[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон День рівності жінок


Фон


   

“Ми боремося за те,
щоб набита дурна піднімалася
по кар’єрних сходах так само успішно,
як і набитий дурень.”

Белла Абзуг

26 серпня в США відзначають День рівності жінок. Саме це ми обговорювали на останньому засіданні розмовного клубу. А натхненником і спікером був наш друг і партенер – волонтер Корпусу Миру США Філіп Роффман. Завдяки його розповіді ми дізналися багато цікавого про цю історичну подію в житті США.

Сьогодні, коли американці відзначають День рівності жінок (Women's Equality Day), Сполучені Штати продовжують виступати за права жінок у всьому світі.

День був введений Белою Абзуг і вперше відзначався в 1971 році.

Белла Абзуг (1920 - 1998) - американський політик, юрист, громадський діяч, письменник, коментатор новин і феміністка з російським корінням - її батьки емігрували в Сполучені Штати з Росії. У 1970 році вона стала першою єврейкою, обраною в американський конгрес (працювала з 1971 по 1976 рік). Вона запам'яталася не тільки своєю активною діяльністю, але й великим капелюхом - і те, і інше привертало до Абзуг надзвичайну увагу.

Але шлях до зародження Дня рівності жінок почався в середині 19 століття.

На конференції з прав жінок в Сенека-Фолс в 1848 році зібралася група ентузіастів і проголосила, що «всі чоловіки і жінки створені рівними», і що «творець наділив їх певними невідчужуваними правами».

Збори переросли в національний рух, що призвело до прийняття в 1920 році 19 поправки - Виборчого права для жінок (Woman Suffrage Amendmen) - до Конституції США, яка надає жінкам повні виборчі права.

Прийняття цієї поправки стало кульмінацією масового руху жінок за громадянські права, що тривав багато десятиліть поспіль. Однак, знадобилося ще багато років, щоб домогтися здійснення цього закону на практиці, щоб всі жінки незалежно від кольору шкіри і раси могли повністю користуватися своїми правами.

Розмова була не дуже проста, але дуже цікава і корисна.

   





[ HOME ]

День рівності жінок
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua