[HOME]
ОУНБ Кіровоград      
DC.Metadata       

[ HOME ]
Фон Національний день хот-дога


Фон

18 липня о 17.00 ІРЦ «Вікно в Америку» ОУНБ ім. Д.І.Чижевського відзначає Національний день хот-дога (National Hot Dog Day)!

Це свято, офіційно встановлено Торговою палатою США в 1957 році. Хот-дог — це смачний сендвіч із сосискою, облитий соусом і гірчицею. Іноді туди додають овочі і сир. У дослівному перекладі з англійської «хот-дог» означає «гаряча собака».

Існує кілька версій походження цієї страви та її назви. За однією з них, на думку професора історії Брюса Крейга (Roosevelt University), в основі цього поєднання - порівняння довгої і тонкої сосиски з таксою. Це порівняння було використане в 1934 році в одній з карикатур газети New York Herald, на якій було зображено власника лавки, що продавала сосиски і серед них лежала улюблена такса хазяїна, під вивіскою: «Купуйте гарячі червоні гострі таксоподібні сосиски!». З того часу цю страву так і стали називати - «Гаряча собака».

На думку ж лінгвіста Беррі Попіка, поєднання "хот-дог" прийшло із студентського фольклору кінця XIX століття. Студенти Йельського університету називали фургони торговців, що продавали сосиски, "собачими фургонами" із-за постійно снуючих навкруги собак через запах м'яса. У одному із студентських журналів 1895 року ці сосиски були названі "гарячими собаками".

Існує також версія, що ковбаски під назвою Dachshund (такса) готував франкфуртський м'ясник, а перший хот-дог - франкфуртер був вироблений у Німеччині в 1487 році.

Офіційна ж версія говорить про те, що історя хот-дога розпочалася в 1860 році, коли німецькі емігранти завезли в Сполучені Штати Америки технологію виготовлення сосисок. Новинку полюбили місцеві жителі, і в 1893 році хот-догами пригощали відвідувачів Чиказької всесвітньої виставки. Саме в Чикаго вигадали вміщувати сосиску в булочку. Місцевий торговець Антуан Фейхтвангер, щоб покупці не обпікали пальці, видавав їм рукавички, але не всі їх повертали. У 1880 році дружина Фейхтвангера запропонувала розрізати маленькі багети і вкласти в них сосиски, щоб булка захищала пальці від жиру.

До 30-х років 20-го століття хот-доги були однією з найулюбленіших страв жителів США. А в 1939 році ця страва увійшла, навіть,у життя вищих кіл суспільства. Відомий той факт, коли американський президент Франклін Рузвельт пригощав британського короля Георга VI хот-догами з пивом.

У 1994 році, в США, була створена Національна рада хот-догів і сосисок (National Hot Dog and Sausage Council, NHDSC), що займається вивченням якості продукту, дегустацією і його рекламою.

Відзначаючи національний день хот-дога, американці влаштовують різні конкурси по приготуванню найоригінальніших хот-догів та їх поїдання на швидкість. Також в цей день американці дотримуються декількох правил. Людям старше 18 років не можна поливати хот-дог кетчупом. Їсти його потрібно виключно руками, а соус, який потрапив на пальці, ні в якому разі не можна витирати серветкою або змивати водою. Тільки облизувати ! Також забороняється класти цей сендвіч з сосискою на порцелянову тарілку.

Національний день хот-дога в США завжди проходить бурхливо і весело. Щороку американці його з нетерпінням чекають. І так склалося, що з недавнього часу відзначають вони його вже не один день, а весь липень, починаючи святкувати День незалежності США — 4 липня. І ось цікавий факт - у День незалежності США американці з’їдають приблизно 150 мільйонів хот-догів. Якщо розтягнути ці хот-доги в ланцюжок, то можливо п'ять разів покрити відстань між Вашингтоном і Лос-Анджелесом. Уявіть собі!!!

Статистика стверджує, що у середньому кожен американець з'їдає на рік близько 60 хот-догів. Нарівні з попкорном і колою хот-дог вважається елементом американської масової культури.




[ HOME ]

Національний день хот-дога
Фон Фон © ОУНБ Кiровоград 2012 Webmaster: webmaster@library.kr.ua