[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Американська політична карикатура


Фон

Посольство США в Україні

Кіровоградська обласна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського

Інформаційно-ресурсний центр „Вікно в Америку"

ПРЕС-РЕЛІЗ

«Американська політична карикатура»


З 18 грудня 2012 до 6 січня 2013 рр. у холі ІІ поверху ОУНБ ім. Д. Чижевського діє пересувна виставка «Американська політична карикатура», яку ми отримали в рамках проекту Посольства США в Україні “Вікно в Америку”.

Цікавою є історія появи цього жанру. Американський президент Франклін у 1754 році у супроводі статті, яку він написав з метою закликати американські колонії Британії до об’єднання проти французів під час Франко-індіанської війни, подав карикатуру. Вона зображує змію, розділену на кілька частин, кожна з яких має на собі ініціали однієї з британсько-американських колоній або регіонів. Під картинкою написано «Приєднуйся або помри».

У ХІХ столітті політична карикатура активно розвивалась і політичні карикатуристи використовували різні образи для уособлення Сполучених Штатів. Завдяки політичним карикатурам ці образи, особливо Дядечко Сем, стали дуже популярними і легко впізнаваними сьогодні майже для кожного. У 1828 році популярною мішенню для карикатуристів став Президент Ендрю Джексон. Опоненти прозвали його “віслюком”, образливо спотворюючи його прізвище. Замість того, щоб образитись, Джексон погодився з образом цієї тварини, яка тяжко працює, і вирішив використати його як символ своєї нової Демократичної партії. Через кілька десятиріч відомий американський карикатурист Томас Наст зробив “віслюка” постійним символом Демократичної партії і створив “слона” як символ Республіканської партії.

Сьогодні так само небагато художників працюють в жанрі політичні карикатури. Завдяки їм роль політичної карикатури у формуванні політичної культури досі залишається значною. Ми сподіваємось, що історичні американські карикатури, показані на цій виставці, допоможуть відвідувачам більше дізнатися про історію Сполучених Штатів і зроблять для них екскурс в американське суспільство, зокрема в традицію використовувати гумор для сприяння політичним і соціальним процесам або для критики наших обраних лідерів.

До речі, карикатуру у США захищено Першою поправкою до американської конституції.

Звичайно, ті малюнки, які представлено на виставці, не відображають повно розвиток американської політичної карикатури. Але вони засвідчують, що у збереженні демократичних традицій важливу роль відіграла саме карикатура. За словами істориків американської політичної карикатури: "Сміх — це істотна зброя суспільства, яке обирає своїх лідерів".





[ HOME ]

Американська політична карикатура
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua