[HOME]
ОУНБ Кіровоград
DC.Metadata
Про нас | Події | Відеоклуб | Ресурси | Посилання | english
[ HOME ]
Фон Події


Фон

“USA Holidays”/”Свята США”


30 листопада в ІРЦ “Вікно в Америку” відбулася презентація фільму “USA Holidays”/”Свята США”, який нам запропонувала волонтер Корпусу Миру США Карін Джонс.

Упродовж року американці відзначають 10 федеральних свят, які є вихідними днями.

Новий Рік - 1 січня. (Відмінність святкування цього дня від українських традицій: замість ялинки - "різдвяне дерево", тобто будь-яке інше дерево).

День Мартіна Лютера Кінга - третій понеділок січня.

День президентів - відзначається кожного третього понеділка лютого і присвячений пам’яті двох великих президентів США – Джорджа Вашингтона (народився 22 лютого 1732 р.) і Авраама Лінкольна (народився 12 лютого 1809 р.).

День пам'яті - останній понеділок травня. (День пам'яті всіх загиблих у війнах).

День незалежності - 4 липня.
Цього дня в 1776 році у Філадельфії Другий континентальний конгрес проголосив незалежність від Англії об'єднаних американських колоній, які отримали назву Сполучені Штати Америки. Конгрес ухвалив Декларацію незалежності, якою були проголошені рівність людей, їхні права на "життя, свободу і прагнення до щастя". Автором цієї декларації був Томас Джеферсон, послідовник англійських філософів і французьких просвітників. Втіленням ідеалів Декларації і своєрідним символом США стала статуя Свободи, встановлена в 1886 році на скелястому острові біля входу до Нью-Йоркської бухти, в її лівій руці текст Декларації, а в правій - факел, який освітлює іммігрантам їх нелегкий шлях на континент.
День незалежності - одне з найпопулярніших і найулюбленіших свят у країні. В цей день проводяться паради, влаштовуються феєрверки, американці вивішують на будинках державні прапори США.

День праці - перший понеділок вересня.

День Колумба - 12 жовтня.
3 вересня 1492 року з Іспанії вирушила експедиція під керівництвом Христофора Колумба. Він був упевнений, що рухаючись на захід через Атлантичний океан зможе дістатися Азії. 12 жовтня моряки побачили землю. Колумб зійшов на берег невеликого острова і затвердив його власністю Королеви Ізабели Іспанської, яка фінансувала його експедицію. Він назвав острів Сан-Сальвадор, що означає Святий Спаситель. Колумб вважав, що острів був одним з островів Індії. Насправді Колумб приплив до Карибського моря, до групи островів, які в наш час відомі як Багамські острови. Великий континент, який нині називається Північною Америкою, був всього за 50 миль на північний захід. Замість відкриття морського шляху в Азію, Колумб відкрив Новий Світ.

День ветеранів - другий четвер листопада.

День подяки - четвертий понеділок листопада. (Найдавніше з федеральних свят).

Різдво - 25 грудня.

Окрім зазначених днів, американці відзначають: День Святого Валентина - 14 лютого, День Матері - друга неділя травня, День Батька - третя неділя червня, День вигнання злих духів Хеллоуїн - 31 жовтня.

Американці ірландського походження відзначають День Святого Патріка; єврейського походження - Рош Хашанах - у вересні, Іом Кіпур - у жовтні, Ханука - в грудні. У ці дні багато фірм і підприємств також мають неробочі або короткі робочі дні.

Крім того, кожен з 50-ти штатів має власні свята.

Після презентації і, власне, перегляду фільму пані Карін відповіла на чисельні запитання учасників заходу.

      



[ HOME ]
Фон “USA Holidays”/”Свята США”
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград        1998-2011   Webmaster: webmaster@library.kr.ua