[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata
Про нас | Події | Відеоклуб | Ресурси | Посилання | english
[ HOME ]
Фон Події


Фон

„ДЖАЗ – ДОРОГОЦІННИЙ ДАР АМЕРИКИ”


Вечір понеділка, 14 червня, вдався на славу для відвідувачів ІРЦ „Вікно в Америку”. Майже дві години всі ми провели під звуки чарівних джазових композицій у виконанні музичного колективу викладачів Кіровоградської музичної школи № 1 ім. Г.Г. Нейгауза.

Щорічно у Сполучених Штатах проводять місячник джазу (ДЖЕМ) – своєрідне визнання джазу як жанру музики. ДЖЕМ, що проводиться за ініціативи Національного музею історії Америки при Смітсонівському інституті, покликаний привернути увагу до музики, до багатьох талановитих композиторів та виконавців.

В цьому контексті і пройшов наш захід, присвячений джазовій музиці який мав назву „Джаз – дорогоцінний дар Америки”.

Слово «jazz» (можливо, походить від фр. chasser — полювати) у креолів означало полювання, а також хвилювання, збудження. В 1860-і в північноамериканській літературній мові з'являється слово «jasm», що означає піднесення, натхнення. Невдовзі йому на зміну приходить слово «jass», а також аналогічне дієслово, що означало, «ловити», «збуджуватись» тощо Все частіше починають використовуватись звороти «jazz around» (блукати, мандрувати) і «jazz up» (впадати у веселий стан). Як музичний термін, слово «jazz» вперше з'явилося 1915 року у зв'язку з білим оркестром, що грав у новоорлеанському стилі, пізніше — в назві новоорлеанського оркестру Тома Брауна — «Том Браун Диксиленд Джаз Бенд», після чого термін «джаз» швидко поширюється в Північній Америці, а згодом і по всьому світі.

Ця музика сповнена сонячними ритмами, тому наснажує слухачів і виконавців оптимізмом та радістю.

Музичне виконання було організоване колективом у складі Наталії Губаревої, Тетяни Саприкіної, Вікторії Делестьянової (вокал), Олени Смотренко (скрипка), Наталії Каулюк (фортепіано), Тамари Пушкаренко (акордеон).

Пані Наталя Губарева і Тетяна Саприкіна, які виконували ролі ведучих, познайомили нас з історією дивовижного світу джазу. На завершення розповідей про кожен із етапів розвитку джазової музики виконувалися композиції, які були популярні в той час, але зачаровують та заворожуть слухачів і сьогодні.

Ніхто із присутніх в залі не залишився байдужим - хтось кивав в такт головою, хтось відстукував ритм ногами... Соло кожного із виконавців викликало у слухачів особливу хвилю позитивних емоцій. Музиканти виконали низку творів відомих джазових композиторів: Джеррі Керна, Дюка Еллінгтона, Глена Міллера, Гаррі Уоррена та інших.

Наші друзі і помічники американці Грег Пол та Ричард і Алекс Коллінзи також взяли активну участь в дискусії після концерту. Пан Грег гаряче дякував виконавцям за чарівне виконання і сказав, що вони подарували йому частинку його рідної країни, за якою він сумує, та завдяки їм він нібито побував вдома.

До цього вечора працівники відділу документів іноземними мовами приготували і презентували книжкову виставку ”All the Jazz”, яка проілюструвала історію джазу і своєрідно прикрасила захід.

Цей захід повністю відповідав меті роботи центру „Вікно в Америку” - сприяти взаєморозумінню між США та Україною, адже музика, як і будь-який інший вид мистецтва, не знає кордонів.

    
    


[ HOME ]
Фон Події
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград        1998-2009   Webmaster: webmaster@library.kr.ua