[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон НОВОРІЧНІ ДИВА: з історії новорічних прикрас


Фон

«НОВОРІЧНІ ДИВА: з історії новорічних прикрас»


З 26 грудня 2012 року, в ІРЦ “Вікно в Америку” відділу документів іноземними мовами почала працювати святкова виставка “НОВОРІЧНІ ДИВА: з історії новорічних прикрас”. Що ж таке новорічні прикраси?

Як правило, це ялинкові прикраси — іграшки, кульки чи фігурки тварин, людей, предметів побуту, гостинці, котрими прикрашають новорічну ялинку. Першими ялинковими прикрасами були живі квіти, яблука, яйця, горіхи. Пізніше добавилися солодощі та різдвяні свічки.

За легендою, перша скляна ялинкова кулька була видута в Тюрингії (Саксонія) в XVI столітті через неврожай яблук, які тоді були головною прикрасою ялинок. Так у Німеччині почалося створення новорічних прикрас із тонкого скла. Згодом німецькі скляні прикраси стали настільки популярними, що скляні прикраси та подарунки виробляються і до цього дня.

На Україні перші ялинкові прикраси робили із соломи, скалок, ганчір'я, кольорових стрічок, пізніше з паперу, картону та фольги. Їх виробництвом займались вже спеціальні картонажні майстерні. Скляні прикраси в Російській Імперії ввійшли в моду в середині XIX століття.

Не менш цікавим фактом про новорічні прикраси є той, що до середини 1800-их років ялинки прикрашали їжею – родзинками, цукерками, горіхами, печивом, кренделями з сіллю, фруктами. Яблука з осіннього врожаю зберігали спеціально до Різдва. Пізніше декоративні новорічні прикраси включали в себе пофарбовані яєчні шкаралупи та золочені смерекові шишки. Вершини дерев наряджали прапорцями, ангелами або зірками. До 19-го сторіччя в якості ялинкових прикрас з’явилися іграшки, дзвіночки, гірлянди та паперові композиції.

Раритетними новорічними іграшками оздобили ялинки і в ОУНБ ім. Д.І. Чижевського. Наймолодшій прикрасі - щонайменше 75 років. Предмети новорічної експозиції люб'язно надані нашими колегами та друзями бібліотеки. Серед них — Діди Морози, Снігуроньки, фігурки із пап'є-маше, виробництва початку минулого століття, «дрезденки» (картонні прикраси початку XX ст.), іграшки на прищіпках, каркасні прикраси, алюмінієвий дощик, радянські електричні гірлянди та інші.

Ялинки з раритетами експонуватимуться до кінця зимових свят.





[ HOME ]

НОВОРІЧНІ ДИВА: з історії новорічних прикрас
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua