердженого, до речі, шведським королем Карлом ХІІ. За цією Конституцією підтверджувалися і розширювалися права та привілеї Запорозької Січі. До 300-річчя прийняття Конституції Пилипа Орлика 1 квітня запрошуємо у відділ читальних залів переглянути книжкову виставку „Конституція Пилипа Орлика в контексті суспільно-політичної думки”.

Перший тиждень квітня багатий на ювілеї талановитих людей. 3 квітня виповнюється 90 років від дня народження Олеся Гончара, українського прозаїка, громадського діяча, члена АН УРСР. Книжкова виставка „Вогонь пречистий світлої душі” присвячена життю і творчості видатного письменника працює у відділі читальних залів, а у відділі міського абонемента - книжкова викладка „Собор української душі”.
Знаменитий автор „Вечорів на хуторі поблизу Диканьки” народився 1 квітня 1809 року, з цієї нагоди у відділі читальних залів працює виставка „Його свята любов до людства”, а у відділі міського абонемента - викладка літератури „З Україною в серці: шляхи творчої долі Миколи Гоголя”.
Також на початку квітня виповнюється 525 років від дня народження Рафаель Санті, італійського маляра та архітектора, визначного художника епохи Ренесансу, автора знаменитої „Сикстинської Мадонни”. У відділі документів іноземними мовами працює відкритий перегляд „Єдність ритму, пропорцій, колориту і архітектурних форм”, а у відділі мистецтв - книжкова виставка в рамках Календаря мистецтв, присвячена творчості цього відомого живописця.



З 24 по 30 березня

Важко сказати, яка пора року найкраща – пробудження природи чи її розквіт, чи останні спалахи багряних осінніх лісів, чи зимовий спокій оповитої білим саваном землі...Кожній із них віддають данину митці- поети, письменники, композитори, художники. Всю велич і красу природи можна відчути при безпосередній зустрічі з нею. В наш швидкоплинний час ми іноді обіднюємо себе можливістю зупинитися, прислухатися до шерхоту листя, до подиху вітру...Не встигнеш озирнутися, як промайне одна пора року за іншою, а за ними – роки.. Якби ми знали, скільки втрачаємо, коли не робимо жодних спроб пізнати те, що нас оточує, що дає нам життя. Зупинитися, поглянути на неймовірну красу природи, зображену на найкращих полотнах живописців, можна у відділі мистецтв, де з 24 березня працює виставка „Світ за моїм вікном”.

Розумовський Кирило Григорович - останній гетьман Лівобережної України широко освічена людина, президент Петербурзької академії наук, фельдмаршал, камергер і сенатор.
За часів його гетьманства було здійснено судову та військову реформи, проведено перепис населення, відстоювалися старовинні українські права та привілеї. Попри те, що Розумовський не був продовжувачем бойової слави своїх попередників-гетьманів, він усе-таки завдяки своїй цілеспрямованій державницькій діяльності й прагненню зберегти автономію України залишився в пам’яті нащадків як один з мудрих і освічених зверхників, а його час увійшов в історію як «золота осінь» автономії України.
До 280-річчя від дня народження видатного гетьмана з 29 березня запрошуємо у відділ міського абонемента переглянути викладку літератури „Останній гетьман Лівобережної України”.



З 17 по 23 березня

23 березня в Україні відзначається Всеукраїнський день працівників культури і аматорів народного мистецтва. Ця дата встановлена в березні 2000 року Указом Президента України № 484/2000, враховуючи вагомий внесок працівників культури і аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність. Від щирого серця вітаємо всіх працівників культури і аматорів народного мистецтва з професійним святом, бажаємо успіхів у роботі, втілення нових цікавих ідей, невтомного творчого пошуку та запрошуємо переглянути книжкову виставку, яка працює у відділі читальних залів „Передати не витрати, а здобутки”.

„Не в одних віршах поезія: вона розлита скрізь, вона навколо нас. Погляньте на ці дерева, на це небо - звідусіль віє красою і життям, а де краса і життя, там і поезія,” - так говорив російський письменник, майстер мови та психологічного аналізу Іван Сергійович Тургенєв.
Поезія — це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія — головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку. Поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами.
Всесвітній день поезії було проголошено делегатами 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в 1999 році. Перший всесвітній день поезії віздзначався в Парижі (Франція) 21 березня 2000 р., де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.
З нагоди Всесвітнього дня поезії, 21 березня, відділ документів іноземними мовами запрошує на перегляд літератури "До сонця хай летить душа моя", а у відділі читальних залів працює книжкова виставка „На висоті окрилених сердець”.

20 березня виповнюється 155 років від дня народження Ван Гога, відомого голландського художника, що творив в кінці XIX століття у Франції. Зараз, мабуть, важко знайти людину, якій було б незнайоме ім'я Вінсента Ван Гога. Його полотна стали одними з найдорожчих витворів сучасного мистецтва. Зараз його твори прикрашають найзнаменитіші галереї та музеї миру. У відділі мистецтв працює книжкова виставка, присвячена життю і творчості цього відомого художника.



З 10 по 16 березня

Сучасна педагогічна професія є однією з найбільш складних, тих, що потребує постійного нервового напруження, уміння дотримуватись такту, швидко і розумно реагувати на багатогранні фактори діяльності дитячого колективу і окремих учнів. Антон Семенович Макаренко – відомий педагог не лише в Україні а у світі, невичерпне джерело педагогічного натхнення. "Все краще дітям" - лозунг, відомий з радянських часів, належав саме Макаренкові і був його людським кредо. Він будував свою "Школу Життя" в умовах громадянської війни і післявоєнної руїни, збираючи учнів на вокзалах та горищах, створюючи "шпанські колективи", які виховали еліту нашої Країни. 13 березня - 120-річчя від дня народження А.С. Макаренка. Запрошуємо переглянути книжкову виставку „Класик української педагогіки”, яка працює у відділі читальних залів.

12 березня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук - відкритий перегляд літератури „Деревообробна промисловість: сировинний та виробничий потенціал”. Деревообробна промисловість України виробляє понад 300 найменувань товарної продукції, яка поставляється як на внутрішній, так і зовнішній ринок. Впродовж останніх років у галузі спостерігається стале зростання обсягів виробництва. Виставка буде цікава всім, хто цікавиться розвитком промисловості України.



З 3 по 9 березня

Напередодні 8 Березня жінки розквітають: яскраве вбрання, нові зачіски, загадкові усмішки, пустотливий блиск в очах - одним словом, весна прийшла.
Клуб народних ремесел „Ниточка” запрошує всіх поціновувачів оригінальних і дивовижних речей ручної роботи на відкриття персональної виставки Вікторії Олександрівни Кравчук. Презентація робіт майстра в’язання гачком і спицями відбудеться 4 березня о 17:00 у відділі краєзнавства. В програмі - демонстрація авторських виробів – предметів інтер’єру, одяг, аксесуари.

38% українців не вважають за необхідне включати сучасних політиків, громадських, релігійних діячів і спортсменів в список претендентів на звання "великих українців". В той же час, на думку 43,4% опитаних, найбільшим українцем є поет ХІХ століття Тарас Шевченко. Такі результати соціологічного дослідження, ініційованого по приводу проекту телеканалу "Інтер" "Великі українці" і проведеного "Українським демократичним кругом" за замовленням Інституту політики, повідомляє Информационное агентство www.liga.net http://news.liga.net/news/N0805411.html
Дійсно, Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.
Виставку „Цілюще джерело Шевченкової музи” до дня народження великого українця можна переглянути у відділі читальних залів з 3 березня. Також у цьому відділі буде представлено книжкову виставку „Лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка”, де можна буде ознайомитися з найвищими досягненнями вітчизняної літератури.

Євроінтеграція є головним зовнішньополітичним пріоритетом України, а євроінтеграційна ідея, яка набуває дедалі ширшої підтримки в українському суспільстві, поступово стає чинником не лише зовнішньої, але й внутрішньої політики України. В центрі Європейської інформації, що діє при відділі читальних залів, з 5 березня розпочинає роботу книжкова виставка „Україна - ЄС: від філософії до практики”.



З 25 лютого по 3 березня

Ефективні технічні, організаційні та економічні нововведення неодмінно призводять до помітних позитивних змін у соціальних процесах на підприємствах, а все зростаюча актуалізація нагальних завдань соціального характеру ініціює їх розв'язання за допомогою нових організаційно-технічних і економічних рішень. Про багатоплановість аспектів, усі нововведення на підприємствах, які зорієнтовані на динамічний розвиток і невпинне підвищення ефективності виробництва, можна дізнатися, переглянувши літературу „Організація сучасного виробництва”, що представлена у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук з 27 лютого.

28 лютого знаменитому українському диригентові Стефанові Турчаку виповнилося б 70 років. Коли 1977 року на київську прем’єру балету «Спартак» приїжджав А. Хачятурян, побувавши й на одній з оперних вистав, композитор зазначив, що театрові поталанило з диригентом. «Турчак володіє особливим даром об’єднувати людей своєю кипучою енергією, бути тим центром, до якого сходяться всі нитки музично-сценічної дії. — А потім із усмішкою додав: Турчак — сонячний маестро, він випромінює тепло, оптимізм».
Виставку до дня народження відомого українського диригента можна переглянути у відділі мистецтв з 25 лютого.



З 18 по 24 лютого

Ми любили один одного, поздоровляли (14 лютого - День св. Валентина), комусь дісталося, а комусь - ні ! І ось знову свято, 23 лютого - День захисника Вітчизни! Захисника нашої Батьківщини, своїх рідних, коханих. Своєрідний день чоловіків.
Чоловіче свято виникло в 1918 році як день народження Червоної Армії в ознаменування перемоги під Нарвою і Псковом над німецькими військами.
Треба сказати, що газети кінця лютого 1918-го не містять особливих переможних реляцій. Не говорили про роковини перемоги і через рік - в 1919 р. Лише у 1922-му, 23 лютого було оголошено "День Червоної Армії". Пізніше свято перейменували в день Радянської Армії, а вже в наші дні - в день захисника Вітчизни. До цього свята бібліотекарі читальних залів підготували книжкову виставку „Де була б ти сьогодні, Європо, якби не вони?”, яку запрошуємо переглянути усіх бaжаючих.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Вісім років тому відзначати його запропонувала ЮНЕСКО, виступивши таким чином на підтримку багатомовності і наголошуючи на тому, як важливо берегти, плекати та розвивати рідну мову кожної народності. Тому що мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА. Недарма говориться, що без усякої іншої науки ще можна обійтися, а без знання рідної мови обійтися не можна. Людина, яка не хоче знати рідної мови, руйнує те, що повинно стати фундаментом її особистості.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської та інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови. З цієї нагоди у відділі міського абонемента можна переглянути книжкову виставку „Мова – це дім буття”, а у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Світіння слова у безмежжі часу”.

У наш час його картини коштують від сотень тисяч до мільйонів фунтів, кілька картин купили для “Ермітажу” в Петербурзі та інших музеїв російські олігархи...
Але ми навіть не уявляємо, що він саме український авангардист, який не тільки народився на околиці Києва, а ще й пишався тим, що він є українцем. 23 лютого виповнюється 125 років від дня народження цього видатного художника – Казимира Малевича. Книжкову виставку, яка представляє його творчість та життя, можна переглянути у відділі мистецтв.



З 11 по 17 лютого

12 лютого 2008 року о 14:00 у відділі документів іноземними мовами обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться відкриття виставки „Металеві метаморфози” Євгена Василевського. Працює він у досить незвичній техніці, яка називається арт-зварювання. Як матеріал для своїх робіт використовує різноманітний брухт та металеві відходи. Ця виставка унікальна, бо кіровоградський митець показав усім нам, що навіть зі сміття можуть вирости чудові квіти.

У 2008 році виповнюється 109 років з дня заснування обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. Цей перед’ювілейний рік наша бібліотека, її колектив, її користувачі зустрічають втіленням в життя ідеї високої соціальної ефективності роботи бібліотеки, широким спектром послуг для користувачів, що робить відвідування установи зручним та привабливим. Вшанування її Величності Книги, Інформації, Комп’ютеризації та нових інформаційних можливостей, які відкрило Третє Тисячоліття — це наш шлях разом з іншими бібліотеками світу — від суспільства інформації до суспільства знань, від суспільства знань до суспільства духовності! Повертаючись до витоків історії, відділ рідкісних і цінних документів підготував книжкову виставку „Книги Єлисаветградської громадської бібліотеки”, яка почне працювати з 11 лютого. На виставці представлені видання, якими поповнювалися фонди нашої бібліотеки на зорі становлення.

У час духовної занедбаності суспільства, в пору лукавих манівців від офіційних патріотів, неймовірно зростає роль особистості, котра сповідує патріотизм як роботу — наполегливу, послідовну, негаласливу й совісну. Саме такі люди формують сучасний енергетичний простір, у якому з’являється і триває нація. Вони — охоронна грамота її безперервного буття в часі. Леонід Куценко належить до таких сподвижників. Його цивільна відвага, не позірна й не демонстрована, має таку потужну духовну міць, що на неї варто рівнятися і студентам, і молодим колегам, і друзям. Доктор філологічних наук, член Спілки письменників України, автор численних наукових досліджень у сфері філології, культурології, краєзнавства. Лауреат обласних премій імені Володимира Ястребова, Євгена Маланюка. Автор близько 20 книг, збірників щирих і серйозних статей, присвячених життєписові Євгена Маланюка. І за цим усим — величезна пошукова, дослідницька мислительна праця, котра виводила науковця на світові перехрестя. 15 лютого виповнилося б 55 років від дня народження Леоніда Васильовича… Але трагічна випадковість…
З 11 лютого у відділі краєзнавства працює книжкова виставка з нагоди ювілею цієї визначної особистості: „Біографія поетичного рядка від Леоніда Куценка”.

„Чого являєшся мені
У сні?
Чого звертаєш ти до мене
Чудові очі ті ясні,
Сумні,
Немов криниці дно студене?
Чому уста твої німі?
Який докір, яке страждання,
Яке несповнене бажання
На них, мов зарево червоне,
Займається і знову тоне
У тьмі?”

Цей вірш Іван Франко написав майже 110 років тому. Але глибина таких почуттів закоханим серцям відома протягом тисячоліть. Змінюються роки, змінюються покоління – а вогонь кохання не згасає. Крізь тумани воно осяває нам шлях, і світиться, як рожеве світання, й запалює теплий вогник в серцях. Бо кохання – і є життя, його сенс. До Дня святого Валентина відділ читальних залів пропонує переглянути літературу „В любові нам вічність дається”, а відділ міського абонемента – книжкову викладку „Благословенні будьте серця рани…”

Про комплекс заходів, спрямованих на зменшення втрат урожаю та запобігання погіршенню стану рослин сільськогосподарського та іншого призначення, загалом про види захисту продукції рослинного походження дізнаєтеся, переглянувши літературу „Захист рослин: наука і практика”, у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук з 6 лютого.

Учені й досі сперечаються, коли ж вийшла в світ перша друкарська книга Гутенберга? Найраніша дата, залишена на сторінках друкарської індульгенції, – 22 жовтня 1454 року. При дуже обмежених засобах, не маючи ні досвідчених робітників, ні вдосконалених інструментів Гутенберг, проте, досяг чудових успіхів. Було встановлено, що за життя винахідник видав більше 50 книг. Це і підручники латинської мови Донати, які названі так на честь їх автора римської граматики Елія Доната, і «Календарі», і «Католікон», що включає в себе латинську граматику і тлумачний словник, і Псалтир, а також інші книги. Але очолює цей перелік 42-рядкова Біблія, справжній шедевр середньовічної друкарської продукції. Геніальний винахід Гутенберга полягав в тому, що він став виготовляти металеві рухомі опуклі букви, вирізані в зворотному вигляді, набирати з них рядки і за допомогою преса відтискати їх на папері. Але на жаль, для експлуатації винаходу у нього постійно не вистачало коштів…

Складне життя німецького винахідника, який поклав початок книгодрукування в Європі, представлено у творах, які можна переглянути на книжковій виставці „Свідки епох” з 4 лютого у відділі документів іноземними мовами.

Постать Бертольда Брехта викликала й викликає жвавий інтерес та дискусії. За життя він зазнав, що таке гоніння й переслідування; й зараз не існує однозначного погляду на його творчість. Брехт був конфліктною особистістю й конфліктним митцем: він не боявся йти проти загальноприйнятих норм моралі чи загальновизнаних принципів у мистецтві. Це вплинуло певним чином і на його творчість. Писати він розпочав рано - шістнадцятирічним гімназистом. 10 лютого виповнюється 110 років від дня народження цього видатного німецького письменника, теоретика мистецтва, театрального і громадського діяча. З цієї нагоди у відділі документів іноземними мовами можна переглянути літературу „Філософія осмислення життя”, а у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Живописні фрески Брехта”.

Василь Андрійович Жуковський (1783 — 1852) навряд чи належить до числа тих діячів культури, що перебувають у фокусі суспільної уваги у наше нервове, зламане, негармонійне століття. Цей видатний російський поет, літературний учитель Пушкіна, наставник майбутнього імператора Олександра II мав якості, абсолютно протилежні духу нинішньої епохи: був людиною дуже м’якою, гармонійною, урівноваженою, любив домашній затишок, тишу, цінував незлобний жарт, прикрашав своє житло вишуканими картинами... Запрошуємо переглянути книжкову виставку присвячену 225-річчю від дня народження „Поезія почуття і мудрості серці”, яка почне працювати з 9 лютого у відділі читальних залів.



З 4 по 10 лютого

Модерн - стиль в європейському і американському мистецтві на рубежі XIX-XX століть. Модерн переосмислював і стилізував риси мистецтва різних епох та виробив власні художні прийоми, засновані на принципах асиметрії, opнaмeнтaльнocті й декоративності. Об'єктом стилізації модерну також стають і природні форми. Цим пояснюється не тільки інтерес до рослинних орнаментів в творах модерну, але і сама їх композиційна і пластична структура - велика кількість криволінійних контурів, обпливаючих, нерівних контурів, що нагадують рослинні форми. Більше про цей стиль можна дізнатися, переглянувши книжкову виставку „Модерн як явище європейської культури”, яка почне працювати з 4 лютого у відділі мистецтв.

Про комплекс заходів, спрямованих на зменшення втрат урожаю та запобігання погіршенню стану рослин сільськогосподарського та іншого призначення, загалом про види захисту продукції рослинного походження дізнаєтеся, переглянувши літературу „Захист рослин: наука і практика”, у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук з 6 лютого.

Учені й досі сперечаються, коли ж вийшла в світ перша друкарська книга Гутенберга? Найраніша дата, залишена на сторінках друкарської індульгенції, – 22 жовтня 1454 року. При дуже обмежених засобах, не маючи ні досвідчених робітників, ні вдосконалених інструментів Гутенберг, проте, досяг чудових успіхів. Було встановлено, що за життя винахідник видав більше 50 книг. Це і підручники латинської мови Донати, які названі так на честь їх автора римської граматики Елія Доната, і «Календарі», і «Католікон», що включає в себе латинську граматику і тлумачний словник, і Псалтир, а також інші книги. Але очолює цей перелік 42-рядкова Біблія, справжній шедевр середньовічної друкарської продукції. Геніальний винахід Гутенберга полягав в тому, що він став виготовляти металеві рухомі опуклі букви, вирізані в зворотному вигляді, набирати з них рядки і за допомогою преса відтискати їх на папері. Але на жаль, для експлуатації винаходу у нього постійно не вистачало коштів…
Складне життя німецького винахідника, який поклав початок книгодрукування в Європі, представлено у творах, які можна переглянути на книжковій виставці „Свідки епох” з 4 лютого у відділі документів іноземними мовами.

Постать Бертольда Брехта викликала й викликає жвавий інтерес та дискусії. За життя він зазнав, що таке гоніння й переслідування; й зараз не існує однозначного погляду на його творчість. Брехт був конфліктною особистістю й конфліктним митцем: він не боявся йти проти загальноприйнятих норм моралі чи загальновизнаних принципів у мистецтві. Це вплинуло певним чином і на його творчість. Писати він розпочав рано - шістнадцятирічним гімназистом. 10 лютого виповнюється 110 років від дня народження цього видатного німецького письменника, теоретика мистецтва, театрального і громадського діяча. З цієї нагоди у відділі документів іноземними мовами можна переглянути літературу „Філософія осмислення життя”, а у відділі читальних залів працює книжкова виставка „Живописні фрески Брехта”.

Василь Андрійович Жуковський (1783 — 1852) навряд чи належить до числа тих діячів культури, що перебувають у фокусі суспільної уваги у наше нервове, зламане, негармонійне століття. Цей видатний російський поет, літературний учитель Пушкіна, наставник майбутнього імператора Олександра II мав якості, абсолютно протилежні духу нинішньої епохи: був людиною дуже м’якою, гармонійною, урівноваженою, любив домашній затишок, тишу, цінував незлобний жарт, прикрашав своє житло вишуканими картинами... Запрошуємо переглянути книжкову виставку присвячену 225-річчю від дня народження „Поезія почуття і мудрості серці”, яка почне працювати з 9 лютого у відділі читальних залів.


З 28 січня по 3 лютого

Битва під Крутами — битва 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва: бій тривав годин із 5 між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми національно-свідомими київськими студентами, що захищали підступи до Києва. І ніхто з тої молоді не затремтів, ніхто не кинув бою, відважно ставши на герць з неймовірно численнішим, неймовірно сильнішим, жорстоким московським ворогом. Багато з них поклали свої буйні молоді голови на крутянській землі, рясно її окропивши своєю українською кров'ю. А у великій книзі історії України з'явилася нова золота, окроплена кров'ю сторінка, назва якої є - КРУТИ!
Що ж до самого бою під Крутами, з точки погляду військового, то нічого особливого немає. Бій, яких наша армія за час боротьби і до Крут, і після них, мала немало. Були бої навіть кривавіші, були й знущання над нашими переможеними вояками. Але бій під Крутами входить у нашу історію як зразок мучеництва і героїзму. Кажуть звичайно, що Крути - українські Термопіли, подібні до грецьких, під якими поліг смертю героя спартанський цар Леонід зі своїми 300 воїнами, стримуючи в році 481-му до Різдва Христового навалу війська царя перського Ксеркона, що мав 1700000 душ свого війська.
До 90-річчя бою під Крутами відділ читальних залів підготував книжкову виставку „Крок у безсмертя”, яку можна переглянути на цьому тижні.

Природною альтернативою традиційним енергоносіям є нетрадиційні і відновлювальні джерела енергії (НВДЕ), на які у ХХІ столітті покладають великі надії. Вони є практично невичерпними і екологічно чистими. У світі їх використовують дедалі частіше. Які саме джерела енергії мають велике значення для розвитку економіки, дізнаєтеся, завітавши на відкритий перегляд літератури „Нетрадиційні джерела енергії” з 30 січня у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

Щорічно до 2 лютого — дня народження Євгена Маланюка - відбувається вручення обласної літературної премії імені Євгена Маланюка. Премія є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори Кіровоградської області за високохудожні твори, спрямовані на ствердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію суспільства. Премія встановлюється у трьох номінаціях: художня література (поезія, проза, драматургія); літературознавство та публіцистика; переклад (з української мови на інші мови, з інших мов на українську мову).

Твори лауреатів та номінантів премії можна переглянути у відділі краєзнавства на тематичній книжковій виставці „Лауреати обласної літературної премії ім. Є. Маланюка за 2007 рік”. Виставка працює з 1 лютого.



З 21 по 27 січня

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.
До Дня соборності України відділ читальних залів підготував книжкову виставку „Історична спадщина й виклики часу”, а відділ міського абонемента пропонує переглянути книжкову викладку „Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна”.

В умовах становлення і розвитку України як незалежної держави першочерговою є потреба вироблення власної загальнодержавної економічної політики. В Україні здійснюється інтенсивна робота державних і виконавчих органів та наукових закладів щодо визначення сутності, засад і основних напрямів самостійної соціально-економічної політики, спрямованої на пізнання, визначення і реалізацію корінних національно-державних економічних потреб та інтересів.
Запрошуємо на відкритий перегляд літератури „Сучасна економічна політика України” з 23 січня у відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.


Забезпечене i спокiйне життя аристократа він, який успадкував бунтiвний дух своїх шотландських предкiв, промiняв на визвольну боротьбу грецького народу проти турецького поневолення. За легендою він наказав своє серце поховати у Грецiї. Він - Джорж Ноел Гордон Байрон. 22 січня виповнюється 220 років від дня народження цього невтомного, пристрастного поета-борця, захисника свободи і справедливості. Відділ документів іноземними мовами пропонує вашій увазі відкритий перегляд творів Джорджа Байрона - „Прометей ХIХ століття”, а відділ читальних залів – книжкову виставку „І прометей, і демон”.

Володимир Висоцький – це вже не просто ім’я. Це ціла епоха, створена ним разом зі своїм поколінням і талановито, самобутньо втілена в образі незрівнянного, а тому підданого загальному наслідуванню барда; людини, що зреалізувала себе в поезії, театрі, кіно і просто в образі “свого”, самим життям перевіреного, надійного мужнього хлопця. В читальному залі з нагоди 70-річчя від дня народження (25 січня) цього російського композитора і співака працює книжкова виставка „Мить і вічність на срібних струнах”.



З 14 по 20 січня

Відділ читальних залів продовжує цикл книжкових виставок „Освіта ХХІ століття”. З 14 січня відкривається книжкова виставка „Українська і світова наука в шкільній практиці”. Література, представлена на виставці, буде цікава не лише студентам педагогічних вузів, шкільним вчителям та викладачам, а й користувачам, які займаються науковою діяльністю.

Найдієвішим засобом запобігання банкрутства підприємства є фінансова санація. В чому ж полягає суть фінансової санації підприємств? На ці та інші питання можна дізнатися відповідь, переглянувши книжкову виставку „Фінансова санація – засіб запобігання банкрутства”, яка почне працювати з 16 січня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.


16 січня 2008 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського відбудеться відкриття Кіровоградського обласного інформаційно-консультативного гендерного центру під патронатом управління культури і туризму облдержадміністрації, управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації. Обласний інформаційно-консультативний гендерний центр займатиметься проведенням інформаційно-просвітницької роботи з питань ліквідації всіх форм дискримінації за ознакою статі, подолання стереотипів щодо ролі жінок і чоловіків у сім’ї та суспільстві; популяризацією політики рівних можливостей в соціальному, економічному, політичному і культурному житті України; здійсненням права жінок і чоловіків на отримання якісної своєчасної інформації.



З 8 по 13 січня

8 січня – річниця визволення Кіровограда від фашистських загарбників. Про події 64-річної давнини, січня 1944 року, про те, як зусиллями воїнів 5-ї, 7-ї гвардійських армій і 5-ї гвардійської танкової армії місто Кіровоград було визволено - повідає книжкова виставка „І досі в пам’яті ті дні”. Виставка працює у відділі краєзнавства.

7 січня 1853 року у Миколаєві в сім'ї адмірала Чорноморського Флоту народився Микола Миколайович Аркас. За родинною традицією М. Аркас служив у морському відомстві в Миколаєві, а у вільний від служби час віддавався улюбленій справі – збиранню і запису народних мелодій і вивченню історії України. Під впливом свого вчителя Петра Ніщинського – українського композитора, диригента, письменника – почав самотужки оволодівати музичними знаннями, композиторськими навичками і писати музику. До 155-річчя від дня народження митця відділ рідкісних і цінних документів підготував виставку „Микола Аркас”, а відділ міського абонемента - викладку літератури „Микола Аркас. Історик, композитор і культурно-просвітній діяч”.

„Поет повинен бути людиною. Такою, що повна любови, долає природне почуття зненависти, звільнюється від неї, як од скверни. Поет — це людина. Насамперед. А людина — це, насамперед, добродій. Якби було краще жити, я б віршів не писав, а — робив би коло землі”, - писав Василь Стус. До 70-річчя цього відомого поета, правозахисника у відділі читальних залів працює виставка „На п’єдесталі страждань: духовний портрет Василя Стуса”, а у відділі міського абонемента – викладка літератури „І все то те – немов дари Господні”.

Надаємо нашому читачеві можливість скласти власне більш-менш чітке уявлення про коло поетичних, наукових (і громадсько-патріотичних, як правило, вони всі в нього нерозривні) зацікавлень Яра Славутича, як і про його творчу методу, що характеризується передовсім вірністю життєвій правді, вивіреністю і виваженістю суджень... Та ще — закоханістю в рідну Україну. Її свободу, незалежне державно-самостійне життя. До 90-річчя від дня його народження у відділі краєзнавства представлено книжкову виставку „Співає колос”, а у відділі міського абонемента – викладка літератури „Як бджоли п’ють нектар, беру слова…”



З 2 по 6 січня

Свята – Новий рік та Різдво – у розпалі! Народні звичаї і традиції представлено на викладці літератури „Як прийдуть до мене три празника в гості...”. Викладка працює у відділі міського абонемента.

У Святвечір 6 січня 1898 р. в родині робітниці та кресляра на станції Дебальцеве (нині Донецької обл.) народився відомий український поет Володимир Сосюра. До 110-річчя від дня народження митця відділ читальних залів підготував виставку „Замисленого степу ніжний лірик”, а відділ міського абонемента - викладку літератури „Голос ніжності і правди”.

Для фанатів вибагливого читання у відділі документів іноземиними мовами з 3 січня представлено відкритий перегляд літератури „Журнал «Иностранная литература»: крізь десятиліття”.

Центр європейської інформації (при відділі читальних залів) пропонує користувачам з 4 січня переглянути книжкову виставку „Перспективи євроінтеграції та підвищення ефективності зовнішньої політики України”.



З 24 по 30 грудня

За кілька днів – найяскравіше, незабутнє і казкове свято – новий рік! Цікава література, що розкриває магію новорічних свят, новорічні звичаї і традиції представлено на викладці „Світло чарівного свята”. Викладка працює у відділі міського абонемента.

Відвідувачі інтернет-центру можуть взяти участь у новорічному чаті ТЕМА: "Новорічні привітання" ДАТА: 25 грудня, о 13.00 Інтернет-адреса: http://iatp.org.ua/irchat або в MIRC-e (server irc.gilan.uar.net, порт 6669).
УМОВИ УЧАСТІ:

1. Обов’язкова частина зустрічі - кожен ІАТР-центр готує новорічне привітання, тост. (Бажано щось оригінальне, але вже як вийде).
2. Довільна програма – може, у нас є лірики, які напишуть вірша чи якусь неймовірну історію (або ще щось цікавеньке, на ваш розсуд), всі з задоволенням послухають.
3. Якщо до цього часу хтось захоче підготувати якусь он-лайн гру - це буде чудово.

29 грудня о 17:00 відбудеться презентація книги відомого письменника Романа Любарського „Точка роси”. Любителів і поціновувачів вишуканої поезії запрошуємо до відділу мистецтв.

Наприкінці року традиційно підбиваються підсумки, зокрема підсумки конкурсу „Краща книга 2007 року”. У відділі читальних залів представлено однойменну книжкову виставку. На виставці - у номінації белетристика - книга Андрія Кузьменка, який посів ІІ місце (автор більше відомий у світі шоу-бізнесу як Кузьма Скрябін) „Я, „Победа” і Берлін”; книги Марини та Сергія Дяченків. Більше дізнаєтеся про переможців конкурсу, також у номінації документалістика - завітавши на виставку.

24 грудня патріотична спільнота незалежної України відзначає 70-річчя від дня народження Вячеслава Чорновола. Виставка „Борець за вільну Україну” - твори, статті, політичні звернення, есе та монографії – представлено у відділі читальних залів.
Його талант шліфували мордовські табори. Там він став філософом і стратегом. І все одно найважливіше: він був не з бронзи і не з мармуру. Він був весела й жива людина, з усіма рисами живої людини; вони лише відтіняли його масштаб, його дар схоплювати проблему зразу і в цілому, його вміння передбачати й вести...

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук 25 грудня пропонує переглянути книжкову виставку „Екологія і місто”. Виставка буде цікава не лише спеціалістам-екологам, а й усім небайдужим, кого хвилюють проблеми довкілля і шляхи їх вирішення.



З 17 по 23 грудня

20 грудня у відділі мистецтввідбудеться презентація книжкової виставки „Жіночий портрет у творах живопису і графіки”.
Виставку умовно поділено на два розділи: жіночий портрет в алегоріях (до ХІХ сторіччя) та метаморфозах (після ХІХ сторіччя). Перший період представляють витвори образотворчого мистецтва Леонардо, Тиціана, Боттічеллі, другий – Модельяні, Далі, Мурашка та нашого відомого земляка В. Винниченка. Література, представлена на виставці, дає змогу прослідкувати за історією виникнення портрета, течіями, напрямками в живописі.
Чудові жіночі портрети випромінюють теплий ліричний настрій. Внутрішня одухотвореність образів приємно вражає вже забутою красою і гармонійністю, прозорим і ясним колоритом, що відповідає камерності звучання інструментальної музики.

Кіровоградська регіональна бібліотечна асоціація спільно з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д.І.Чижевського продовжують реалізацію проекту за підтримки творчого центру „Каунтерпарт” та фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Проект „Функціональні обмеження не обмежують наші права” (№ 03-007/OSCE), спрямований на підвищення якості обслуговування та інформаційного забезпечення громадян з обмеженими функціональними можливостями.
В рамках реалізації проекту 20 грудня о 10:00 відбудеться тренінг для бібліотечних спеціалістів „Особливості бібліотечно-інформаційного обслуговування людей з функціональними обмеженнями”.
На тренінгу розглядатимуться такі питання: бібліотека як один з центрів реабілітації та інтеграції в суспільстві користувачів з функціональними обмеженнями, досвід роботи бібліотек Західної Європи та США щодо обслуговування даної категорії громадян, сучасний стан обслуговування таких людей в публічних бібліотеках України.
Значну увага на тренінгу буде приділено практичним порадам щодо покращення якості обслуговування людей з функціональними обмеженнями, зокрема формуванню навичок ведення позитивного діалогу, розвитку емоційної стійкості і гнучкості тощо. Таким чином, буде зроблено важливий крок у напрямку допомоги людям з функціональними обмеженнями в отриманні належної освіти, а також в успішній трудовій діяльності, проведенні дозвілля, соціальній реабілітації та подальшій їхній інтеграції у суспільстві.

19 грудня 2007 р. о 13:00 (за мінським часом) (Адреса: http://iatp.org.ua/irchat/) в Інтернет-центрі ОУНБ ім. Д. Чижевського відбудеться інтерактивне спілкування (он-лайн конференція) "Інтегроване бібліотечне обслуговування в публічних бібліотеках". З презентацією даної теми виступить Ілона Сорокіна, завідуюча відділом Могильовської обласної бібліотеки (Білорусь). До участі в он-лайн конференції запрошуються фахівці, бібліотечні спеціалісти, які працюють з людьми з функціональними обмеженнями.



З 3 по 9 грудня

До 285-ї річниці від Дня народження Григорія Сковороди, українського просвітителя, поета, філософа, музиканта у відділі читальних залів представлено виставку „Народний філософ, поет-гуманіст”, яка розкриває життя та творчість цієї видатної особистості, а у відділі міського абонемента з цієї ж нагоди працює книжкова викладка „Неосяжний простір думки”.

В 1950 році Генеральна Асамблея запропонувала всім державам і зацікавленим організаціям відзначати 10 грудня як День прав людини. Цей день знаменує роковини ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.
До Дня прав людини у відділі читальних залів ОУНБ ім. Д.Чижевського з 5 грудня представлено книжкову виставку „Механізм реалізації прав людини в Україні та світі”

В рамках програми „Освіта ХХІ століття” у відділі читальних залів представлено книжкові виставки: „Нові освітні технології та способи їх реалізації”. Виставка почне працювати з 9 грудня.

