[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Війна і Перемога: біль і пам'ять



Фон

Війна і Перемога: біль і пам'ять

Напередодні Дня Перемоги вже стала доброю традицією зустріч в універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського з ветеранами Великої Вітчизняної війни та праці.

27 квітня у відділі краєзнавства на зустріч з ветеранами зібралися члени Російського культурного центру, представники Кіровоградської спілки офіцерів, учні та студенти. Родзинкою зустрічі стала презентація творчих робіт членів Клубу народних ремесел „Ниточка”.

„Щиро вдячні Вам, дорогі ветерани, за мужність, за патріотизм і самовідданість, за те, що відстояли Україну у Другій Світовій війні. Без Вашого подвигу нащадки б не мали майбутнього”, – з такими словами звернулася до присутніх керівник клубу Наталя Ніжнікова. Вона представила виставку - „Квіти - переможцям”. Живописні, вишиті, плетені квіти – все це стало прекрасним подарунком гостям. Та й загалом виставка схожа на польовий букет – яскравий і оригінальний. На одній з частин виставки представлені сімейні архівні документи – листи, нагороди, фотографії – дбайливо збережені в родинах колишніх фронтовиків. Особливий тон зустрічі - щемливий і задушевний, задали виступи учнів музичної школи, музичного училища, які виконали пісні воєнних років. Добре знайомі „Смуглянку” ,”Темную ночь” підспівував увесь зал. Кожен з присутніх за бажанням зміг прочитати вірші про війну. І у читців, і в присутніх часто бриніли на очах сльози – надто близькими і знайомими були події, описані Робертом Рождественським, оспівані Марком Бернсом.

Палахкотіли яскраво червоні тюльпани, гвоздики в дитячих руках і такі ж яскраві квіти на картинах. Слава й шана живим переможцям страшних лихоліть. Хай вічною буде пам'ять полеглим!

30 квітня у відділі читальних залів відбулося свято „Свято миру, свободи, весни” - зустріч з хором ветеранів Великої Вітчизняної війни та ветеранів праці. Хор „Ветеран” – давно відомий і шанований колектив не лише в нашому місті, а й за його межами. Талановиті виконавці – ветерани відкрили і світ своїх захоплень. На виставці були представлені їхні творчі роботи – вишивки-картини, живопис, рушники, мереживо…Експонати, котрі надали ветерани — це частина їхнього життя. Це — краплинка найдорожчого минулого і сьогодення.

Під час концертної програми хор ветеранів виконав багато воєнних та повоєнних пісень.

Особливо зворушили всіх виступи Миколи Демещенка, Георгія Стояна, Катерини Готзеліх - пісні про війну, кохання, розлуку, втрати, радість Перемоги... Глядачі, серед яких були студенти та викладачі вузів, працівники культури, громада міста - близько 130 осіб – ніхто не залишився байдужим і черствим до такого душевно-хвилюючого виступу хору. Оксана Василівна Ткаченко, заступник директора, від усіх присутніх подякувала хору „Ветеран” за чудове виконання пісень.

І від нашої бібліотеки вручила подарунок - DVD диск із архівними відеоматеріалами про творчість хору „Ветеран”. Спонсор подарунку - Яковлєв Ігор Миколайович, директор цифрового фотоцентру “Фуджі”.

Якщо ж хтось не зміг потрапити на ці чудові презентації, то запрошуємо подивитися виставки, які працюватимуть до кінця травня у відділах краєзнавства та міського абонемента.


[ HOME ]

Війна і Перемога: біль і пам'ять
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua