[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Зустріч з Олександром Жовною – Проект „Література рідного краю”


Фон

Зустріч з Олександром Жовною – Проект
„Література рідного краю”

9 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського відбулася творча зустріч з членом Національної спілки письменників та Національної спілки кінематографістів України, Заслуженим діячем мистецтв України та лауреатом численних літературних премій, нашим земляком з Новомиргорода – Олександром Жовною.

Захід відбувся у рамках однієї із регіональних ініціатив голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Ларіна «Історія рідного краю», зокрема проекту «Література рідного краю». Новий проект спрямований на підтримку і популяризацію творчості місцевих літераторів Кіровоградщини.

Олександр Жовна - автор чотирьох книжок прози і сценаріїв до чотирьох художніх фільмів, знятих за його оповіданнями. 27 оповідань ввійшли в презентовану книжку «Її тіло пахло зимовими яблуками». Серед них - оповідання «S. H. Second hand», «Партитура на могильному камені», «Експеримент», які лягли в основу художніх фільмів відомих вітчизняних режисерів Романа Балаяна та Ярослава Лупія. Стрічка «Ніч світла» Романа Балаяна, знята за оповіданням «Експеримент», став яскравою подією Днів українського кіно у Франції. А оповідання «Маленьке життя» лягло в основу сценарію повнометражної художньої стрічки, режисером якої став сам автор - Олександр Жовна.

Символічно, що творча зустріч з письменником відбувалася в ОУНБ ім. Д.Чижевського – найбільшій книгозбірні області. Твори Олександра Жовни читаються у нашій бібліотеці – від перших публікацій в періодичних виданнях до підсумкової на сьогодні збірки творів „Її тіло пахло зимовими яблуками”. Вони читаються і як переплетений рукопис (перший варіант) повісті „Експеримент”, і як електронні книги, вміщені на сайті бібліотеки, і як книги в традиційному, паперовому вигляді.

Олександр Жовна є давнім другом бібліотеки, тут проходять презентації його нових творів, зустрічі з молоддю та інтелігенцією міста.

Автор спілкувався з гостями презентації, відповідаючи на запитання, які стосувалися і його творчорсті, і режисерських планів, і депутатської діяльності. По закінченні спілкування Олександр Жовна провів автограф-сесію на якій було подаровано понад 100 книг всім бажаючим, а також передано книги в районні бібліотеки області.

В сучасній літературній свідомості його тексти залишають випалені карби. Карби болю, карби небайдужості, карби одвічних істин. І саме тому його твори задаватимуть духовний камертон наступним поколінням.


Фон


Фон

[ HOME ]

Зустріч з Олександром Жовною – Проект „Література рідного краю”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2011 Webmaster: webmaster@library.kr.ua