У відділі читальних залів з 3 грудня почала працювати цікава виставка - „Пізнай себе та інших”, де представлено літературу з проблем спілкування, психології людських стосунків, психологічні тести тощо. Виставка буде цікава кожному, кого хвилює складне питання розуміння себе та інших.



З 26 листопада по 2 грудня

Кіровоградська регіональна бібліотечна асоціація спільно з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д.І.Чижевського розпочали реалізацію проекту за підтримки творчого центру „Каунтерпарт” та фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії в рамках Програми Добросусідства. Проект „Функціональні обмеження не обмежують наші права” (№ 03-007/OSCE) спрямований на підвищення якості обслуговування та інформаційного забезпечення громадян з обмеженими функціональними можливостями.
Цей проект має на меті сприяти правовій просвіті людей з обмеженими функціональними можливостями. Також важливими ініціативами, представленими в проекті, є пристосування громадського інформаційного закладу, яким є бібліотека, до потреб людей з обмеженими функціональними можливостями і формування толерантного ставлення суспільства до людей з функціональними обмеженнями.
В рамках реалізації проекту 27 листопада о 14:00 у відділі краєзнавства обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського відбудеться засідання круглого столу „Функціональні обмеження не обмежують наші права”.

28 листопада 2007 року о 10:00 Кіровоградська обласна служба з актуальних питань жіноцтва (ОЖІС) організовує тренінг з проблем боротьби щодо торгівлі людьми у Кіровоградській області, організації взаємодії органів державної влади, місцевого самоврядування, органів суду, прокуратури, правоохоронних органів та соціальних служб з громадськими організаціями з протидії торгівлі людьми.
Захід проводитиметься в рамках проекту: “Обмін досвідом у сфері ініціатив, спрямованих проти торгівлі людьми: політика і практика”, що реалізується у Кіровоградському регіоні Кіровоградською обласною службою з актуальних питань жіноцтва за фінансової підтримки Британської Ради в Україні.
Метою цього тренінгу є поглиблення розуміння суті проблеми торгівлі людьми, усвідомлення її складності та специфіки, ознайомлення з основним національним та міжнародним законодавством, що регулює проблему, а також засвоєння підходу до проблеми торгівлі людьми не лише як до кримінального злочину, а й як до брутального, цинічного порушення прав людини.
Тренінг проводять: представники Рівненського Центру підтримки громадських ініціатив „Чайка” - Тетяна Мельник та Сергій Савчук.

До Всесвітнього Дня пам'яті боротьби зі СНІДом, який відзначається 1 грудня, у відділах ОУНБ ім. Д.Чижевського передбачено такі заходи і книжкові виставки:

28 листопада 2007, 17:00 – 18:00 (за київським часом) (Адреса: http://iatp.org.ua/irchat/ ) в Інтернет-центрі ОУНБ ім. Д. Чижевського відбудеться інтерактивне спілкування (чат) "Вплив ВІЛ/СНІД на економіку України". ВІЛ/СНІД є однією з основних загроз українській економіці в наступні 10-15 років. Прогнози Світового Банку показують, що СНІД призводить до зниження на 1-6% ВВП України внаслідок нижчої продуктивності та більших соціальних виплат. Як це можна виправити?
Запрошений доповідач: Метью Габіновські (Matthew Habinowski), Аташе з економічних питань Посольства США в Україні.
Чат буде частково премодерований - тобто першу половину чату експерт відповідатиме на заздалегідь вислані питання від учасників. Питання до експерта можна надсилати на reports@iatp.org.ua до кінця дня понеділка 26 листопада.

У відділі читальних залів – представлено книжкову виставку „СНІД – трагедія наших днів” Виставка працює з 19 листопада.

У відділі міського абонемента з 30 листопада - викладка „Як уберегтися від СНІДу”.

30 листопада виповнюється 340 років від дня народження Джонатана Свіфта (1667-1745), англійського письменника-сатирика.
Запрошуємо переглянути книжкові виставки, присвячені життю і творчості відомого письменника, загальновідомого автора сатиричного роману „Мандри Гулівера”: у відділі міського абонемента – „Трагічна доля сатирика”, у відділі документів іноземними мовами – „Країна Джонатана Свіфта”, у відділі читальних залів - „Великий англійський сатирик”.



З 19 по 25 листопада

В рамках Угоди про співпрацю між Кіровоградською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д. Чижевського та Ризькою Центральною бібліотекою та з нагоди Дня незалежності Латвії 14 - 16 листопада ОУНБ ім. Д. Чижевського відвідали Іріса Арайя, завідуюча відділом обслуговування Ризької Центральної бібліотеки, та Гунта Озола, головний бібліотекар Ризької Центральної бібліотеки. Латвійські колеги у відділі читальних залів презентували міжнародну інформаційну виставку „Силуети Латвії”, яка розкриває культуру, історію, побут цієї держави, а в Центрі європейської інформації почала працювати книжкова виставка „Кіровоград – Рига: крок назустріч європейській спільноті” та фотовиставка „Бібліотеки Латвії – погляд з України”. Кожен бажаючий протягом місяця може ознайомитися з документами, представленими на виставках.

До Дня пам'яті жертв голодомору і політичних репресій у відділах ОУНБ ім. Д.Чижевського представлені наступні книжкові виставки:

У відділі читальних залів – книжкова виставка „Стежини скорботи: голодомор на Україні”. Виставка працює з 12 листопада. Дана виставка презентуватиметься 20 листопада на науково-теоретичній конференції „Допоки пам’ять в серці не згасає”, присвяченій Дню пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій, учасниками якої разом з викладачами Державної льотної академії України є бібліотечні спеціалісти відділу читальних залів.

У відділі міського абонемента з 11 листопада - виставка „Національна катастрофа”. А про трагічний голодомор, який чорним крилом накрив наш регіон, кожен бажаючий може дізнатися з літератури, представленої на виставці „Пам’ять збереже націю”, яка працюватиме з 23 листопада у відділі краєзнавства.

День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.
Президент України, підтримавши ініціативу громадських організацій, міністерства культури і мистецтв, Державного комітету у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення, ухвалив відзначати в державі День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій.

25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля над жінками. З цієї нагоди у відділі читальних залів функціонує книжкова виставка „Торгівля жінками: міжнародний та національний вимір проблеми”.

У відділі мистецтв 20 листопада відкривається книжкова виставка „Від іконопису до фотографії”.



З 14 по 16 листопада очікується візит латвійських колег – бібліотечних спеціалістів Ризької Центральної бібліотеки.

16 листопада об 11:00 у Центрі європейської інформації, що діє при бібліотеці, відбудеться презентація міжнародної інформаційної виставки „Силуети Латвії”. В рамках цієї презентації заплановано віртуальну подорож “Світова спадщина ЮНЕСКО. Історичний центр Риги”, яку представлять гості. Також презентація виставки “Кіровоград – Рига: крок назустріч європейській спільноті”, яку проведуть бібліотекарі відділу читальних залів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського.
В програмі візиту - зустріч з колективом бібліотеки та професійний обмін досвідом роботи.


З 5 по 11 листопада

День української писемності та мови був встановлений указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається письмова українська мова.
З нагоди цього свята з 1 листопада у відділі читальних залів працює виставка „Як цілюща вода в криниці”, а у відділі міського абонемента з 9 листопада – „Мови чисте джерело”.


Відділ рідкісних і цінних документів пропонує переглянути колекцію книг з приватної бібліотеки родини Шимановських (Корвін-Шимановських), висококультурної родини польських поміщиків, що ведуть свій родовід від славних часів польської історії. Вихідцем з цієї родини був і всесвітньо відомий композитор Кароль Шимановський.
На виставці представлено раритетні видання, більшість з яких написані польською мовою.


У відділі документів іноземними мовами представлено книжкову виставку „Смачного! Help Yourself! Bon appetite!”, де можна оглянути літературу щодо продуктів харчування, традицій вживання їжі в різних країнах світу.


З 29 жовтня по 4 листопада

30 жовтня з 9:00 по 13:00 у Центрі Європейської інформації відбудеться семінар "Євроінформування має майбутнє"

З метою висвітлення результатів дії міжнародної програми "Україна на шляху до ЄС" та визначення напрямків подальшого співробітництва Кіровоградським Центром європейської інформації організовано семінар "Євроінформування має майбутнє". Співорганізаторами семінару виступили Фундація Стефана Баторія (Польща) та Міжнародний фонд "Відродження". На семінарі будуть розглянуті такі питання: презентація проекту Україна на шляху до ЄС, діяльність та співробітництво центрів європейської інформації, євроінформація – польська модель. А також працівник Кіровоградського ЦЄІ поділиться досвідом стажування в Польщі.


31 жовтня 2007 року о 15.00 Кіровоградська обласна служба з актуальних питань жіноцтва (ОЖІС) проводить круглий стіл "Створення дієвого механізму з питань протидії торгівлі людьми у Кіровоградському регіоні", в якому візьмуть участь представники правоохоронних органів, державної і місцевої влади, громадських організацій та ЗМІ.
Засідання круглого столу буде проходити у рамках проекту "Обмін досвідом у сфері ініціатив, спрямованих проти торгівлі людьми: політика та практика", який здійснюється за фінансової підтримки Фонду Глобальних Можливостей та адмініструванням Британською Радою в Україні.
На засідані будуть розглядатися питання організації взаємодії управлінь облдержадміністрації, правоохоронних органів, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служб у справах неповнолітніх з громадськими організаціями та представниками ЗМІ з метою формування політики та інформаційного обміну з питань протидії торгівлі людьми.


2 листопада 2007 року о 17.30 у відділі мистецтв відбудеться презентація книги "Звездный плащ навигатора".
Книгу презентуватиме автор, доктор психологічних наук Бухтояров Олександр Олександрович (автор книг "Психоэкология реальности", "Русское Бардо", "Третий Эон").


З 22 по 28 жовтня

25 жовтня о 13:30 у відділі краєзнавства відбудеться відкриття виставки та презентації видань Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського.

З нагоди урочистостей до 125-річчя Театру корифеїв та ХХХVII Всеукраїнського свята театрального мистецтва „Вересневі самоціти” у відділі краєзнавства з 26 жовтня демонструватиметься виставка „Колиска українського професійного театру”.

У відділі мистецтв – нова книжкова виставка „Українське килимарство: візерункова завія”. Крім цього, у відділі демонструється виставка творчих робіт студентів мистецького факультету КДПУ ім. В. Винниченка ”Листівки - мрії про свято”. На виставці представлено оригінальні види, різні техніки вишивки на листівках.

На календарі мистецтв - 27 жовтня 225-річчя від Дня народження Н. Паганіні, італійського скрипаля і композитора.

Кожен бажаючий може переглянути літературу, представлену на виставці „Ринок праці: сучасні тенденції зайнятості населення”. Виставка буде працювати з 25 жовтня у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук.

У відділі міського абонемента протягом місяця працює виставка „Серце віддаю дітям”, яка має підрозділи: „Вчитель, мрійник, працелюб”, „Навчання і виховання – нероздільні”, „На допомогу вчителю”. Епіграфом до виставки є вираз Ш. Амонашвілі „ Вчителю, будь сонцем, що випромінює людське тепло, будь грунтом, що багатий ферментами людських почуттів, і сій знання не тільки в пам’яті та свідомості своїх учнів, але й в їх душах і серцях”. На виставці представлено літературу, яка стане в нагоді педагогам та батькам.


З 15 по 21 жовтня світова спільнота святкує Європейський тиждень місцевої демократії.

З цієї нагоди в Центрі європейської інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського буде працювати книжкова виставка „Місцеве самоврядування – сучасна модель демократичної організації”.  На виставці зокрема будуть представлені документи стосовно ратифікації Європейської хартії місцевого самоврядування.
Також протягом тижня в Центрі кожен бажаючий може отримати консультацію з питань місцевого самоврядування, а також щодо літератури, представленої на виставці.

В жовтні цього року виповнюється 65 років від початку створення Української повстанської армії. Всім небайдужим до історії нашої держави працівники відділу читальних залів пропонують переглянути книжкову виставку „УПА: уроки історії”.
Виставка буде діяти з 16 жовтня.




Фон


Фон

[ HOME ]

Масові заходи
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2008 Webmaster: webmaster@library.kr.ua