[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Звіт про засідання



Фон

Звіт про засідання Громадської ради екологічних неурядових організацій на базі Орхуського інформаційного центру

25 листопада 2010 р. у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського на базі Орхуського інформаційно-тренінгового центру відбулося засідання Громадської ради екологічних неурядових організацій при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області. На розгляд було винесено питання:

1. Права людини в сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів (земля, вода, атмосферне повітря).
2. Зменшення розорюваності земель у Кіровоградській області.
3. Заліснення Кіровоградської області.
4. Ознайомлення з новим положенням Громадської ради, пропозиції щодо удосконалення роботи, орієнтовний план роботи на 2011рік.

У вступному слові голова Громадської ради Віктор Олексійович Погрібний наголосив на тому, що в області є багато проблем, які потребують втручання екологів, до Громадської ради постійно надходять повідомлення щодо погіршення якості харчових продуктів, якості питної води, про несанкціоновані вирубки дерев та інші негаразди, що впливають на стан довкілля та здоров”я людей. Тому в наступному році потрібно посилити роботу, залучити до вирішення проблем громадськість та змусити державні та урядові організації вчасно реагувати на виклики. Для цього потрібно чітко знати, які права в цій галузі надає законодавство України громадянам. Висвітлити це питання Віктор Олексійович запросив представника обласного управління юстиції Антона Антоновича Антонова. У своєму виступі фахівець наголосив на тому, що законодавство України повністю захищає громадян у разі екологічних проблем, бо передбачає право людини отримувати інформацію про стан навколишнього середовища, звертатись до суду в разі виникнення потреби, держава дає певні гарантії щодо захисту екологічних прав людей та відшкодування і компенсації в разі виникнення надзвичайних ситуацій. Але проблема у тому, що закон не завжди виконується.

Після виступу спалахнула дискусія, учасники ради запитували, як правильно з юридичної точки зору діяти громадським організаціям, до яких установ звертатись.

З питання зменшення розорюваності земель у Кіровоградській області виступив представник головного управління Держкомзему в Кіровоградській області Михайло Петрович Короховський. Він надав конкретні дані про кількість та темпи розорюваності земель в області, негативні тенденції, пов”язані зі змінами у законодавстві, а саме скасування відповідної інспекції та відсутність установи, яка б планувала та регулювала цільове використання земель, зокрема розпайованих на невеликі ділянки, власники яких використовують їх на свій розсуд.

Питання заліснення Кіровоградської області розкрила у своєму виступі Валентина Миколаївна Родєльська, представник Кіровоградського управління лісового та мисливського господарства. Вона доповіла, що у питанні заліснення нашій області є чим пишатись: у цьому році створено 1800 га нових лісів, а темпи насаджування уп’ятеро перевищують темпи вирубки лісів. Щороку площа насадження лісів збільшується. Суттєву допомогу в насадженні нових лісів надають шкільні лісництва, яких в області - 28. Але є й проблеми: брак фахівців, наприклад. Валентина Миколаївна наголосила, що відповідно до обласної комплексної програми розвитку «Центральний регіон – 2015», до 2015 року потрібно насадити в області 2600 га нових лісів.Є проблемою і те, що бюджетом не передбачені кошти на вироблення проектної документації та отримання державного акту на створені нові ліси, не вистачає коштів на роботи по протипожежному нагляду за станом лісів тощо.

При обговоренні постанови КМУ від 3 листопада 2010р. № 996 “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” та пропозицій щодо удосконалення роботи Громадської ради згідно з новим положенням, голова Громадської ради Погрібний В.О. запропонував посилити співпрацю з пресою, телебаченням, зробити цю співпрацю постійною, більш широко та повно висвітлювати екологічні проблеми в засобах масової інформації, надавати інформацію про позитивний досвід, щоб пересічні громдяни брали приклад і теж долучалися до вирішення проблем довкілля. Представник Кіровоградського осередку Всеукраїнської екологічної ліги Тунік Т.М. висунула пропозицію долучити до вирішення екологічних проблем приватні підприємства, що є забруднювачами довкілля, та запросити представників цих підприємств на наступну нараду. Також Тетяна Михайлівна запропонувала запросити на нараду представника облдержадміністрації, який відповідає за виконання екологічної частини обласної комплексної програми розвитку «Центральний регіон – 2015», для того, щоб отримати інформацію та скоординувати роботу громадських екологічних організацій. Керівник дитячої екологічної громадської організації “Флора” Шестакова Л.В. висунула пропозицію заслухати на наступній нараді звіт комунальних служб міста з теми “Екологічні проблеми міста та роль комунальних служб у їх вирішенні”.

Підсумовуючи роботу Громадської ради, голова ради Погрібний В.О. запропонував усі надані членами ради пропозиції щодо удосконалення роботи включити в план роботи на наступний 2011рік, що зустріло одноголосну підтримку членів ради.

 




[ HOME ]

Звіт про засідання
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2010 Webmaster: webmaster@library.kr.ua